Israëlische app informeert gebruikers over mogelijk contact met besmette personen

Schermopname van de downloadpagina voor een app van het Ministerie van Volksgezondheid om mogelijke blootstelling aan het coronavirus te volgen, gelanceerd op 22 maart 2020. Screenshot Google Play

Het Ministerie van Volksgezondheid in Israël heeft zondag de lancering aan van een nieuwe smartphone-app aangekondigd om gebruikers te informeren of ze het pad hebben gekruist met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld.

De app heet Hamagen (het schild) en is het tweede van zijn soort. De app waarschuwt de gebruiker of deze de afgelopen 14 dagen in contact is geweest met iemand die op dat moment besmet was met het COVID-19 coronavirus.

Nadat een gebruiker de app heeft geïnstalleerd, worden zijn of haar bewegingen bijgehouden en vergeleken met de informatie die het Ministerie van Volksgezondheid bijhoudt over iedereen waarvan bekend is dat ze besmet zijn met het virus. Als de app een overeenkomst vindt, wordt de eigenaar van de smartphone aan de website van het ministerie van Volksgezondheid gekoppeld. Daar is informatie te verkrijgen over de noodzakelijke vervolgstappen en kan de gebruiker zich registeren bij het ministerie voor zelf-quarantaine.

Het ministerie benadrukt dat de informatie over de bewegingen van de gebruiker alleen wordt opgeslagen op de smartphone.

“De gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid worden voortdurend bijgewerkt en worden eenzijdig naar uw telefoon gestuurd met het oog op kruisverwijzing”, aldus de verklaring.

De app is in Israël voor het ministerie ontwikkeld met behulp van open source code.