IDF elite-eenheid 8200 helpt in de ‘oorlog’ tegen het coronavirus

IDF-officieren van de militaire inlichtingendienst( Foto: IDF-woordvoerder )

Israël heeft een aantal van zijn knapste militaire koppen opgeroepen om mee te helpen in de ‘oorlog’ tegen het coronavirus, waarbij leden van de elite-inlichtingeneenheid 8200 het ministerie van Volksgezondheid assisteren bij hun inspanningen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Minstens 15 inlichtingenfunctionarissen van de beroemde legereenheid zijn ingezet om samen met gezondheidsfunctionarissen te werken op een speciaal opgerichte compound nabij het Sheba Medical Center in Tel Hashomer, ten oosten van Tel Aviv.

“Het Ministerie van Volksgezondheid heeft ons gevraagd mee te doen aan de strijd tegen het coronavirus”, zegt een niet bij naam genoemde hoge functionaris van de eenheid, die eraan toevoegt “gegevens te analyseren met behulp van onze methodologie”.

Nog eens 300 leden van de eenheid ondersteunen de inspanningen naast hun dagelijkse werk om gegevens te analyseren met betrekking tot de in Libanon gevestigde terreurgroep Hezbollah, de Iraanse Quds-troepenmacht en Hamas in Gaza.

“We zijn door het ministerie gevraagd om te bepalen waarom het aantal sterfgevallen door coronavirus in Duitsland laag blijft, hoewel het aantal bevestigde gevallen hoog is en blijft groeien, hoe Zuid-Korea erin slaagde de curve af te vlakken en wat de resultaten zijn van maatregelen van andere landen.” zegt de officier.

“Er werd ons ook gevraagd onderzoek te doen naar de situatie bij de Palestijnse Autoriteit en welk onderzoek er wereldwijd wordt gedaan naar genezing van coronavirus.”

Elke vraag gaat naar een toegewijd team dat gegevens verzamelt, analyseert en een rapport opstelt.

“Complexere vragen worden geanalyseerd met algoritmen die we normaal gesproken voor militaire doeleinden gebruiken, waardoor een snelle reactie mogelijk is”, zegt de officier.

“We bekijken het besmettingspercentage in Israël met onze geavanceerde tools en kunnen de autoriteiten waarschuwen dat we de percentages die in Italië aan het begin van de pandemie zaten, naderen maar ook kunnen wij wijzen op factoren die ruimte bieden voor optimisme.”

Leden van Unit 8200 ( Foto: IDF-woordvoerder )

De Israëlische Militaire Inlichtingendienst coördineert ook met tegenhangers over de hele wereld en heeft contact gezocht met medische onderzoekers die werken aan inenting op basis van antilichamen die zijn verzameld van mensen die zijn hersteld van COVID-19.

De leden van de eenheid waren verrast door de technologische basisvaardigheden van het ministerie van Volksgezondheid, dat een gedateerd computersysteem en verouderde werkmethoden gebruikt, in vergelijking met de vaardigheden waarover zij beschikken.

Ze ontdekten bijvoorbeeld dat elke instelling – ziekenhuizen, het ministerie van Volksgezondheid, laboratoria, gezondheidsorganisaties en de eerste hulpdienst Magen David Adom (MDA) – hun gegevens gescheiden hielden voor elkaar.

Als zodanig was een van de eerste taken die aan het team werden toegewezen het opzetten van een softwarepakket waarmee alle zorgverleners hun gegevens in realtime konden delen.

“In normale tijden, niet tijdens een oorlog als nu, gebeurt er niets als een bestand dat van de ene organisatie naar de andere is overgebracht morgen of de volgende dag arriveert”, zegt de officier.

“We gingen meteen naar binnen en ontwikkelden snelle connectiviteit, ophalen van gegevens en een uniform systeem dat testinformatie op betrouwbare wijze doorgeeft aan de instanties.”

De officier had ook veel lof voor de medische staf die zich in de frontlinie van deze oorlog bevindt, en sprak de hoop uit dat de technologische systemen die ze gebruiken snel de financiering krijgen die ze nodig hebben.

“Het zijn geweldige, lieve zorgverleners die hun best doen’, zegt hij. “Dit is een systeem dat niet dezelfde budgettering heeft gekregen als het defensiesysteem door de jaren heen, maar ze kunnen en zullen verbeteren.”

Advertentie (4)