Bnei Brak totaal afgesloten; mogelijk meer steden

Politie in Bnei Brak. Screenshot YouTiube

Zondagochtend is de Israëlische politie in samenwerking met de IDF begonnen Bnei Brak volledig af te sluiten. De regering beslist mogelijk later vandaag welke steden met een overwegend ultraorthodoxe bevolking zullen volgen. In de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem zijn hulpverleners met stenen bekogeld.

Met de afsluiting van Jabotinsky road, de weg die van snelweg 4 richting Tel Aviv, dwars door Bnei Brak loopt, is de afsluiting van de stad compleet. Deze weg is doorgaans één van de drukste in Israël.

Verkeer in en uit de stad is onmogelijk. Een aantal bussen mogen de stad nog wel in, maar komen er niet meer uit.

Bnei Brak, op een steenworp afstand van Tel Aviv, wordt gezien als een epicentrum van het virus, met bijna evenveel bevestigde besmettingen als Jeruzalem. Volgens de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, vonden vorige week het grootste aantal besmettingen in Bnei Brak plaats. Ondanks het feit dat de stad maar een vijfde heeft van het aantal inwoners van Jeruzalem.

Men gaat er van uit dat er tienduizenden mensen besmet zijn. Volgens de directeur van het Maccabi ziekenfonds mogelijk zelfs 75.000. Dit zou betekenen dat maar liefst 38% van de bevolking van Bnei Brak besmet is met het SARS-CoV-2 coronavirus.

Bnei Brak heeft volgens het ministerie van Volksgezondheid meer besmettingen met het coronavirus per hoofd van de bevolking dan welke andere stad in Israël dan ook. Vrijdag werd bij 1.061 inwoners het virus vastgesteld. Daarvoor was al bekend dat 513 mensen in de stad het virus hadden opgelopen.

Inmiddels overweegt de regering dezelfde maatregelen voor Elad, Modi’in Illit, Migdal Ha’emek en verschillende ultra orthodoxe wijken in Jeruzalem en Beit Shemesh

Jeruzalem, waar bijna een miljoen mensen wonen, heeft het hoogste besmettingspercentage in het land, met op vrijdag 1.132 besmettingen.

Momenteel zijn er 120 gevallen van het coronavirus in Elad, een stad met 46.760 inwoners. Beit Shemesh, met 120.812 inwoners, heeft volgens het ministerie van Volksgezondheid 118 gevallen. Migdal Ha’emek heeft er 82 en Modi’in Illit heeft 91 besmette inwoners.

De regering overweegt ook de afsluiting van ten minste twee seculiere steden, meldde Channel 12: Ashkelon, met 170 besmettingen op 139.032 inwoners en Tiberias met 83 besmettingen op 44.353 inwoners.

De afsluiting van Bnei Brak zou aanvankelijk zeven dagen duren. Maar de verwachting is dat dit tot enkele weken zal oplopen.

Helaas zijn er nog steeds inwoners die maling hebben aan de opgelegde strikte maatregelen.

In Bnei Brak werd donderdagnacht een bewoner die positief getest was op coronavirus in de Ponevezh Yeshiva gevonden waar hij samen met nog 16 mannen aan het bidden was. De politie heeft de jesjiva ontruimd.

Vrijdagavond werd de politie gedwongen in te grijpen in de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem. Tientallen mensen schonden de sociale afstandsregels van het ministerie van Volksgezondheid. Toen de politie ze wilde benaderen, gooiden veel mensen stenen naar de politie.

De politie gebruikte flitsgranaten om de ongeregeldheden het hoofd te bieden en arresteerde tien verdachten. Ook zijn er 30 boetes opgelegd aan mensen die zich niet aan de strenge gezondheidsvoorschriften hielden.

Een auto met artsen en gemeentelijke inspecteurs is zaterdag in de wijk Mea Shearim in Jeruzalem bekogeld met stenen en andere voorwerpen. De artsen waren op weg om een coronavirus-test uit te voeren

De achterruit van de auto werd door een steen ingeslagen waarbij een paramedicus lichte verwondingen opliep door glassplinters.

Volgens Channel 12 nieuws is de aanval uitgevoerd door leden van de zogenaamde Jerusalem Faction, een anti-Zionistische hardline-groep van de Eda Haredit die in verband is gebracht met talloze schendingen van de noodverordeningen om verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

Advertentie (4)