Tekort aan stoffen voor chemische analyses reden voor minder test op COVID-19 virus in Israël

Laboratorium test. Screenshot YouTube

Het ministerie van Volksgezondheid in Israël heeft vrijdag naar verluidt besloten haar criteria voor coronavirus-tests te beperken wegens een tekort aan testmateriaal in laboratoria.

Eerder verschenen al berichten in de Hebreeuwse pers in Israël dat de laboratoria die testen uitvoeren een tekort hebben aan reagentia – stoffen die worden gebruikt voor chemische analyses – die nodig zijn voor de tests.

Volgens de nieuwe richtlijnen moet mensen, die getest willen worden, symptomen van COVID-19 hebben of bij een virusdrager zijn geweest, of vanuit het buitenland of de Palestijnse gebieden naar Israël zijn teruggekeerd in de 14 dagen vóór hun symptomen verschenen, of in ziekenhuizen werken, meldde de Ynet-nieuwssite.

Met andere woorden, het hebben van symptomen van COVID-19 is niet langer voldoende om in aanmerking te komen voor een test voor de ziekte.

De symptomen die door het ministerie van Volksgezondheid zijn gespecificeerd, zijn onder meer een temperatuur van meer dan 38* C, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden of andere ademhalingssymptomen.

Iemand wordt als een risico beschouwd als hij langer dan 15 minuten in de buurt van een coronavirus-drager was op een afstand van minder dan twee meter.

Voorheen hoefden mensen alleen symptomen te vertonen en goedkeuring te krijgen van medisch personeel om in aanmerking te komen voor een test.

Magein David Adom (MDA) heeft zaterdag al het aantal testlocaties verminderd, aldus de bercihten.

MDA heeft donderdag no ruim 7.000 tests uitgevoerd, maar zal deze voorlopig vasthouden en niet naar de laboratoria zenden, zolang deze niet verwerkt kunnen worden.

Channel 12 meldde donderdag al dat, vanwege de grote hoeveelheid tests die de afgelopen dagen zijn uitgevoerd, laboratoria die de testkits in Israël verwerkten, slechts voldoende voorraad hadden om nog twee dagen test te kunnen uitvoeren.

Een laboratoriummanager zei dat onderzoekers hadden gewaarschuwd voor een tekort, maar geen antwoord kregen van ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid over hoe het probleem aan te pakken.

Het ministerie van Volksgezondheid zei dat het op vrijdag 7.294 mensen heeft getest en in totaal 90.394 tests heeft uitgevoerd.

Premier Benjamin Netanyahu had op dinsdag het Ministerie van Defensie al opgedragen voldoende test kits aan te schaffen om dagelijks 30.000 testen uit te kunnen voeren.

Zolang het tekort aan test materiaal blijft, zal hier geen spraken van kunnen zijn, en gaat Israël de richting uit van veel andere landen waar slechts mondjesmaat wordt getest.

Advertentie (4)