Vliegtuig met tienduizenden coronavirus tests en beschermende kleding onderweg vanuit Zuid-Korea naar Israel

De goederen worden het El Al vliegtuig ingeladen. Screenshot.

Een EL AL-vliegtuig met voldoende chemische stoffen om tienduizenden coronavirus tests uit te voeren, is woensdagochtend vroeg vanuit Zuid-Korea naar Israël vertrokken, nadat een tekort aan deze materialen een enorme daling veroorzaakte in het aantal dagelijks uitgevoerde tests. Dat heeft het het ministerie van Defensie laten weten.

Ook heeft het vliegtuig ongeveer 30.000 beschermende pakken bij zich, waar ook een tekort aan dreigde te komen, zo meldt de Times of Israel.

Deze operatie kwam te midden van een duidelijk tekort aan chemische stoffen die worden gebruikt voor analyses die nodig zijn voor tests, waardoor het aantal controles dat ze konden uitvoeren dinsdag daalde tot onder 2.000, ver onder de doelstellingen van de regering, die 10.000 coronavirus tests per dag wil uitvoeren.

Veel medische autoriteiten hebben gewezen op een robuuste testcampagne die essentieel is voor het volgen en voorkomen van de verspreiding van het coronavirus.

Volgens het ministerie van Defensie kon de Israëlische ambassade in Seoul de operatie samen met hun inkoopafdeling in minder dan 24 uur organiseren.

“De chemische stoffen zijn gekocht door de inkoopafdeling van het Ministerie van Defensie voor het Ministerie van Volksgezondheid. In het licht van de urgentie, leidde de eenheid van het Ministerie van Defensie, belast met internationaal transport en logistiek, een snelle operatie om deze chemicaliën naar Israël te brengen, vóór het begin van de Pesach vakantie”, aldus het ministerie.

Minister van Defensie Naftali Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz prezen het succes van hun ministeries bij het naar Israël brengen van deze chemische reagentia. De CEO van luchtvaartmaatschappij EL AL, die zwaar is getroffen door de crisis, roemde ook zijn bedrijf en vooral de bemanning van het vliegtuig over de wijze waarop ze bij de inspanning had geholpen.

Dinsdag tekende Israël een deal van NIS 90 miljoen (25 miljoen dollar) met het Chinese bedrijf BGI om apparatuur te kopen, waarmee Israël minstens 10.000 coronavirus tests per dag kan uitvoeren, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Advertentie (4)