Knesset weer geopend

De Knesset. Foto GPO

Na een week te zijn gesloten op last van premier Netanyahu en Knesset voorzitter Edelstein, gaat de Knesset vandaag weer open. Knesset leden worden in groepjes van zes in de het plenum toegelaten om aan de strikte voorwaarden te voldoen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De sluiting van de Knesset stuitte op veel protest in Israël omdat hierdoor geen sprake meer kon zijn van parlementaire controle op de besluiten van het demissionaire kabinet van premier Netanyahu. Dit werd door velen gezien als een aantasting van de Israëlische democratie.

De commissies die worden gevormd zullen in de meeste gevallen verdeeld worden over twee kamers. De leden van de panels kunnen met elkaar communiceren met het gebruik van videoconferentie.

Ook de 7 Knessetleden die momenteel in quarantaine zijn geplaatst mogen stemmen. De wijze waarop dit plaats zal vinden is nog niet bekend.

De Blauwe en Wit Partij wilde zondag niet meewerken om de stemmen van de parlementsleden in quarantaine te annuleren door een gelijk aantal eigen Knessetleden de relevante plenaire sessie te laten overslaan. Deze praktijk wordt soms in andere omstandigheden wel wordt toegepast.

“Volgens de wet, en dat is ook wat Blauw en Wit van plan is te volgen, komt elke lid van de Knesset in aanmerking om te stemmen. Er moeten oplossingen worden gevonden om dit mogelijk te maken ‘, vertelde een woordvoerder van de partij zondag aan The Times of Israel.

Om te voorkomen dat Blauw en Wit de controle over de belangrijkste Knesset- regelingencommissie zou krijgen, waaronder de commissie die bepaalt welke parlementaire commissies bij de aanvang zullen worden gevormd en wie ze zal bemannen, overwoog premier Benjamin Netanyahu’s rechtse blok van partijen om de procedures van maandag in de Knesset te boycotten, meldde de nieuwssite van Ynet.

Blauw en Wit is van plan te stemmen over de vorming van de commissies in de 23ste Knesset, waaronder de commissie buitenlandse zaken en defensie, de financiële commissie en een speciale commissie om toezicht te houden op de behandeling van de pandemie.

Blauw en Wit is ook van plan om te proberen een van zijn eigen Knessetleden te benoemen als nieuwe voorzitter van de Knesset. De huidige voorzitter Yuli Edelstein van de Likud blokkeert momenteel een dergelijke stemming. Gewacht wordt op een uitspraak van het Hooggerechtshof hierover.

Als de stemming doorgaat, heeft Netanyahu mogelijk niet de steun van enkele belangrijke bondgenoten. Yamina en United Torah Judaism hebben geweigerd het laatste Likud-document te ondertekenen waarin ze trouw aan Netanyahu moeten beloven. Dit wordt gemeld door de Walla-nieuwssite.

De bondgenoten van Netanyahu zouden naar verluidt moeten beloven dat alle onderhandelingen voor een eenheidsregering worden stopgezet indien Blauw en Wit een eigen Knesset voorzitter kiest. Een dergelijke voorwaarde druist in tegen het democratisch proces waarin is bepaald dat het grootste blok de voorzitter mag benoemen. In dit geval dus het centrum linkse blok met 61 van de 120 Knesset leden.

Het bericht in Ynet zei dat sommigen in de Yamina partij zich ongemakkelijk voelden bij de formulering van het document, waar onder andere beweringen staan dat Blauw en Wit op zoek is naar “Iraans-achtige antidemocratische wetten”. Ondertussen zeiden UTJ-bronnen dat men niet houdt van de stijl om iedere andere dag iets te moeten ondertekenen.

Advertentie (4)