Het verwelkomen van sjabbat in coronatijd (video)

Street of the Stairs in de wijk Nachlaot in Jeruzalem, waar o.a. de serie Shtisel werd opgenomen en nu op vrijdagavond verlaten was waar omdat de bewoners op hun veranda’s samenkwamen om de sabbat op vrijdag 20 maart 2020 samen te verwelkomen. Foto Avishai Teicher

Op vrijdagavond is het gebruikelijk dat in synagogen waar ook ter wereld de Shabbat wordt verwelkomd ‘als een bruid’waarbij verschillende liederen worden gezongen en gebeden worden gezegd. Nu in Israël de meeste synagoges zijn gesloten, en indien open slecht 10 mensen toelaten, werd in veel wijken de Shabbat verwelkomd doordat buren hun deuren openden en vanaf hun balkon de liederen zongen en gebeden uitspraken.

In een complex in de wijk Talpiot in Jeruzalem ontmoetten bewoners van de negen appartementengebouwen elkaar in hun ondergrondse parkeerplaats, waarbij iedere bewoner op zijn eigen parkeerplaats stond, en werd er op die manier samen gebeden.

Er waren gebouwen waar de bewoners hun deuren openden en samen baden, en andere die zongen vanaf hun balkons of vanaf hun gemeenschappelijke binnenplaatsen, waarbij iedereen 2 meter afstand hield.

יום שישי, בניין בתל אביבאמא שלי, סבתא שרה המלכהיורדת עם אקורדיון ומכניסה את השבתומכל הקומות כולם מצטרפים אליה בשירה מרגשת שרה ויטלזון 💛

Geplaatst door Revital Vitelzon Jacobs op Zaterdag 21 maart 2020

Komediante Revital Vitelzon Jacobs, die vaak video’s over ouderschap plaatst, plaatste er nu een van haar moeder, Sarah Vitelzon, die met accordeon in de hand de Shabbat verwelkomde in de lobby van haar flatgebouw in Tel Aviv en daar Kabbalat Shabbat liedjes zong.

“kom, mijn vriend, om de bruid te ontmoeten; laten we de sabbat verwelkomen, want het is bron van zegeningen;vanaf het allereerste begin gewijd; de laatste in de schepping; de eerste in God’s plan;”

Advertentie (4)