30 Israëlische medische technologie-oplossingen voor bestrijding van het coronavirus

Zorg op afstand voor COVID-19. Foto met dank aan Mittwoch.

De coronavirus crisis gaat in de eerste plaats over mensen, maar technologie gaat ook over mensen. Hier in Israël, een krachtpatser op het gebied van innovatieve technologie, zijn mensen bezig met het bedenken en aanpassen van technologieën om de last van het coronavirus te verlichten.

“Technologie speelt een grote rol bij het oplossen van problemen en helpt ons door deze crisis heen te komen. Van diagnose, preventie, het traceren van patiënten, bescherming van medisch personeel tot onderwijs en lichaamsbeweging voor thuis”, zegt Jon Medved, CEO van OurCrowd tegen ISRAËL21C.

Daarom valt hieronder te lezen welke Israëlische medische technologieën ingezet worden tegen de COVID-19-pandemie. Vergeet niet dat ze allemaal over mensen gaan. Mensen die ernaar streven zichzelf, hun geliefden en de hele mensheid te beschermen tegen deze vreselijke pandemie.

BEOORDELING EN DIAGNOSE VAN COVID-19

BATM schaalt de productie van een snelle diagnosekits op die een coronavirus infectie in speekselmonsters binnen 50 minuten kan detecteren. De kit kan gebruikt worden met apparatuur van de PCR-test, waarmee het enkele uren duurt om COVID-19 te detecteren.

PCR staat voor polymerase chain reaction (polymerasekettingreactie) en is een methode om kleine stukjes DNA of RNA te analyseren.

Diagnostics.ai werkt aan volledige automatisering van PCR-tests voor COVID-19 met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Nu getest in King’s College Hospital NHS Londen en binnenkort in CLIA-laboratoria in de Verenigde Staten, maakt de pcr.ai-methode het mogelijk om het aantal geteste monsters per dag te verdubbelen zonder dat er extra mensen moeten worden ingezet.

Directoraat Defensie Onderzoek en Ontwikkeling van het Ministerie van Defensie werkt samen met Vocalis Health om een unieke vocale ‘vingerafdruk’  van virusdragers te identificeren op basis van stemmonsters van bevestigde coronaviruspatiënten en een controlegroep uit de algemene bevolking. De technologie op afstand zou ook kunnen helpen het herstel van COVID-19-patiënten te volgen.

Wetenschappers van het Weizmann Institute ontwikkelen een geavanceerde methode voor het screenen van PCR-virussen die minder stadia omvat en het biologische risico voor testgevers aanzienlijk vermindert.

Onderzoekers van het Technion-Israel Institute of Technology en Rambam Health Care Campus vergroten de COVID-19-testcapaciteit door meerdere monsters in een enkele reageerbuis te bundelen.

MyEleanor, een voice-bot en virtuele zorgmanager van MyndYou, kan individuen bellen of als hotline fungeren om risico’s te beoordelen, symptomen te beheersen en begeleiding te bieden. Bij elke oproep kan AI-gestuurde spraakanalyse subtiele veranderingen in de gezondheid detecteren en proactieve interventies activeren.

Een app van K Health gebruikt kunstmatige intelligentie om gratis COVID-19-risicobeoordeling te geven op basis van richtlijnen van de Amerikaanse Centers for Disease Control. Symptomatische of risicovolle gebruikers worden doorverwezen met een arts voor een consult over de chat.

Geneyx werkt samen met ziekenhuizen in Israël, China en Italië om te bepalen of bepaalde genetische mutaties individuele COVID-19-infecties kunnen verminderen of verergeren. Het bedrijf is van plan een database te maken om de ernst van de besmetting voor een patiënt te voorspellen.

Autonome VocalZoom- sensoren voor Industrie 4.0-  toepassingen kunnen worden hergebruikt voor niet-invasieve huidscans om mogelijke COVID-19-symptomen in ziekenhuizen en hubs voor openbaar vervoer te detecteren.

RADLogics heeft zijn AI-aangedreven oplossing voor medische beeldanalyse aangepast om COVID-19-infectie automatisch en nauwkeurig te detecteren en te classificeren in CT-beelden op de borst van patiënten waarvan wordt aangenomen dat ze besmet zijn. De oplossing is ingezet in China, Rusland en Italië om het percentage van het aangetaste longvolume te meten.

Air Doctor is een app die reizigers verbindt met lokale artsen. De app biedt een voortdurend bijgewerkte lijst van COVID-19-testlocaties in 42 landen op vijf continenten.

COVID-19-PATIËNTEN BEHEER

TytoCare’s unieke modulaire apparaat en telehealth-platform stellen zorgorganisaties in de VS, Europa en Israël in staat om potentiële en actuele COVID-19-patiënten thuis en in ziekenhuizen op afstand te onderzoeken en te monitoren. Tyto Care-onderzoeken van longen, hart en temperatuur repliceren volledig een persoonlijke controle.

Verschillende ziekenhuizen gebruiken software en hardware van Mittwoch om onderzoeken op afstand en diagnose van COVID-19-patiënten mogelijk te maken met behulp van technologieën zoals Tyto Care-apparaten en digitale stethoscopen.

Zorg op afstand voor COVID-19. Foto met dank aan Mittwoch.

Datos Health introduceerde een Coronavirus Telemedicine-programma voor ziekenhuizen en zorginstellingen om online symptoomcontrole en videoconsultaties te bieden aan COVID-19-patiënten die geen ziekenhuisopname nodig hebben.

De Wearable Vital Sign Monitor van Biobeat biedt continue, niet-invasieve medische monitoring van bloeddruk, zuurstofverzadiging, ademhalingsfrequentie, hartslag, temperatuur en andere vitale functies bij COVID-19-patiënten in verschillende Israëlische ziekenhuizen en thuis.

Met een contactloze monitoringoplossing onder het matras van EarlySense kunnen ziekenhuizen de ademhalingspatronen van COVID-19-patiënten monitoren en analyseren op subtiele veranderingen en tekenen van ademnood.

De OLO-bloedanalysator van Sight Diagnostics voert snelle geautomatiseerde tests uit van monsters van COVID-19-patiënten met behulp van een op zichzelf staand patroon om twee druppels bloed te verzamelen uit een veneus of vingerprikmonster. De patroon wordt in de OLO-eenheid geplaatst, die binnen enkele minuten via computer vision en AI volledige bloedtellingsresultaten oplevert. (OLO heeft point-of-care regelgevende goedkeuring in Europa en Israël, maar nog niet in de Verenigde Staten.)

Sweetch Is een AI-aangedreven mobiel gezondheidsplatform, ontwikkeld voor diabetespatiënten en maakt monitoring, beheer en interventie op afstand mogelijk voor COVID-19-patiënten met chronische ziekten.

Ziekenhuizen gebruiken het RenalSense Clarity RMS-platform om de urinestroom van COVID-19-patiënten op afstand te bewaken.

Een robotic process automation (RPA) -oplossing van Kryon zorgt voor geautomatiseerde rapportage van COVID-19-testresultaten aan het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Handmatig uploaden veroorzaakte enorme achterstanden en menselijke fouten. Het gestroomlijnde proces is overal gratis beschikbaar voor zorgverleners.

BEHANDELINGEN, VACCINS

“We hebben geen betrouwbare klinische gegevens over enig geneesmiddel dat nuttig is om de ernst en mortaliteit te verminderen bij COVID-19-patiënten”, zegt Dr. Eyal Leshem, directeur geografische geneeskunde bij Sheba Medical Center. ‘Misschien weten we over enkele weken of maanden welke medicijnen nuttig kunnen zijn.’

In Israël worden ongeveer een dozijn bestaande medicijnen alleen of gecombineerd getest op hun effectiviteit. Het in Israël gevestigde Teva Pharmaceutical Industries heeft miljoenen van zijn hydroxychloroquine sulfaattabletten aan Amerikaanse ziekenhuizen gedoneerd om te testen of het gebruikt kan worden als mogelijke behandeling voor COVID-19.

Wat vaccinkandidaten betreft: ‘Studies bevinden zich in verschillende fasen en we zullen geduldig moeten wachten tot de veiligheids- en werkzaamheidsonderzoeken binnen anderhalf jaar zijn afgerond’, zegt Leshem.

Antilichaamstherapie, immunotherapie en immunisatie mogelijkheden worden onderzocht in veel Israëlische bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Kamada ontwikkelt een polyklonale immunoglobulinebehandeling voor ernstig zieke COVID-19-patiënten met behulp van gezuiverde bloed- en plasmamonsters van herstelde patiënten. Kamada ontwikkelde eerder serums voor de behandeling van hondsdolheid en Zika.

Het Israel Institute of Biological Research werkt aan een coronavirusvaccin en een op antilichamen gebaseerde behandeling van COVID-19 met plasma van herstelde patiënten. De ontwikkeling van de behandeling zal naar verwachting minder tijd vergen dan het vaccin, zegt Eran Zehavy, hoofd innovatiecoördinator, die actief samenwerkt met startups.

Een pluimvee-coronavirusvaccin dat in ontwikkeling is bij het MIGAL Galilee Research Institute, wordt geherformuleerd als een oraal vaccin tegen COVID-19. Het vaccin zou bovendien aangepast kunnen worden aan toekomstige vormen van het virus.

CEO David Zigdon zegt dat dierproeven met MIGAL’s vaccin voor mensen deze week kunnen beginnen. “We zamelen geld in en zoeken naar een GMP-faciliteit (Good Manufacturing Practices) om ons vaccin te produceren”, zegt hij.

TransAlgae heeft een investeringsronde geopend ter ondersteuning van de ontwikkeling van op algen gebaseerd coronavirusvaccin in pil vorm.

Het gepatenteerde PLX-celproduct van Pluristem Therapeutics wordt in het BIH Center for Regenerative Therapy en het Berlin Center for Advanced Therapies geëvalueerd als een mogelijke behandeling voor complicaties met de ademhaling en ontstekingen geassocieerd met COVID-19.

Pepticom zoekt partners om kandidaat-peptidegeneesmiddelen te valideren en te ontwikkelen om eiwitten in het nieuwe coronavirus te remmen.

Intubatie en mechanische ventilatie van ernstig zieke COVID-19-patiënten is invasief, duur en kan de longen beschadigen.

Inspira  ontwikkelt een alternatief voor eenmalig gebruik voor directe bloedoxygenatie via een katheter in een centrale ader. Een andere oplossing komt van Dr. Ishay Benuri, een pediatrische gastro-enteroloog en uitvinder van medische hulpmiddelen. Zijn unieke laryngoscoop maakt een eenvoudiger, nauwkeurigere en snellere intubatie van kritische COVID-19-patiënten mogelijk en is gepatenteerd in Israël en zal binnenkort worden gepatenteerd in Europa en de Verenigde Staten.

Enlivex heeft een medicijn ontwikkeld dat kan helpen bij de behandeling van ernstige symptomen van COVID-19, waaronder catastrofaal orgaanfalen.

XRHealth biedt gespecialiseerde therapeutische apps voor gebruikt met virtual reality (VR) -headsets voor in quarantaine geplaatste coronaviruspatiënten. Opties zijn onder meer stress- en angstbehandelingen, cognitieve en fysieke oefeningen, steungroepen en wederzijdse interacties met zorgverleners. XRHealth heeft onlangs virtual reality telehealth-klinieken opgezet in de Verenigde Staten.

Advertentie (4)