Sociale initiatieven helpen Israëliërs om te gaan met het coronavirus en quarantaine

Lior Avisar en Maya Klein zijn de oprichters van Door to Dor. Met dank aan Birthright Excel

Nu Israël in de ban is van het coronavirus en steeds meer mensen besmet raken, in quarantaine zitten, hun baan verliezen of op onbetaald verlof zijn gestuurd, komen er veel nieuwe sociale initiatieven van de grond.

Israël zou geen Israël zijn als in tijden van crisis mensen niet klaar stonden om elkaar te helpen. Ook in deze tijd van het coronavirus gebeurt dit en worden ouderen en zwakkeren in de Israëlische samenleving niet vergeten.

Latet

Latet is een Israëlische non-profit organisatie die voorziet in de basisbehoeften van Israëliërs die in armoede en voedselonzekerheid leven. De organisatie is deze maand een noodoperatie begonnen om geïsoleerde ouderen te helpen die moeite hebben om aan levensmiddelen te komen omdat hun bewegingsvrijheid is beperkt.

“Ons doel is om de verspreiding van het virus tot een minimum te beperken door ervoor te zorgen dat ouderen thuis kunnen blijven, terwijl ze toch voorzien worden van voedsel en producten voor persoonlijke hygiëne”, aldus de organisatie in een Facebook-bericht .

In the beginning of the week we launched our Emergency Response to the Corona crisis in order to slow down the spread of…

Geplaatst door Latet- Israeli Humanitarian Aid op Vrijdag 20 maart 2020

De NGO heeft veel opties voor diegenen in Israël die vrijwilligerswerk willen doen. Wie wil meehelpen kan pakketten sorteren en verpakken in het logistieke centrum van de organisatie in Har Tuv (Beit Shemesh), of de noodpakketten verzamelen en distribueren aan ouderen, uiteraard zonder fysiek contact. Ook het beantwoorden van vragen en oproepen van kwetsbare groepen in het Emergency Call Center van de NGO, is een dankbare taak voor vrijwilligers.

Alle Latet-vrijwilligers moeten de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid volgen en de hygiënemaatregelen in acht nemen.

Door to Dor

Door to Dor is opgericht door Birthright Israel Excel alumni Lior Avisar en Maya Klein om de ouderengemeenschap te steunen.

Birthright Excel is het programma voor ondernemerschap, leiderschap en business, van Birthright, de NGO die gratis reizen naar Israël sponsort voor Joodse jongvolwassenen. Birthright Excel deed een oproep tot actie aan zijn alumni in Noord-Amerika en Israël om initiatieven te ontwikkelen voor de nieuwe uitdagingen die door de verspreiding van het coronavirus worden veroorzaakt.

Lior Avisar en Maya Klein zijn de oprichters van Door to Dor. Met dank aan Birthright Excel

Door to Dor (Dor betekent generatie in het Hebreeuws) is een dienst voor ouderen die door de pandemie hun huis niet kunnen verlaten. Vrijwilligers halen geneesmiddelen op recept, boodschappen en andere producten en laten deze achter bij de voordeur. Fysiek contact wordt vermeden zodat er geen risico is. De vrijwilliger verlaat vervolgens het gebouw en belt de persoon om te bevestigen dat alles correct is afgeleverd.

Door to Dor is vorige week gelanceerd en heeft al meer dan 1.000 vrijwilligers.

Gemeente Tel Aviv-Yafo

Zondagmorgen begon de gemeente Tel Aviv-Yafo met het uitdelen van 6.000 voedselporties aan bejaarde burgers.

Tientallen vrijwilligers, medewerkers en meer dan 40 stadspatrouillevoertuigen namen deel aan de distributie. De medewerkers waren voedselservice medewerkers van lokale scholen die door het tijdelijk stoppen van de scholen in verband met het coronavirus werkloos zijn.

Vrijwilligers en stadspatrouilles verdelen hulppakketten in Tel Aviv. Foto gemeente Tel Aviv

Ook deze pakketten worden, om onnodig risico voor de senioren te voorkomen en conform de richtlijnen, naast de deur neergezet zonder rechtstreeks contact met de persoon die het pakket ontvangt.

Een ander project wat voor de seniorengemeenschap in Tel Aviv-Yafo is uitgevoerd is het onderhouden van telefonisch contact met honderden senioren in de stad.

ERAN – Emotionele eerste hulp via telefoon en internet

Eran is een Israëlische crisisorganisatie die in 1971 in Jeruzalem werd opgericht. De organisatie heeft een speciale coronavirus hotline opengesteld die al duizenden telefoontjes heeft ontvangen van mensen die lijden aan stress en psychische problemen vanwege de uitbraak van het coronavirus. De hotline biedt ondersteuning aan bewoners in quarantaine die te maken hebben met angst, eenzaamheid of conflicten met familie of huisgenoten.

נגיף הקורונה. יותר מדי שמועות, יותר מדי ספקולציות ומפלס החרדה עולה גם אצל אלו שלא חווים חרדה בדרך כלל. לאלו מכם…

Geplaatst door ‎ער"ן – כל אחד יכול לעזור‎ op Zondag 15 maart 2020

De organisatie, wiens naam is afgeleid van het Hebreeuwse acroniem voor emotionele eerste hulp, biedt 24/7 ondersteuning in het Hebreeuws, Arabisch, Russisch en Engels door vrijwilligers die advies geven over zaken als paniek en angst, depressie, psychische aandoeningen, misbruik, gezinsdruk, huwelijksproblemen, eenzaamheid, zelfmoord, financiële ontberingen, middelenmisbruik en seksuele intimidatie of misbruik.

De coronavirus-hotline van Eran is gemaakt in samenwerking met de Israeli Trauma Coalition en het ministerie van Volksgezondheid. De hotline is te bereiken door 1201 te bellen vanaf elke Israëlische telefoon, gevolgd door toestelnummer zes.

ARDC Israël

Er wonen sinds april 2018 ongeveer 36.000 asielzoekers in Israël. Velen van hen verloren hun baan toen het ministerie van Volksgezondheid eerder deze maand de winkelcentra, restaurants en andere openbare ruimtes sloot.

De asielzoekers hebben geen vangnet en ontvangen geen werkloosheidsuitkeringen.

Het African Refugee Development Centre (ARDC), een in Tel Aviv gevestigde non-profitorganisatie die in 2004 is opgericht door Afrikaanse asielzoekers en Israëlische burgers, gaat ondanks de pandemie door met het coördineren van cursussen voor asielzoekers in het land.

Vrijwilligers leveren schoolboeken voor kinderen aan de vluchtelingengemeenschap. Foto ARDC

De organisatie biedt momenteel onderwijsprogramma’s zoals beroepsopleiding, pre-academische en academische studies, evenals beroepsstudies om bruikbare vaardigheden aan te leren.

Te midden van de huidige richtlijnen heeft het ARDC alle cursussen online gezet. Ondanks de technologische belemmeringen – veel asielzoekers hebben geen computer – neemt het aantal deelnemers toe.

Naast de cursussen die inmiddels online zijn gegaan, heeft ARDC de levering en distributie van verschillende items aan de vluchtelingengemeenschap georganiseerd.

De groep heeft vorige week in samenwerking met Elifelet, een NGO die zich toelegt op vluchtelingenkinderen, 400 werkboeken aan kinderen bezorgd. De organisatie is ook bezig met het organiseren van een voedseldonatie-distributie om maaltijden te bezorgen aan ongeveer 1.000 mensen.

Schenkingen en distributie van voedsel zijn aan de gang.

Advertentie (4)