Israelisch startup voorziet artsen middels Kunstmatige Intelligentie (AI) van realtime Covid-19 gegevens

Foto Kahun

Hoewel het coronavirus (Covid-19) nog maar een paar maanden in ons leven is, zijn er volgens de medische online bibliotheek PubMed al meer dan 2500 onderzoeksrapporten over het virus gepubliceerd, meer dan welke geoefende arts dan ook hoopt te halen tussen de zorg voor patiënten en het zorgen maken over het beschermen van zichzelf en hun families.

Maar dan komt Kahun Ltd, een in Israël gevestigde medtech-startup, die kunstmatige intelligentie (AI) inzet om enorme hoeveelheden gegevens en publicaties door vakgenoten te scannen en deze aan te bieden in de vorm van eenvoudig te gebruiken kennis grafieken.

Vorige week lanceerde Kahun een gratis tool voor kunstmatige intelligentie die artsen toegang geeft tot de meest recente informatie uit medisch onderzoek naar het coronavirus, om hen te helpen tot een snelle diagnose te komen.

In tijdschriften gepubliceerde medische onderzoeken, zijn ‘het brood en boter’ van artsen, vertelde Kahun-medeoprichter Eitan Ron dinsdag in een interview aan CTech.

“Wat we doen is hen een hulpmiddel geven om hun zoekopdrachten efficiënter te maken, hen te helpen beslissingen te nemen en het bieden van suggesties voor het vinden van oplossingen, terwijl we ze tegelijkertijd een transparant pad bieden naar de klinische redenering achter de door AI-geproduceerde grafiek”, zei Ron.

Volgens Dr. Michal Tzuchman-Katz – een andere mede-oprichter van Kahun en een praktiserend arts die het algoritme heeft helpen ontwerpen – wordt de kennisgrafiek in realtime bijgewerkt naarmate er meer onderzoek naar coronavirus beschikbaar komt. De symptoomcorrelatiescore en de grafiek zijn een weergave van hoe een arts in de echte wereld denkt bij het behandelen van patiënten, schreef ze in een verklaring.

Een voorbeeld van serach-resultaten op Kahun’s Covid-19-website

De Covid-19-uitbraak trof Kahun midden in een pilot die werd uitgevoerd in samenwerking met verschillende Israëlische ziekenhuizen om de kerntoepassing te testen, met een focus op het diagnosticeren van problemen met interne geneeskunde. De verschuiving naar coronavirus gerelateerde studies, was de poging van het bedrijf om zich aan te sluiten bij de inspanningen van de internationale medische gemeenschap om de pandemie aan te pakken, zei Ron.

“We waren getuige van een exponentiële groei in coronavirus gerelateerde onderzoeken die bijna overeenkwamen met de verspreiding van de ziekte zelf, van enkele tientallen in januari tot de duizenden die er nu zijn”, zegt Ron. “We wilden ons steentje bijdragen om de verspreiding van de pandemie te bestrijden door artsen een hulpmiddel te geven, waarmee ze de broodnodige tijd kunnen besparen.”

Een grafiek toont het aantal medische onderzoeken naar Covid-19 op Pubmed9

Kahun’s Covid-19-website is niet alleen toegankelijk voor artsen, maar ook voor het publiek, zodat iedereen symptomen kan invoeren, en in een enorme wereld van medische studies en statistieken over symptoomcorrelatie kan duiken, met relatief eenvoudig te begrijpen scores en links naar de relevante literatuur.

Ron zei dat wanneer de huidige crisis voorbij is, het team van 20 ingenieurs, ontwikkelaars, onderzoekers en artsen van Kahun weer aan hun kernproduct gaan werken. Hierdoor worden miljoenen medische onderzoeken toegankelijker voor artsen over de hele wereld.

Het bedrijf, dat is vernoemd naar de bijna 4.000 jaar oude Kahun Papyrus – het eerste bekende medische document uit de geschiedenis, afkomstig uit het oude Egypte – wil het medische onderzoeksveld veranderen door de eeuwenoude praktijk van vertrouwd delen van informatie te combineren met Technologie van de 21e eeuw.

Advertentie (4)