IAI bestrijdt coronavirus met UV-lichttechnologie

Het potentieel virusbrekende UV-lichtsysteem ontwikkeld door IAI om het coronavirus te bestrijden. Screenshot YouTube

Israel Aerospace Industries (IAI), het grootste ruimtevaart- en defensiebedrijf van Israël, heeft zich in strijd gemengd tegen het coronavirus.

Het bedrijf dat onder meer onbemande antennesystemen, radars en communicatiesatellieten maakt, heeft zijn laboratoria en ingenieurs aan het werk gezet om mee te helpen de pandemie te bestrijden, zo meldt de Times of Israel.

Sinds het een week geleden de uitdaging is aangegaan, heeft het bedrijf al zijn eerste prototype bedacht: een machine die door middel val ultraviolet licht virussen en bacteriën kan doden.

Ziekenhuizen kunnen met behulp van dit apparaat kamers sneller gereed maken voor de behandeling van nieuwe patiënten. Tot nu toe vindt deze sterilisatie met chemicaliën plaats, zoals chloor of alcohol.

Onderzoek heeft aangetoond dat sterk UV-licht bacteriën en virussen kan doden, zei Avi van de luchtvaartafdeling van het bedrijf in een telefonisch interview met The Times of Israel. Zijn achternaam werd niet voor publicatie vrijgegeven.

De tests die in de IAI-laboratoria werden uitgevoerd toonden aan dat het systeem bestaande uit een groot statief met fluorescerende lampen met succes virussen binnen een bereik van twee meter kan vernietigen. De technologie wordt nu getest in het Shamir Medical Center.

Om ervoor te zorgen dat een kamer volledig steriel is, moet het statief worden gedraaid en verplaatst om ervoor te zorgen dat alle ruimtes door het licht worden bedekt, legde Avi uit.

Als de pilot in het ziekenhuis succesvol is en er een groen licht voor de regelgeving wordt ontvangen, zou het bedrijf binnen enkele weken de systemen kunnen produceren, zei hij.

Volgens Avi heeft het bedrijf contact met het ministerie van Volksgezondheid en regelgevers over het ziekenhuisonderzoek. “Tegenwoordig verminderen ze de tijd om vergunningen te krijgen, die normaal maanden of jaren in beslag nemen”, zei hij.

Zelfs als wordt aangetoond dat het IAI-systeem maar 80% van het virus vernietigt, kan het samen met chemicaliën worden gebruikt om het desinfectieproces sneller te voltooien, voegde hij eraan toe.

Advertentie (4)