Voor het eerst zijn meer dan 1 miljoen Israëliërs werkloos

Gelsotenb shoppingmall Ir Yamin. Eigen foto

Voor het eerst sinds de oprichting van de staat Israël zijn er meer dan 1 miljoen werklozen, ongeveer 24% van de beroepsbevolking.

“Helaas zijn onze voorspellingen waar gebleken en hebben we in maart een miljoen werkzoekenden bereikt”, aldus Rami Garor, directeur van de dienst voor arbeidsvoorziening.

Hij zegt dat zijn organisatie bezig is om ‘omstandigheden te creëren’ waarin de werkloosheid kan worden verlaagd, zodra de arbeidsmarkt geleidelijk weer open gaat.

Terwijl werknemers voor een beperkte periode tot 75% van hun salaris krijgen doorbetaald, hebben Israëlische zelfstandigen geen recht op een werkloosheidsuitkering. De regering werkt aan een pakket dat naar verwachting ongeveer 175.000 zelfstandigen een subsidie ​​van maximaal 6.000 shekel (1.500 euro) zal geven met een gemiddelde verwachte betaling van 4.300 shekel (1.050 euro).

Dit pakket maakt deel uit van het economisch reddingsplan wat door de regering maandagavond gelanceerd werd en waar een bedrag van 80 miljard shekel (20 miljard euro) mee gemoeid is.

Onder degenen die nu werkloos zijn, is 89,8% door hun werkgever met onbetaald verlof gestuurd. Slechts 6,3% is ontslagen volgens de gegevens van het National Employment Service.

Garor had eerder deze week al aangekondigd dat hij verwacht dat ongeveer 20% van de nieuwe werklozen geen baan meer zal hebben als de crisis voorbij is en de lockdown-maatregelen worden opgeheven.

Advertentie (4)