Nieuw Israëlisch masker beschermt het gezicht tegen coronavirus

Prototype van de ViriMASK uit Israël. Foto ter beschikking gesteld door HemaClear

Steeds meer mensen dragen mondkapjes om te voorkomen dat ze besmet worden met het coronavirus, of om te voorkomen dat ze hun neus en mond aanraken.

Eigenlijk is dat niet voldoende. Zelfs de gebruikelijke N95-maskers blokkeren kleine virusdeeltjes niet volledig en houden dus het virus niet geheel tegen houden.

Bovendien bedekken gezichtsmaskers de ogen niet. Hoewel de neus de belangrijkste route is voor coronavirus naar de longen, geloven sommige onderzoekers dat het bindvlies van het oog een ander mogelijk toegangspunt is.

Daarom werkte de Israëlische arts en uitvinder van seriële medische hulpmiddelen Dr. Noam Gavriely aan de ontwikkeling van wat hij de ViriMASK Protective Oculo-Respirator noemt .

ViriMASK zit om het hoofd vast en bedekt de ogen met een doorzichtig vizier. De neus en mond zijn bedenkt met een filtermechanisme. Het apparaat kan gewassen en hergebruikt worden. De filters moeten na 12 uur gebruik worden vervangen en in een speciale envelop met desinfectiemiddel worden gedaan.

Het ViriMASK, waarvoor patent is aangevraagd, zou rond half april klaar moeten zijn voor het testen van de werkzaamheid in een onafhankelijk laboratorium.

De kosten zijn naar verwachting ongeveer $ 50, inclusief een pakket van twee filters en verwijderingsenveloppen. Extra filter-envelop-pakketten kosten ongeveer $ 2 per stuk.

Prototype 3D geprint en getest op dummy

“We zijn op 3 februari begonnen met werken, nadat ik meerdere e-mails van onze distributeurs in China kreeg waarin we werden gevraagd gezichtsmaskers te zoeken”, vertelt Gavriely aan ISRAEL21c.

‘Iedereen draagt ​​een papieren masker onder de illusie dat het ze beschermt. Dat is niet zo. Dus ik zei, oké, we hebben iets nodig om de kloof tussen gasmaskers en gezichtsmaskers te overbruggen. ‘

Onafhankelijke tests moeten bevestigen dat ViriMASK een volledige afdichting rond de ogen en neus biedt en dat het filter alle deeltjes ter grootte van een virus blokkeert.

Foto ViriMask

‘We hebben contact gelegd met een internationaal bekend laboratorium om te verifiëren dat het doet wat het moet doen’, zegt Gavriely.

“Tests worden niet uitgevoerd op prototypes, maar op apparaten uit de productielijn. We zitten in een grote race om de eerste batch te produceren. Maar ik denk dat we alle puzzelstukjes hebben. ‘

Het product kan een gamechanger zijn voor gezondheidswerkers en mensen die intensief contact hebben met niet-afgeschermde bevolkingsgroepen, zoals luchthavenmedewerkers.

ViriMASK kan mensen ook bevrijden van isolement in huis, zegt Gavriely.

‘Onze eigen COO is thuis in quarantaine geplaatst omdat hij in Duitsland is geweest’, zegt Gavriely. ‘Met dit masker kan hij veilig naar het werk komen. Je kunt rijden met dit masker. Je kunt ermee praten. ‘

“Je kunt echter niet roken met het masker en je kunt je neus niet plukken – en dat is geen grap, want het is erg belangrijk om je handen van je gezicht te houden.”

Meerdere maten

Omdat pasvorm essentieel is voor effectiviteit en comfort, is Gavriely van plan meerdere maten te maken en een online aanpaswidget voor ViriMASK te introduceren.

“We hebben een methode ontwikkeld om zes metingen van het gezicht uit te voeren; we zullen een video hebben waarin wordt uitgelegd hoe het moet. Klanten zullen hun metingen op de website invoeren en een klein algoritme zal hen vertellen welke maat ze nodig hebben. ”

Om het bedrijf te helpen bij het verzamelen van passende gegevens van verschillende potentiële klanten, worden pre-orders (zonder betaling) vanaf 25 maart op de website geaccepteerd. Klik hier voor meer informatie.

Mensen met gezichtsvervormingen of aanzienlijke asymmetrie kunnen mogelijk een op maat gemaakte 3D-geprinte ViriMASK bestellen, voegt Gavriely eraan toe. ‘Mijn vrienden in Stratasys vertellen me dat dit mogelijk is.’

De ViriMASK zou in eerste instantie worden vervaardigd door de Amerikaanse partner van HemaClear in China, terwijl de filters mogelijk worden geproduceerd in Israël, Europa en Noord-Amerika.

Gavriely wil dat de productie begint bij 1.000 eenheden per dag en binnen vier maanden oploopt tot 100.000 eenheden per dag, mogelijk met de toevoeging van meer productielocaties in Israël.

Hij heeft fabrieken en distributeurs in verschillende landen die in de coulissen wachten.

“Iedereen heeft meegewerkt omdat ze een gevoel van urgentie voelen en deel willen uitmaken van de oplossing”, zegt hij.