Israël’s militaire inlichtingendienst heeft focus verschoven van Iran naar het coronavirus

Ter illustratie. Foto. IDF woordvoerder

De militaire inlichtingendienst van Israël heeft de afgelopen tijd haar focus verlegd van Iran en Hezbollah en concentreert zich nu grotendeels op de bestrijding van het coronavirus.

Toen het virus in Israël opdook, openden officieren en troepen van de onderzoeksafdeling van de Directie Militaire Inlichtingendienst en eenheid 8200 een nationaal coronavirus informatiecentrum in het Tel Hashomer Hospital, om samen te werken met het ministerie van Volksgezondheid om de verspreiding van het virus te helpen stoppen.

“We begrepen dat er een gebrek is aan informatie die we over het virus hebben en dat we het moesten begrijpen”, zegt Kolonel N., de commandant van de afdeling Technologie van de Militaire Inlichtingendienst die gespecialiseerd is in analyse van vijandelijke technologie en wapens.

Volgens Kolonel N., wiens naam om veiligheidsredenen niet mag worden gepubliceerd, hebben ongeveer 300 officieren en soldaten van de onderzoeksafdeling – “die vroeger iets heel anders deden” – de klok rond gewerkt om alle beschikbare gegevens over de ziekte te verzamelen.

“De afgelopen maand hebben we ons gefocust op een nieuwe vijand: coronavirus”, zei hij.

Met behulp van de mogelijkheden van het leger om informatie te verzamelen, verzamelen ze alle beschikbare informatie over het virus van over de hele wereld – zoals officiële overheidsstatistieken, academisch onderzoek, sociale media en nep nieuws, evenals Kunstmatige Intelligentie (AI) en machine learning, om de regering te helpen, maar ook het Ministerie van Volksgezondheid en het Home Front Command van de IDF om cruciale beslissingen te nemen.

Kolonel N vertelde tegen de Israëlische krant The Jerusalem Post in Israel, dat tussen de 15-20 officieren de leiding hebben over meer dan een dozijn soldaten die zich richten op specifieke vragen, met bronnen over de hele wereld spreken en naar de statistieken van het coronavirus kijken. Binnen een dag of twee kunnen ze het antwoord hebben op de vraag waarnaar ze opzoek zijn.

Uit het door het centrum samengestelde onderzoek, werden virus-hotspots ontdekt, zoals synagogen, en leidde tot de beslissing om ze te sluiten.

Hoewel de meerderheid van de troepen geen medische kennis heeft, werken ze nauw samen met artsen en onderzoekers van het ministerie van Volksgezondheid.

“Na een maand in het vak begrijp je de taal”, zei kolonel N. Het Israëlische leger loopt voorop in de strijd tegen het dodelijke virus, met duizenden troepen die deelnemen aan verschillende aspecten in deze ongekende strijd.

Met Iran als een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus, met duizenden mensen die sterven en honderdduizenden zieken, waaronder verschillende hoge regeringsfunctionarissen en militairen, is er een afname van vijandelijke activiteiten gericht op Israël.

IDF-woordvoerder Brig.-Gen. Hidai Zilberman zegt dat de verspreiding van het virus de vijanden van Israël hard heeft getroffen, die hun vijandige activiteiten noodgedwongen hebben verminderd, om zich te concentreren op het beperken van de gevolgen van het coronavirus.

Hoewel hij Iran niet bij naam noemde, zei hij dat “er vijandige landen zijn die veel sterker zijn getroffen dan wij door corona, en daarom zijn hun activiteiten tegen Israel afgenomen”.

LEES OOK:
Mossad: “mensen zullen sterven door tekorten, maar niet in Israël”

Advertentie (4)