UPDATE. Situatie in Israel na de laatste beperkingen die in zijn gegaan

Premier Netanyahu. Foto GPO

Zoals gebruikelijk geven wij u iedere ochtend een update van de situatie in Israel. In Israel worden alle adviezen gecoördineerd door de National Security Council, zoals dat ook gebeurt in tijden van oorlog. De belangrijkste beperking die is afgekondigd is dat alle scholen en universiteiten in ieder geval tot na Pesach (16 april) zullen zijn gesloten. Er zal zoveel mogelijk online les worden gegeven.

In Israel zijn op dit moment 126 personen besmet waaronder een baby van 6 maanden, tussen de 25.000 en 30.000 mensen zitten in quarantaine.

Vergeleken met andere landen, zoals Nederland is dit aantal laag te noemen, wat mede te maken heeft met het feit dat Israel het eerste land was dat al eind februari met strengen maatregelen kwam. Wel houdt men er rekening mee dat mogelijk enkele duizenden personen het virus bij zich dragen maar dat niet weten omdat de symptomen weg blijven.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid bevestigde dat 2.479 gezondheidswerkers in quarantaine zijn gegaan, 1.174 ziekenhuismedewerkers zijn in quarantaine, evenals 171 MDA-medewerkers, 24 IDF-gezondheidswerkers, 93 psychiaters, 128 geriatrische hulpverleners, 106 Oost-Jeruzalemse gezondheidswerkers, 20 administratief medewerkers en 763 gemeenschapspersoneel.

Er zijn besprekingen gaan de om een eenheids nood regering in elkaar te zetten waaraan zowel de Likud van Netanyahu als Blauw en Wit van Gantz aan deel zullen nemen om meer besluiten te kunnen nemen. De verwachting is dat dit in de komende dagen zijn beslag zal krijgen. Op dit moment heeft Israel nog steeds een demissionaire regering die geen vergaande besluiten kan nemen.

Deze nood regering zal dan minstens een jaar functioneren waarna zal worden beslist of er een kabinet kan worden samengesteld.

Benny Gantz van Blauw en Wit heeft het voorstel gedaan de expertise van de IDF te gaan inzetten. Dit kunnen medici en verplegers zijn maar ook bijvoorbeeld computerspecialisten en alle disciplines waar de IDF over beschikt en die waar nodig kunnen worden gebruikt. De kans dat dit gaat gebeuren is groot.

De IDF heeft al aangekondigd dat haar vrachtvliegtuigen beschikbaar zijn om goederen naar en van het buitenland te brengen.

Bekend is geworden dat mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus daar over het algemeen goed van herstellen.

Een aanwijzing dat er in Israel rekening mee wordt gehouden dat het virus lange tijd aanwezig zal zijn is het feit dat alle voorbereidingen voor evenementen op Jom Hazikaron en de daaropvolgende 72-ste Onafhankelijkheidsdag (28 en 29 april) zijn stopgezet. De overheid gaat ervan uit dat ook dan nog alle beperkingen van kracht zullen zijn.

Een nieuw advies in Israel is om minstens 2 meter afstand van elkaar te houden, zowel op straat als ook in openbare ruimten. Maatregelen daartoe zijn getroffen.

Dir betekend bijvoorbeeld dat terrassen waar mogelijk zullen worden gesloten of in in ieder geval zodanig worden ingericht dat mensen niet te dicht bij elkaar zitten.

Eerder was al aangekondigd dat alle sportwedstrijden en evenementen in Israel zijn afgelast.

Zo zijn alle theaters dicht, scholen en universiteiten gesloten en zijn shoppingmalls aanzienlijk minder druk.

Er wordt op grote schaal gehoor gegeven aan de oproep om vanuit huis te werken. Israel, als startup Nation, is daar mee vertrouwd en de infrastructuur is bij veel bedrijven daarvoor aanwezig.

De opperrabbijn van Israel heeft bepaald dat massale gebeds bijeenkomsten bij de Klaagmuur zijn verboden.

Synagoges zijn gesloten of zullen slechts mondjesmaat bezoekers toelaten.

De weinige toeristen die nog in Israel moeten het land verlaten en teruggaan naar hun land van herkomst.

Mensen uit het buitenland zijn nog steeds welkom in Israel, maar zijn verplicht om na aankomst 14 dagen in quarantaine te gaan. Niet toegestaan is om dat in een hotel te doen.

De hele toeristen industrie in Israel is stil komen te liggen wat betekend dat tienduizenden mensen geen werk meer hebben.

ElAl vliegt nog slechts naar een handvol bestemmingen, voornamelijk om Israelis naar huis te brengen en het vrachtvervoer op gang te houden. Iedere keer dat een vlucht in Israel land moet de bemanning verplicht 14 dagen in quarantaine,

Ca. 200 hotels zijn in Israel gesloten, er wordt overwogen sommige hotels aan te wijzen als plek voor quarantaine mocht het aantal besmette personen in de duizenden gaan lopen.

Ziekenhuizen in Israel hebben alle voorbereidingen getroffen voor het geval er een grote toeloop van patiënten zou komen.

De reddingsdienst Magen David Adom heeft een nieuw en hypermodern callcenter in gebruik genomen en zei dat callcenter-operators binnenkort veel patiënten waar nodig zullen doorverwijzen naar web artsen, waardoor het aantal niet-coronavirus patiënten dat naar de eerste hulp gaat, met een derde zal worden verminderd.

Het meest opvallende nieuws kwam uit Iran.

Naser Makarem Shirazi, 93, een hardliner die de holocaust ontkent en Israel van de kaart wil vegen en een van de hoogste religieuze autoriteiten in Iran is, zegt dat het gebruik van een vaccin gemaakt door de ‘zionisten’ oké is als ‘er geen vervanging is’