Wat is er open en want kan nog wel in Israël

Leeg treinstation in tel Aviv. Screenshot YouTube

Nu we de eerste dag na aankondiging van alle nieuwe maatregelen in Israël er op hebben, zitten wordt duidelijk wat er nog wel kan en wat er nog wel open is. Helaas is duidelijker wat er allemaal niet meer kan.

Onderwijssysteem

Alle onderwijsinstellingen zijn vanaf zondag voor onbepaalde tijd gesloten. De lijst bevat kleuterscholen, particuliere kinderopvang, speciaal onderwijs, internaten, jeugdbewegingen en naschoolse opvang.

Donderdag werd al aangekondigd dat alle reguliere scholen, universiteiten en hogescholen tot na de Pesach vakantie, tot eind april, gesloten zullen zijn.

Alle academische instellingen zijn bezig met het verplaatsen van de lezingen en lessen naar online oplossingen. Er is nog geen definitieve beslissing over het al dan niet doorgaan van de landelijke examens.

Winkels en restaurants en plekken voor entertainment

Hier kunnen we kort over zijn. Met uitzondering van supermarkten, apotheken en benzinestations, is alles dicht.

Er moet ook 2 meter afstand tussen iedere persoon in acht worden genomen.

De supermarktketen Rami Levy heeft al gezegd een 24-uurs service te overwegen om aan de grote vraag van het publiek te voldoen.

Ook de shoppingmalls, die in Israël “tot de eerste levensbehoefte behoren”, zullen de komende 6 weken gesloten blijven.

Even een terrasje pikken, of te gaan lunchen of dineren is de komende 6 weken ook uit den boze. Wel doen sommige restaurants aan thuis bezorging.

Openbaar vervoer en reizen

Het Ministerie van Transport heeft de meeste buslijnen naar scholen en universiteiten en naar hotspots voor amusement geannuleerd. Het publiek wordt opgeroepen om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer voor niet-essentiële reizen.

Vanaf dinsdag is er geen contante betaling meer mogelijk in bussen van het openbaar vervoer openbaar. Dit om het contact tussen de passagiers en de chauffeurs te minimaliseren. Passagiers mogen alleen betalen met de Rav Kav openbaar vervoer kaart

De APK keuring voor auto’s is stopgezet, rijexamens worden niet meer afgenomen. Cursussen voor het verlengen van licenties worden gegeven in groepen van minder dan 10 personen.

Er wordt bij het publiek op aangedrongen het privévervoer per auto te beperken en wie toch de weg opgaat wordt geadviseerd met niet meer dan twee personen in een auto te reizen.

Werkplekken

De economische activiteit is niet volledig gestopt maar er zijn beperkingen, waaronder beperkingen die het verbieden van meer dan 10 mensen die in één ruimte werken.

Er moet een afstand van minimaal twee meter worden aangehouden tussen werknemers in één werkruimte.

Premier Benjamin Netanyahu riep werkgevers op om waar mogelijk thuiswerk te werken. Het blijkt dat hier gehoor aan is gegeven, er waren tijdens de ochtendspits aanmerkelijk minder auto’s op de weg. De verwachting is dat dit nog verder zal afnemen

Het welzijnssysteem van Israël zal ook operationeel blijven, aangezien maatschappelijk werkers worden beschouwd als “essentiële” arbeidskrachten.

De Dienst Bevolking en Immigratie verleent alleen diensten in extreme of noodgevallen.

De uitzendbureaus blijven gesloten en de opleidingsprogramma’s voor de werkgelegenheid zijn opgeschort.

Alle in-house zorgvoorzieningen onder auspiciën van het Ministerie van Sociale Zaken blijven open, inclusief ggz-centra, verpleeghuizen en kinder- en jeugdinstellingen.

Fysiotherapie en andere paramedische vestigingen worden gesloten.

Het leger

Zondag werd een nieuwe groep van inductees dienstplichtig. Families en vrienden werden niet toegelaten voor de ceremonie. Het leger heeft alle selectieprocedures voor elite-eenheden stopgezet, waaronder de programma’s voor luchtmacht, marine en infanterie.

Aan niet-gevechts- en niet-essentiële troepen is gevraagd om thuis te blijven en op zondag terug te keren naar de basis. Gevechtstroepen kregen ondertussen de opdracht om naar hun basis terug te keren, voorbereid op een verblijf van een maand

Attracties

De Israëlische natuur- en parkautoriteit zei dat alle nationale parken open zullen blijven maar dat slechte een aantal bezoekers wordt toegelaten. De historische sites zijn gesloten. Lokaal personeel handhaaft veiligheidsvoorschriften op basis van de richtlijnen van de autoriteit. Groepen met meer dan 10 personen zijn niet toegestaan.

De gemeente Tel Aviv heeft meegedeeld dat alle openbare diensten aan het strand worden opgeschort, inclusief strandwachten. De gemeente heeft aangekondigd online programma’s voor gezinnen thuis op te zetten, waaronder gemeenschaps-hulpprogramma’s voor mensen die alleenstaande buren helpen of anderen die mogelijk kinderopvang, bijles of boodschappen voor mensen in zelf quarantaine nodig hebben.

Alleen in extreme gevallen zet de stad haar inspecteurs en parkeerambtenaren in. Openbare bibliotheken worden geopend, maar beperken de toegang tot 10 personen tegelijk.

Sportscholen, zwembaden, dierentuinen en waterparken zijn in het hele land allemaal gesloten. Bioscopen, theaterzalen en musea zijn ook gesloten.

Alle bars, restaurants inclusief die in de hotels (waarvan de meesten zijn gesloten) en andere openbare eetzalen sluiten.

Trouwzalen en feestlocaties zijn ook gesloten.

Religieuze evenementen

Gebedshuizen zijn beperkt tot maximaal 10 personen tegelijk en ze moeten een onderlinge afstand van twee meter houden.

Het ministerie van Religieuze Zaken heeft alle mannelijke rituele baden gesloten en heeft de voorzieningen voor vrouwen onder beperkingen opengehouden, omdat ze volgens de religieuze wet verplicht zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat het verzamelen van meer dan 10 mensen voor besnijdenis-ceremonies verboden is en dat de minimumafstand van twee meter tussen alle mensen moet worden gehandhaafd.

En voor de rest geldt dat het beter is thuis te blijven en alleen voor hoognodige boodschappen en geplande medische onderzoeken en dergelijke het huis te verlaten

Advertentie (4)