Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu tijdens de persconferentie. Foto GPO

Israel is dicht: Israël zette een nieuwe stap in zijn pogingen om niet in de voetsporen van Italië te treden door bedrijven en bijeenkomsten te sluiten en het land in wezen eigenlijk te sluiten.

 • Een nieuwe manier van dagelijks leven’, leest de voorpagina van Yedioth Ahronoth, boven een grotere kop die luidt: ‘Om het virus te verslaan’ (eigenlijk zou je een scriptie kunnen schrijven over het oorlogszuchtige taalgebruik dat te zien is in de strijd tegen het coronavirus. )
 • De nieuwe richtlijnen houden in dat: “behalve supermarkten en apotheken alle winkelcentra gesloten zijn. Restaurants en eetzalen van hotels zullen ook worden afgesloten – afgezien van degenen die maaltijden afhalen – samen met bars, pubs en dansclubs. Het ministerie van Volksgezondheid zei dat sportscholen, zwembaden, water- en pretparken, dierentuinen en kinderboerderijen, badhuizen en rituele baden voor mannen, schoonheids- en massagesalons, evenementen- en congreslocaties, openbare boten en kabelbanen en erfgoedsites ook zijn gesloten. “
 • Walla rapporteert over het effect van de massale “Italiaanse staking” (een term die in het Hebreeuws wordt gebruikt voor een arbeidsactie waarbij arbeid wordt uitgevoerd, zij het veel beknot, die hier vreemd passend lijkt), en merkt op dat “de snelwegen zijn leeggemaakt van auto’s”, en “Treinen zijn bijna leeg, met slechts één of twee personen per wagon.”
 • Vooruitblikkend op de Pesach vakantie van volgende maand, meldt het nieuws van Channel 12 dat de richtlijn die bijeenkomsten van meer dan tien mensen verbiedt “de nacht van Seder in gevaar brengt”.

Getest worden: En dit is misschien nog maar het begin. Kan citeert Sheba arts Arnon Afek, die zegt dat hoewel een algemene quarantaine van iedereen ingrijpend kan zijn, “we praktisch moeten zijn – we zullen geen bedden kunnen vinden voor iedereen die positief is.”

 • De aankondiging kwam toen Israël de grens van 200 besmette gevallen bereikte, slechts twee dagen na het behalen van 100.
 • Volgens Israel Hayom vreest het ministerie van Volksgezondheid dat het werkelijke aantal wel 2500 kan zijn, maar zijn er slechts enkele duizenden tests zijn uitgevoerd.
 • Waar zijn alle tests? Haaretz meldt dat “een arts zei dat ze bij het ministerie van Volksgezondheid had geklaagd over het gebrek aan voldoende testen, en dat haar werd verteld dat er sinds vrijdagavond 7.000 corona-testkits in Israël waren en instructies om niet meer dan 400 tests per dag goed te keuren.”
 • Het citeert een andere arts die bang is dat een van de acht mensen die ze hebben onderzocht zonder bescherming, het virus had kunnen dragen.
 • Dit is alsof je een soldaat zonder geweer naar de strijd stuurt’, zegt een andere dokter tegen de legerradio.
 • Maar in Israël Hayom schrijft Dr. Hagai Levine dat niemand door massale paniek wordt gediend: “Het is onmogelijk om te weten hoe lang deze crisis zal duren, maar het is duidelijk dat het niet minder dan een paar maanden zal duren. Daarom is het essentieel om het nationale en persoonlijke niveau te manoeuvreren van een acute, onmiddellijke stressreactiefase, die lange tijd niet kan worden volgehouden, naar een routine die geschikt is voor de voortdurende noodsituatie. Er zijn verschillende stappen nodig om ‘de curve af te vlakken’, maar ze kunnen Israël en zijn sociale structuur onderweg niet plat maken. ‘

Gezondheid is niet te koop: Yedioth meldt dat de nieuwe maatregelen het resultaat zijn van twee dagen van “zware strijd” tussen het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Financiën, dat waarschuwde voor een “dodelijke slag” voor de Israëlische economie.

 • Channel 12-nieuws meldt dat de maatregelen naar verwachting ongeveer NIS 2 miljard per week kosten (ongeveer $ 550 miljoen).
 • Roni Hizkiyahu van het ministerie van Financiën vertelt Army Radio dat “het coronavirus het tekort zal beïnvloeden, we hebben het over vele miljarden, maar eerst moeten we weten waar het geld vandaan komt.”
 • Amalia Dweck schrijft voor de nieuwswebsite van Channel 12 en zegt dat premier Benjamin Netanyahu de ‘trekker overhaalde’ bij de beslissing om bijna alles te sluiten, maar mensen die nu zonder werk zitten in het duister laat.
 • “We hebben niet gehoord hoe de natie van plan is hen te helpen, welke oplossingen worden voorgesteld en hoe zij – een cruciaal onderdeel van de economie – de crisis moeten beheersen die hen is opgedrongen.”
 • In ToI schrijft redacteur David Horovitz dat de meningsverschillen desondanks duidelijk zichtbaar waren op de persconferentie van zaterdagavond om de maatregelen aan te kondigen: “Maar het was nog steeds minder drastisch dan algemeen werd verwacht. Netanyahu en zijn collega’s, die tijdens een vertraagde presentatie tot de natie spraken over onenigheid tussen verschillende functionarissen, riepen de noodtoestand niet uit. Ze hebben geen algehele afsluiting opgelegd, waarbij de Israëliërs hun huizen niet zouden mogen verlaten. Ze hebben de particuliere sector niet gesloten. ‘

Raak in paniek maar stop ermee: supermarkten doen het tenminste goed, en nog wat meer. Foto’s die door de media worden uitgezonden, tonen menigten en mensenmassa’s met rijen buiten de deur, die alles inslaan, van Nutella tot toiletpapier.

 • Dat geldt zowel in de bruisende metropolen als in kleinere steden, zoals Beit Herut, waar Haaretz meldt dat “sommige schappen helemaal leeg waren omdat mensen voorraden insloegen, vooral op eieren, vis, vlees, diepvriesproducten, keukenpapier en toiletpapier. Er waren geen tomaten, komkommers of paprika’s meer. ‘
 • Ik moest winkelen om er zeker van te zijn dat er genoeg was om mijn kinderen te voeden. Het lijkt erop dat we thuis veel gaan koken, ”vertelt een klant aan de krant.
 • ‘Eén ding is duidelijk: je hebt genoeg wc-papier’, grapt humor-columnist Hanoch Daum in Yedioth, reikend naar de laaghangende vrucht van corona-komedie. ‘Er is geen aanwijzing dat dit coronavirus een tekort aan wc-papier zal veroorzaken, maar dat is precies hoe we zijn, bezorgd over onze eigen achterste.’
 • In Israel Hayom schrijft Baruch Ron over zijn zoektocht naar wc-papier en andere benodigdheden, en uiteindelijk vindt hij zijn weg naar een ijzerhandel zonder enorme drukte, daar waren ] voldoende water en schoonmaakbenodigdheden. ‘We vroegen bij de kassa waar het toiletpapier is, en ze wees naar een verborgen plek en zei’ daar ‘. Maar er was niets. Op de plek waar toiletpapier had gestaan, zat gewoon lucht.

Het gevaar van corona nep nieuws: de paniek leek te zijn veroorzaakt door de vrees dat de supermarkten zouden worden gesloten en dat mensen gedwongen zouden worden thuis te blijven, ondanks verzoeken van ambtenaren om geen paniekaankopen te doen.

 • De media hebben duidelijk een grote rol gespeeld bij het helpen verspreiden van de perceptie van crisis. Channel 12 nieuws wordt bijvoorbeeld wijd bekritiseerd voor het tonen van een video van mensen die een Aldi-outlet in België leeg kochten, hoewel het een video van jaren geleden uit Duitsland bleek te zijn, zonder enige connectie met het virus.
 • Terwijl het kanaal later duidelijk maakte dat het een fout had gemaakt, was de schade al aangericht. Toen een verslaggever later aan een supermarktmanager vroeg waarom mensen in paniek raakten, antwoordde hij ‘omdat dat is wat de overheid uitzendt. Ze zien de foto’s en video’s uit België.’
 • Haaretz-verslaggever Josh Breiner op Twitter dringt er bij het kanaal op aan om de verduidelijking te blijven pushen: “Het publiek luistert naar ons, vertrouwt op ons, heeft ons nodig om betrouwbaar te zijn”, pleit hij.
 • Channel 12 is niet de enige die schuld heeft. In het weekend stuurde een Knesset lid een tweet, die sindsdien is verwijderd, en beweerde dat een video van mensen die werden gedesinfecteerd in wat leek op een kooi met Palestijnen, terwijl het in feite volledig uit een ander land kwam.
 • En nog gunstiger, maar nog steeds niet goed, Israël Hayom publiceert een foto van mensen die koorts die worden getest bij de ingang van het Hadassah Ein Karem-ziekenhuis. Het artikel onthult niet dat de foto uit 2017 komt en niet verwant is.
 • “Naast de maatregelen die worden genomen om voorzichtig te zijn met betrekking tot de volksgezondheid, moeten we ook extra voorzichtig zijn met het verspreiden van informatie en het trekken van conclusies. Dit geldt vooral voor journalisten en ambtenaren, maar is voor iedereen relevant. Iedereen moet niet twee keer maar tien keer nadenken voordat hij op de deelknop op sociale media of WhatsApp drukt ‘, schrijft Idan Ring in The Seventh Eye.

Op het verkeerde spoor: de meeste kritiek is echter gericht op Netanyahu nadat hij voor het eerst het gebruik van antiterreurinstrumenten had aangekondigd om Israëli’s te volgen en te voorkomen dat het virus zich zou verspreiden, en midden in de nacht de aankondiging dat zijn proces zou worden uitgesteld met minstens twee weken.

 • ToI’s Judah Ari Gross meldt dat “terwijl de Shin Bet-beveiligingsdienst bevestigde dat de dramatische gang van zaken inderdaad werd overwogen, het geruchten ontkende dat de instrumenten zouden worden gebruikt om quarantaines af te dwingen, en zei dat ze alleen zouden worden gebruikt om autoriteiten te helpen de bevestigde dragers van de ziekte te volgen en om de mensen te vinden die ze mogelijk hebben besmet. “
 • En terwijl Netanyahu het gebruik van vergelijkbare technologie door Taiwan aanhaalde, merkt Gross op dat “in dat geval GPS-gegevens voornamelijk werden gebruikt om ervoor te zorgen dat degenen in quarantaine thuis bleven, in plaats van hun eerdere bewegingen te volgen, zoals Israël voorstelt”.
 • Noa Landau van Haaretz luidt de alarmbel en schrijft dat “onevenwichtige, ongecontroleerde macht nu geconcentreerd is in de handen van de premier van een demissionaire regering, waardoor hij draconische maatregelen kan nemen en instellen zoals we nog nooit hebben gezien – en met duizelingwekkende snelheid. ‘
 • Avner Pinchuk, een privacy-expert bij de Vereniging voor Burgerrechten in Israël, vertelt Reuters dat het gebruik van de technologie veel kans op misbruik biedt: “Ik maak me zorgen over deze aankondiging. Ik begrijp dat we ons in unieke omstandigheden bevinden, maar dit lijkt mogelijk een stap te ver te zijn. Veel hangt af van hoe ingrijpend de nieuwe maatregel zal zijn. ‘