Ministerie van financiën berekent de schade aan de economie op 11 miljard shekel

Shoppingmall Ir Yamin jl vrijdagochtend. Normaal gesproken is er geen plek te vinden. Eigen foto

Het Israelische ministerie van Financiën heeft voorspeld dat de gedeeltelijke sluiting van het land vanaf zondag de economie in zes weken ongeveer NIS 11 miljard (€ 2,7 miljard) zal kosten.

De hoofdeconoom van het ministerie, Shira Greenberg, presenteerde de schatting aan ambtenaren van het kabinet van de premier tijdens discussies over de sluiting voordat deze op zaterdag werd aangekondigd.

Het ministerie van Financiën was in eerste instantie sterk gekant tegen een volledige sluiting van de economie, met het argument dat de inspanningen van het ministerie van Volksgezondheid om het virus volledig uit te roeien onrealistisch waren en dat de uitbraak op een manier moest worden beheerd die niet tot economische ineenstorting leidde, maar ging uiteindelijk toch akkoord met de genomen maatregelen.

De directeur van de belastingdienst, Eran Yaakov, zal vandaag, zondag, een bijeenkomst houden om mogelijke maatregelen om op de crisis te reageren te bespreken, waaronder het uitstellen van betalingen door bedrijven.

Als een voorbode van de waarschijnlijke economische gevolgen van de sluiting van shoppingmalls, zei de kledingketen van Castro, de grootste modeketen van het land, dat het alle 454 van zijn winkels zou sluiten en 6000 werknemers op onbetaald verlof zou sturen. De online winkel blijft vanzelfsprekend, gewoon open

Ook kledingketen Zara zei dat het alle winkels in het land zal sluiten en het personeel op onbetaald verlof stuurt.

De bouwsector zal naar verwachting gewoon doorgaan, aangezien de nieuwe richtlijn van maximaal 10 personen op een plek, in wezen geen belemmering is voor het voortzetten van activiteiten zolang bouwvakkers verspreid zijn over het bouwproject.

De regering werkt aan een oplossing voor de Palestijnse bouwvakkers die dagelijks naar Israel komen om te werken. Mogelijk zal er een leeftijdsgrens worden gehanteerd tot 55 jaar om te kunnen blijven werken in Israel.

Een ander plan wat wordt uitgewerkt is om Palestijnse werknemers langer in Israel te laten blijven, om verspreiding van het virus vanuit de Palestijnse gebieden tegen te gaan.

Een volledig stop zetten van de bouwsector zou voor een ineenstorting van de banken sector kunnen zorgen, aangezien banken tot NIS 88 miljard ( € 22 miljard) aan kredieten aan de bouwsector hebben verleend.

De sluiting van alle winkels (m.u.v. supermarkten), restaurants en andere niet essentiële bedrijven was zondagmorgen al merkbaar.

Het was onwezenlijk rustig op straat, geen files, en lege parkeerterreinen bij de shoppingmalls.