Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu. Screenshot YouTube

Verkiezings race tot het gaatje: voor de derde keer in minder dan een jaar staan ​​Israëlische politici aan de finish voor verkiezingen die misschien de samenstelling van de volgende regering van Israël kunnen bepalen.

  • Of zal het opnieuw niet lukken? Laatste peilingen die vrijdagavond door de belangrijkste netwerken van Israël zijn gepubliceerd, tonen dat Likud en Blauw en Wit gelijk staan, of soms met een lichte voorsprong voor Likud, en geen van beide potentiële blokken zal in staat om zijn een ​​meerderheid in de Knesset te krijgen. Dat wil zeggen, dit alles volgens de peilingen, en als die kloppen zijn we op hetzelfde punt als na de verkiezingen van april 2019.
  • De peilingen tonen ook aan dat Netanyahu ondanks de aanklachten tegen hem nog steeds een voorsprong van tien punten heeft als de vraag wordt gesteld wie meer gekwalificeerd is om premier te zijn. (Het gebruik van het woord gekwalificeerd kan de vertekening weggeven. Netanyahu is wellicht meer gekwalificeerd door pure ervaring, net zoals Bernie Madoff misschien meer gekwalificeerd is dan ik om een ​​hedgefonds te runnen. Het betekent echter niet dat hij dat zou moeten doen.)
  • Maar maak je geen zorgen, want de belangrijkste partijleiders kwamen één voor één en na elkaar bij interviewer Rina Matzliah van Channel 12 zitten, in plaats van alleen maar met hen een debat te houden zoals normale politici.*
  • Netanyahu noemt Gantz ‘zwak’ en ‘geen echte leider’.
  • Gantz zegt dat Netanyahu zich gedraagt ​​als een maffioso.
  • De kandidaten kwamen ook op veel andere nieuws programma’s opdraven, zoals bij de publieke omroep KAN, Channel 13, Walla en anderen.
  • “Gantz moet zich gedragen als de leider van het land, niet als de leider van een partij”, zegt Labor-Gesher-Meretz leider Amir Peretz over de leider van Blauw en Wit in een Channel 13-interview, daarmee bedoelend dat hij (Gantz) publiekelijk moet toegeven dat hij de steun nodig heeft van de Gezamenlijke Arabische lijst.
  • Blauw en Wit nummer 2 Yair Lapid vertelt Army Radio dat zijn partij geen samenwerking zal aangaan met de Gezamenlijke Arabische lijst.

Gezamenlijke Arabische lijst groeit: de kwestie van het werken met de Gezamenlijke Arabische lijst is vooral relevant bij de peilingen die een bescheiden stijging van de partij naar 14 of 15 zetels laten zien, het aantal dat het ook maanden gelden voorspelde maar toen blijf het op 13 zetels steken. Kanaal 13 merkt op dat uit zijn onderzoek blijkt dat 83 procent van ondervraagde niet-joodse stemmers zegt naar het stembureau te gaan, versus 70% van de joodse kiezers, wat ook een verhoogde steun voor de door Arabieren geleide factie kan betekenen.

  • Hoofdredacteur van de Times of Israel, David Horovitz, merkt op dat de partij denkt dat oppositie tegen het Trump-plan de kiezers van de partij helpt galvaniseren en hen naar de stembus stuurt om premier Benjamin Netanyahu neer te halen.
  • “Netanyahu verwachtte duidelijk dat het vredesplan hem zou helpen de verkiezingen van maandag te winnen. Het zou een gedenkwaardige ironie zijn als dat plan – en vooral de bepaling voor het opnieuw trekken van de grens, een bepaling waarover een bezorgde Netanyahu vorige week zei dat hij dit zou weigeren – hem opnieuw een Knesset-meerderheid zou kosten, ‘schrijft hij.
  • Partijleider Ayman Odeh zegt tegen Channel 12’s “Meet the Press” dat hij nog hoger mikt: “Als we 16 zetels krijgen, kan Netanyahu geen coalitie opzetten”, zegt Odeh.

Geschikt als minister? Yamina-leider Naftali Bennett kan ondertussen in de neergang zijn nadat hij een driftbui heeft laten zien en woedend wegliep tijdens het programma ‘Meet the Press’, over de bewering van interviewer Matzliah dat er meer raketten uit Gaza zijn afgeschoten in de vier maanden sinds hij het overnam als minister van defensie dan de vier maanden daarvoor.

  • Bennett stormt de studio uit, maar niet voordat hij zijn microfoon terugpakt om Matzliah ervan te beschuldigen dat hij zijn partij probeert te kwetsen.
  • “Je hebt te maken met een journalist, niet met Hezbollah. Ik hoop dat je als minister van Defensie je kalmte niet kwijt raakt tijdens veiligheidsoverleg,” roept ze terug terwijl hij vertrekt.
  • Walla’s Nadav Menuchin schrijft dat de woede van Bennett misschien een vorm van “politiek theater” is geweest, geliefd bij de netwerken om “authenticiteit” te bieden, maar die het stemgerechtigde publiek niet dient.
  • Hoe dan ook, schrijft hij, Bennett “kwam er uit de verliezer, als iemand die niet kon omgaan met een sterke interviewer.”
  • In Haaretz schrijft tv-recensent Irina Melamed dat elke kandidaat, behalve Odeh, die Matzliah heeft geïnterviewd, haar heeft teruggepakt met “de Bibi-methode van oorlog voeren met de pers: persoonlijke, frontale en walgelijke aanvallen.”
  • “Je kunt ook het slachtoffer spelen, maar je moet weten hoe je het overtuigender kunt doen dan Bennett en zijn optreden met een driftbui in de studio,” schrijft ze.
  • Hoe overtuigend was hij? Slechts 31% van de kijkers kocht zijn verhaal, volgens Channel 12, dat de resultaten publiceert van een onwetenschappelijk onderzoek waarin het de kijkers vroeg om online te stemmen hoe overtuigend de kandidaten waren. Gantz is de grote winnaar met 67%, terwijl Netanyahu in het midden van het peloton eindigt met 41%. Allerlaatst is Odeh, die met 24% net iets slechter is dan Aryeh Deri, die ooit uien gebruikte om tranen te laten zien op een campagne spotje over de dood van zijn spirituele leider.

Gespeelde woede: Deri en Netanyahu zijn misschien ook minder dan overtuigend in hun reacties op het schandaal van deze dag: een opname gepubliceerd door kanaal 12 van Netanyahu’s top qadviseur Natan Eshel waarin te horen is dat de Likud partij ‘verenigd door haat’ is, en kennelijk Mizrahi-kiezers is.(Mizrach zijn Joden afkomstig uit Arabische landen).

  • Netanyahu zegt dat hij Eshel heeft gebeld en Eshel verontschuldigde zich. Deri, wiens Shas-partij de belangen van Mizrahi zou moeten vertegenwoordigen, vertelt KAN radio dat Eshel hem ‘s nachts een sms’je stuurde waarin hij zei dat sommige van zijn kleinkinderen Marokkaans zijn, wat blijkbaar betekent dat het allemaal goed is.
  • ToI merkt op dat Eshel aanvankelijk een verklaring aflegde waarin de opname als “leugens” werd bestempeld, hoewel het onduidelijk was wat hij precies betwistte, omdat zijn stem duidelijk op de band te horen was.
  • In Yedioth schrijft Ben-Dror Yemini dat de opmerkingen van Eshel slechter zijn dan andere anti-Mizrahi opmerkingen die door de jaren heen in de politieke stoofpot zijn gegooid, omdat ze afkomstig waren van iemand die zo dicht bij Netanyahu staat: “Het lijkt erop dat dit alle records van trieste momenten in de Israëlische politiek brak. “

Ga allemaal stemmen(maar dan wel op mij: Onverschrokken, halen de partijen hun laatste dagen alles uit de kast in een poging de kiezers te overtuigen.

  • In verslag van een Blauw en Wit campagne-evenement schrijft ToI’s Raoul Wootliff dat Benny Gantz een meer strijdlustige toon aannam , afgewisseld met een video van hem waarmee hij iets meer dan een jaar eerder zijn politieke carrière lanceerde.
  • Terwijl alles nog steeds was gericht op ‘hoop’, was er een strijdlustige en bijtende ondertoon in alles wat Gantz, schor van herhaalde campagne-evenementen, tijdens zijn toespraak zaterdagavond zei, misschien zijn meest geanimeerde en levendige toespraak tot nu toe,” schrijft hij.
  • Hij merkt ook op dat Gantz in zijn toespraak zei dat Netanyahu ‘probeerde de verkiezingsdag te verstoren’, wat volgens Channel 13 een verwijzing is naar de angst dat de Likud in sommige gebieden de opkomst zal proberen te verlagen door nepberichten over het coronavirus te sturen.
  • In een schijnbare poging om apathie te verdrijven onder kiezers die misschien denken dat hij niet de 61 zetels krijgt die nodig zijn om de overwinning te behalen, vertelt Netanyahu KAN radio dat hem dat gaat lukken met een beetje hulp van Blauw en Wit afvalligen.
  • Gewoon alsmaar rechtsaf blijven gaan: de campagnes worden blijkbaar geholpen in hun laatste duw door journalisten aan beide kanten.
  • Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, stelt haar voorpagina beschikbaar over een brief van Fifth Dimension, het mislukte techbedrijf van Gantz, aan aandeelhouders die een ontmoeting vermeldt tussen ‘Benny en de commissaris’, waarvan de krant beweert dat Gantz loog toen hij zei dat hij niet tussenbeide was gekomen bij de uitgifte van een aanbesteding aan de politie.
  • “Zou het kunnen dat de bijeenkomst geheim was om de naam van de leider van Blauw en Wit te verwijderen van betrokkenheid bij een affaire die heeft geleid tot de opening van een strafrechtelijk onderzoek”, vraagt ​​rechtse tv-presentator Erel Segal in het verhaal.
  • En kolonistenpublicatie Israel National News heeft een redactioneel artikel waarin wordt uitgelegd dat het alles zal doen om het blok van Netanyahu te helpen 61 stemmen te bereiken – nou ja, alles behalve hem interviewen, waarvan wordt gezegd dat het extreem-rechts zou kunnen schaden.
  • “We zullen niet instemmen met de leugen dat alleen een stem voor Likud het rechtse blok zal redden. We zullen niet op het laatste moment worden herinnerd, gebruikt en vervolgens weggegooid, ‘zegt het, in een verklaring over zijn besluit om een ​​aanbod af te wijzen om de premier te interviewen.
  • De redenering is misschien twijfelachtig, maar het idee om politici geen zeepkist te geven, is eentje die meer dat Israëlische journalisten serieus zouden moeten overwegen.

Alles behalve Netanyahu: Aan de andere kant staat Haaretz, dat zijn retoriek tegen Netanyahu opvoert , inclusief columnist Yossi Verter die de slogans van Blauw en Wit overneemt die Netanyahu afbeelden als een kopie van de Turkse sterke man Recep Tayyip Erdogan en Don Corleone.

  • “Het gedrag van Netanyahu in de verkiezingscampagnes, met name de huidige, is hiervan een treurig bewijs. Zo’n zin, de stemming waardoor hij zijn rechters openlijk bedreigt, niet minder voor de camera, is puur Erdoganisme – maffia in de ware zin van het woord. Het is eigenlijk geen maffia. Zelfs de hoofden van criminele organisaties zouden niet zo durven praten ‘, schrijft hij, verwijzend naar een gesluierde dreiging die Netanyahu in zijn Channel 12-interview tegen rechters leek te gaan brengen.
  • De hoofdredactie van de krant dringt er ook volledig op aan om kiezers aan te sporen hem uit zijn ambt te duwen: ‘Op dit punt is onze enige hoop dat er genoeg mensen zijn die het gevaar kunnen zien in de radioactieve stralen die uitgaan van de “messias van haat”, ophitsing en leugens, en zal een einde maken aan de giftige heerschappij van Netanyahu, komende maandag. “
  • Subtieler is Channel 13, waarin een verhaal van Sefi Ovadia wordt opgevoerd waarin wordt beweerd dat leden van de gerechtelijke gemeenschap in feite vrezen voor een “zuivering” door de handen van Netanyahu (of liever gezegd minister van Justitie Amir Ohana), vooral nadat hij het kanaal in een interview had verteld dat hoewel hij procureur-generaal Avichai Mandelblit niet zou ontslaan, hij zou eisen dat een een censuur bevel op een opname van Mandelblit en Gabi Ashkenazi van Blauw en Wit wordt opgeheven,
  • “Het was pas toen hem voor de tweede keer werd gevraagd dat hij zei dat hij hem niet zou ontslaan, en het is heel goed mogelijk dat als hij wint, we teruggaan naar deze opname,” schrijft hij.
  • In Yedioth ontslaat Nahum Barnea alle geheime opnames die tijdens de campagnes worden gelekt, waaronder een van Gantz’s adviseur die hem zwak noemt, blijkbaar opgenomen door een rabbijn op aandringen van Netanyahu, en de bereidheid van journalisten om mee te gaan: “[de opnames ] hebben de laatste dagen van de campagne veranderd in een festival dat hulde brengt aan de wantrouwende, oplichters, klikkers en leugenaars, met de enthousiaste steun van de beste pers in Israël. Het is lang geleden dat zulke ethische criminaliteit zoveel lof kreeg. Dit is voyeurisme. ‘

Advertentie (4)