Wetsvoorstel in de maak waarbij aangeklaagde premier moet aftreden

Pemier Netanyahu tijdens zijn overwinnings speech. Screenshot

De Blauw en Wit partij van Benny Gantz melde woensdag dat het een wetsvoorstel voorbereid waarbij een een aangeklaagde premier niet in functie kan blijven en dat het bezig was een meerderheid te krijgen in de Knesset om deze aangenomen te krijgen.

Als een dergelijk voorstel door de Knesset wordt aangenomen zou dat betekenen dat premier Netanyahu moet aftreden en niet kan worden belast met het vormen van een nieuwe regering.

Een soortgelijke wetsvoorstel werd door Netanyahu zelf ondersteund in 2008, toen Ehud Olmert geconfronteerd werd met corruptie, meldden de Hebreeuwse media. Deze wet is er toen niet gekomen omdat Olmert zelf aftrad. Ook de partijen die nudel uitmaken van het rechtse blok steunen toen het voorstel.

In september kwam Gantz al met een soortgelijk voorstel maar het ging toen niet door omdat Lieberman zijn steun er niet aan wilde geven.

Inmiddels is er contact met Liberman geweest en zou hij nu wel positief tegen een dergelijk wetsvoorstel staan.

Ook de andere oppositie partijen zeggen het voorstel te willen steunen.

Labor-Gesher-Meretz MK Nitzan Horowitz tweette woensdag dat de wet “politiek en moreel gerechtvaardigd was en de wil van de meeste kiezers weerspiegelt.” Hij voegde eraan toe: “Laten we ervoor gaan met alles wat we hebben.”

Hoewel de Gezamenlijke Arabische Lijst geen officieel commentaar op heeft gegeven, vertelde zijn MK Ahmad Tibi aan 103FM Radio woensdag dat “ik schat dat het ondersteunen van dit voorstel onze richting zal zijn.”

Leden van het rechtse blok van Netanyahu reageerden verontwaardigd op het initiatief.

Yamina-partijleider Naftali Bennett noemde het op Twitter “een antidemocratische beweging, die spuugt in het gezicht van de helft van het land.”

Shas-leider Aryeh Deri, die mogelijk zelf voor een tweede keer zal worden aangeklaagd, zei dat een dergelijke wet een “schande” zou zijn en de “regels van het politieke spel” zou overtreden.

Blauw en Wit leider Gantz zei dat hij op 16 maart het voorstel zal gaan indienen. Blauw en Wit samen de andere oppositiepartijen en de Arabische lijst hebben met 62 zetels een meerderheid in de Knesset.

Advertentie (4)