Covid-19 legt openbaar leven in Israël lam

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De nieuwe strikte maatregelen van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid tegen het coronavirus hebben grote gevolgen voor Israël.

Er wordt geschat dat er op dit moment tussen de 70.000 en 100.000 mensen thuis in quarantaine zitten.

Alle Israëlische reizigers uit Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk in moeten 14 dagen verplicht thuis in quarantaine.

Reizigers met een andere nationaliteit mogen het vliegtuig niet verlaten en moeten terug naar waar ze vandaan kwamen.

Door het verbod op bijeenkomsten met meer dan 5.000 mensen worden voetbalwedstrijden voorlopig zonder publiek gespeeld.

Een aantal scholen in Israël zijn gesloten, internationale conferenties en exposities gaan niet door.

Het is gezondheidswerkers verboden om internationaal te reizen. Het wordt aanbevolen dat ook civiele werknemers zich onthouden van het reizen naar het buitenland.

Zo heeft bijvoorbeeld IDF-stafchef Lt.-Gen Aviv Kochavi zijn reis naar Washington afgezegd.

Verder wordt erop aangedrongen elkaar geen hand meer te geven maar elkaar op een andere manier te begroeten. Bijvoorbeeld door de hand op het hart te leggen of voor de borst te vouwen.

Inmiddels liggen er scenario’s klaar voor het geval van een massale uitbraak van het coronavirus.

In een scenario waarin duizenden mensen met het virus zijn besmet, honderden in het ziekenhuis worden opgenomen en er sterfgevallen zijn, heeft de National Emergency Authority een quarantaine verplichting vastgelegd voor alle Israëliërs van 60 jaar en ouder.

Bovendien heeft de Autoriteit verklaard dat de import van goederen en grondstoffen uit het buitenland moet worden verminderd. Sociale en publieke bijeenkomsten worden beperkt, inclusief de activiteiten van onderwijsinstellingen. De Autoriteit schat dat in zo’n situatie ten minste 10% van de werknemers afwezig zullen zijn uit de economie.

In een ander scenario dat is onderzocht wordt rekening gehouden met een situatie waarin ongeveer 40.000 Israëliërs met het coronavirus  zijn besmet. Daarvan zullen er 7.500 mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, verwacht wordt dat er dan 1500 sterfgevallen zijn.

In een dergelijke situatie zullen de stappen ingrijpender zijn. Er kunnen verkeersbeperkingen worden opgelegd in geselecteerde delen van het land en de meeste burgers moeten dan thuis blijven. Scholen zullen ook sluiten en de staat zal het gebruik van het openbaar vervoer beperken. Ongeveer een kwart van de arbeiders zal niet in staat zijn om naar werkplekken te komen en de import van goederen wordt gestopt.

Advertentie (4)