10 vrachtvliegtuigen en schepen brengen 30 miljoen eieren naar Israël

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Israël zal extra vrachtvluchten en schepen subsidiëren om miljoenen eieren naar Israël brengen voorafgaand aan het Pesach feest wat woensdag begint.

“In opdracht van premier Benjamin Netanyahu en minister van Financiën Moshe Kahlon zullen de ministeries van Financiën en Landbouw de invoer van eieren via de lucht vanuit Europa naar Israël subsidiëren”, volgens een persbericht op de website van het presidentiële kantoor van premier Netanyahu.

Israël kan zich meestal zelf voorzien in de behoefte aan eieren, maar de meest recente tekorten worden toegeschreven aan paniekaankopen en hamsteren. Daarnaast is de import van eieren uit Italië en Spanje, twee van de landen die het zwaarst zijn getroffen door het coronavirus, stil gevallen.

Volgens de Israëlische nieuwszender Channel 12 is gisteren het eerste schip met eieren in Ashdod aangemeerd. Vandaag landen ook de eerste van 10 vrachtvliegtuigen die worden gebruikt om de eieren naar Israël te halen voorafgaand aan het Pesach feest dat op 8 april begint. Er is naar schatting een tekort aan zo’n 30 miljoen eieren. Dinsdag zal een tweede schip met eieren in Ashdod aanmeren.

De afgelopen twee weken hebben Israëliërs melding gemaakt van een wijdverbreid tekort aan eieren in het hele land. Eieren zijn in veel supermarkten uitverkocht, terwijl andere supermarkten boodschappers toestaan om maximaal twee dozijn eieren tegelijk te kopen. Of alleen bij de aanschaf van 150 shekel of meer aan boodschappen.

Volgens het nieuws op televisie is er een bloeiende zwarte markt voor eieren ontstaan. Dit brengt mogelijk extra gezondheidsgevaren met zich mee.

Tijdens Pesach is het de gewoonte om veel eieren te eten. Dit begint al tijdens de Seder waar een ei deel uitmaakt van de Sederschotel.