Coronavirus : bedrijven uiten kritiek; scholen mogelijk niet open; politie kan niet handhaven

Er wordt weer gesport. Screenshot YouTube

Met het uitbrengen van allerlei berichten en opheffen van sommige beperkingen komt er kritiek los op de Israëlische regering over de wijze waarop de coronavirus pandemie en het terugkeren naar een “normale” samenleving wordt uitgevoerd.

Zo zegt de politie niet te kunnen handhaven op de restrictie dat mensen tot 100 meter van hun huis mogen gaan, terwijl er voor sport toestemming is om een onbeperkte afstand van huis te gaan.

Mogelijk wordt de beperking van 100 meter dan ook volgende week opgeheven.

Hoewel het bezoeken van het strand en zwemmen in zee ook nog steed is verboden is het mensen die direct aan het strand wonen toegestaan een wandeling over het strand te maken.

Ondertussen heeft het ministerie van Volksgezondheid laten weten geen voorstander te zijn van het gedeeltelijk heropenen van de scholen, komende zondag.

De ambtenaren zijn naar verluidt bezorgd dat de terugkeer naar school van zoveel kleine kinderen die de sociale afstands- en hygiënevoorschriften niet kunnen handhaven, zou kunnen leiden tot een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

In plaats daarvan hebben de ambtenaren voorgesteld om het onderwijssysteem geleidelijker te heropenen, te beginnen met de lagere klassen van de basisscholen en met uitsluiting van kleuterscholen.

Er is ook geen plan voor naschoolse programma’s, wat betekent dat veel ouders nog steeds niet in staat zijn om weer aan het werk te gaan als scholen en kleuterscholen rond 13.00 uur eindigen

Ondertussen beginnen ook bedrijven en economen zich te roeren.

Zij vinden dat het economische pakket dat het land heeft geleverd, te weinig is en te laat komt. De werkloosheid heeft recordhoogtes bereikt en bedrijven, groot en klein, waarschuwen dat ze mogelijk definitief zullen worden gesloten als gevolg van beperkingen die zijn opgelegd om de virale infectie te voorkomen die ondertussen honderdduizenden mensen over de hele wereld heeft gedood.

Eigenaren van kleine bedrijven en zelfstandigen zijn de straat opgegaan en schreeuwen om meer overheidssteun. Grote winkelketens weigerden hun straat winkels te openen toen de regering deze week eindelijk enkele beperkingen versoepelde en eisten compensatie voor hun verliezen vanwege bezorgdheid over lagere consumentenbestedingen en voortgezette maatregelen voor het aanhouden van sociale afstand.

Ook vinden zij de informatie over welke staatssteun wordt verleend en wie hiervan kan profiteren, verwarrend omdat ambtenaren van het ministerie bedragen hebben toegevoegd en ad hoc geld hebben gereserveerd in plaats van een duidelijke en goed gedefinieerde strategie uit te stippelen. En zelfs als er geld beschikbaar wordt gesteld bereikt het niet de bedrijven die het snel nodig hebben, zeggen ze.

“Wat we zien is een gebrek aan economisch leiderschap, niemand de economische crisis managed ‘, zegt Yaniv Pagot, econoom en strategisch adviseur van institutionele beleggers. “Er is geen politiek leiderschap dat zich richt op de economische aspecten van de crisis. Niemand gaat de uitdaging aan, premier Netanyahu is te druk met het vormen van een coalitie terwijl de minister van Financiën, Khalon al in september had aangekocht te vertrekken zodra er een nieuwe regering is, en geen machts rol van betekenis speelt.

Hoe nu verder?

De demissionaire regering zou later op donderdag weer stemmen over versoepeling van de maatregelen en misschien aankondigen dat shoppingmalls en markten onder bepaalde voorwaarden volgende week weer open mogen.

Ondertussen doet het Israëlische publiek waar het zin in heeft, winkelt, gaat naar andere steden in de buurt van hun woonplaats en beschermt zich met mondkapjes en handschoenen.

Advertentie (4)