Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Ter illustratie. Gesloten school. Screenshot YouTube

Kinderen ga niet naar school, blijf thuis: met Memorial Day en Independence Day verleden tijd, wordt de aandacht meer gericht op plannen om kleuterscholen en scholen op zondag te heropenen, en groeiende bezorgdheid over de vraag of de dat slim is of nodig is.

  • Ondanks het dalende aantal nieuwe infecties dat door de autoriteiten wordt gemeld, leiden vragen over de terugkeer naar school donderdagochtend de meeste grote kranten en nieuwssites, een vertraagde maar verwachte reactie op het besluit, dat aanvankelijk met een zucht van verlichting werd ontvangen door ouders die moeite hadden met de combinatie om hun kinderen op afstand te laten leren, kinderopvang en hun eigen baan.
  • “De voorwaarden voor het openen van scholen lijken een onrealistisch doel, en ouders, onderwijzend personeel en artsen maken zich zorgen over wat er aan de hand is”, meldt Army Radio.
  • Channel 12-nieuws meldt dat er een aantal open vragen zijn over hoe de terugkeer naar school zal werken, inclusief hoe groepen van 15 kleine kinderen uit andere groepen worden gehouden en hoe onderwijzend personeel van wie de kinderen niet naar school terugkeren, kunnen gaan werken.
  • Yedioth Ahronoth meldt dat leraren ook niet tevreden zijn met richtlijnen die studenten vrijstellen van het dragen van gezichtsmaskers tijdens de les. ‘Deze omstandigheden brengen ons in gevaar en we zullen erop moeten staan om thuis te blijven’, zegt een leraar.

De kinderen zijn allemaal ziek: de voorpagina van Israel Hayom beschrijft een ‘strijd om de kleuterscholen’ en probeert wat meer munitie te geven aan degenen die graag zouden willen dat kinderen, vooral jonge kinderen, thuisblijven en rapporteren over een Israëlisch onderzoek dat vond dat kinderen besmet kunnen raken en infecties kunnen overdragen.

  • De bevindingen van het Gertner Instituut zullen later op donderdag worden meegenomen door gezondheidsfunctionarissen en kabinetsleden bij hun beslissing of ze een definitieve goedkeuring geven aan de opening van scholen.
  • Ondanks wat op de voorpagina een open en gesloten zaak lijkt te zijn, merkt de krant op dat de bevindingen slechts voorlopig zijn en worden tegengesproken door andere studies over de hele wereld.
  • Het geeft eigenlijk geen details over het onderzoek, maar merkt op dat “volgens hoge functionarissen van het Ministerie van Volksgezondheid het ministerie, op basis van de tot dusverre vastgestelde bevindingen van het onderzoek, de regering waarschijnlijk zou adviseren om volgende week geen scholen open te stellen, omdat dit zou kunnen leiden tot een nieuwe uitbraak van het coronavirus in Israël.
  • De Marker meldt dat het instituut twee weken geleden al aanbevelingen aan de regering heeft gedaan, waarbij zij er ondermeer op aandrongen om kleuterscholen gesloten te houden en leerlingen van lagere scholen vier dagen naar school te gaan, gevolgd door tien dagen pauze, iets wat de regering schijnbaar heeft verworpen.
  • “De kosten van een fout als gevolg van het opnieuw moeten uitvaardigen van strikte voorschriften in het geval van een tweede uitbraak zijn veel hoger dan de kosten van het per ongeluk missen van schooldagen”, blijkt uit het rapport.
  • De medische nieuwswebsite van Doctors Only meldt ondertussen dat een onderzoek van patiënten in het Mayanei Hayeshua-ziekenhuis in Bnei Brak heeft aangetoond dat jonge kinderen veel minder kans hebben het virus op te lopen of om anderen te infecteren.

Schoolplaag: Zelfs als scholen en kleuterscholen zich openstellen, zijn er mensen die zeggen dat ze zich aan hun eigen plannen zullen houden.

  • ‘Iedereen wil weer terug naar een normale situatie, maar er is angst voor infecties’, zegt een moeder die haar kinderen nog zeker een week niet naar school zal sturen, tegen Yedioth.
  • ‘Ik vertrouw het bewijs niet. De situatie is zo onduidelijk en elke keer horen we andere cijfers en ander onderzoek, ‘vertelt een vader die tegen Walla zegt af te wachten.
  • De meeste angst is over de kleuterscholen en kinderdagverblijven, waar er zorgen zijn over kleine kinderen met de hygiënische normen van orang-oetans die de gezondheidsrichtlijnen niet kunnen handhaven.
  • Een protest van medewerkers van kinderdagverblijven in Jeruzalem krijgt veel aandacht en richt zich op hun verzet tegen het openstellen en omgaan met kleine kinderen die amper tot twee kunnen tellen, om maar te zwijgen over het houden van een afstand van twee meter.
  • “Als iemand dacht dat kinderdagverblijven zondag open zullen gaan – vergeet het maar er is geen kans dat ze opengaan”, citeert Israel Hayom “een senior in dat systeem”, zegt hij.
  • “De situatie is te gecompliceerd. Het is voor een 2-jarige onmogelijk om zelf zijn handen te wassen en 2 meter bij anderen vandaan te blijven”, citeert Channel 12-nieuws protesterende eigenaren van kinderopvang.

Raak de boeken aan: er zijn natuurlijk veel ouders die van plan zijn hun kinderen zondag naar school te sturen.

  • Israel Hayom meldt dat ouders leraren al bombarderen met verzoeken in welke groep ze hun kinderen willen onderbrengen – de zondag-dinsdaggroep of de woensdag-vrijdaggroep – met velen die ervoor willen zorgen dat vrijdag niet een van de dagen is waar hun kind naar school toe gaat, omdat het geen dag is waarop ze werken.
  • Shaul Amsterdamski van de publieke omroep KAN schrijft dat Israëli’s bereid zijn met het virus te gaan leven.
  • ‘Misschien komen er hier meer besmettings golven, sommige zijn zelfs erger dan andere. Het is mogelijk. Maar we beginnen al te begrijpen hoe we ermee moeten leven – hoe we een nieuw normaal kunnen creëren ‘, schrijft hij.
  • Prof. Limor Aharonson-Daniel, hoofd van het PREPARED Centre for Emergency Response Research aan de Ben Gurion University of the Negev, vertelt ToI dat onderwijs kan helpen de angst weg te nemen bij kinderen die zich zorgen maken over terugkeer naar school.
  • ‘Het belangrijkste is om kinderen een gevoel van controle te geven. Als mensen het gevoel hebben te beheersen wat er met hen gebeurt, zijn ze minder angstig en gestrest. Kennis is hier belangrijk. Geef feiten. Kinderen zijn wijs genoeg om de feiten van besmetting te begrijpen, wat het betekent om besmette oppervlakken te hebben, waarom het een zorg is, en in het algemeen hoe het coronavirus risico werkt, ‘zegt ze

Heb nou maar geduld of er komen meer patiënten: het is moeilijk om alles voor altijd gesloten te houden als de cijfers er zo positief uitzien. KAN meldt dat het Assuta-ziekenhuis van Ashdod zover is gegaan dat het zijn coronavirus afdeling heeft gesloten omdat het geen patiënten meer heeft.

  • Kanaal 13 geeft een voorvertoning van een clip van voormalig Hadassah-ziekenhuizen hoofd Zeev Rothstein aan de telefoon met premier Benjamin Netanyahu terwijl hij hem vertelde dat de bewegingen van het ministerie van Volksgezondheid een slechte zaak zijn en hem probeert te overtuigen het land meer te openen, en beschrijft het huidige beleid ‘als de staat die handelt als een Joodse moeder.’
  • In Haaretz merkt Amos Harel op dat Israëli’s steeds meer laks worden over beperkingen naarmate het aantal nieuwe infecties afneemt, ook al weerspiegelen die aantallen het verleden en niet het heden.
  • “Israël vaart nog steeds relatief veilig op de ‘laatste druppeltjes brandstof die worden geleverd’ door correcte beslissingen die tijdens de eerste weken van de crisis zijn genomen. Maar ook al zijn er twee maanden verstreken, het beheer van de crisis blijft impulsief en verward. De doelstellingen van de overheid zijn niet duidelijk en worden niet snel genoeg aan het publiek uitgelegd ‘ , schrijft hij.
  • Voormalig directeur van het Ministerie van Volksgezondheid, Roni Gamzu, zegt ook dat Israëli’s doen alsof het gevaar is geweken terwijl dat niet het geval is: ‘Waarom zo snel? Het proces om de economie weer op gang te brengen en de corona ziekte te verlaten, moet veel beter worden beheerd en veel voorzichtiger zijn. ‘

Crisis in een crisis: thuis blijven kan ook gevaarlijk zijn voor velen die te maken hebben met huiselijk geweld, een probleem dat opnieuw in het nieuws is met een man die vermoedelijk eerder deze week zijn vrouw heeft vermoord.

  • Haaretz meldt dat het aantal telefoontjes naar een door de overheid gerunde hotline voor huiselijk geweld is gestegen van acht per dag aan het begin van de crisis tot ongeveer 33 per dag in de afgelopen twee weken, en dat er sms-berichten zijn ingevoerd zodat slachtoffers die het huis niet kunnen verlaten, zoek hulp zonder te worden afgeluisterd.
  • ToI’s Sue Surkes meldt dat gezondheidswerkers geloven dat er een nog grotere crisis onder de oppervlakte sluimert die niet wordt gemeld, ook in gebieden waar er minder bewustzijn of bereidheid is om contact op te nemen met de autoriteiten en onder degenen die niet aan hun de grepen van misbruikers.
  • Volgens de professionals: “Vrouwen in reeds gespannen relaties, die de hele dag thuis blijven met kinderen, worden geconfronteerd met economische druk en mogelijk banenverlies, maar ook met onzekerheden over het virus zelf, ze moeten het moeilijk vinden om de telefoon op te pakken om de politie of de sociale dienst terwijl hun echtgenoten in de buurt zijn ‘, schrijft ze.
  • ‘Er is daar een verschrikkelijke nood. We horen het ‘, zegt Dina Havlin Dahan, voorzitter van de overkoepelende organisatie voor opvangcentra die slachtoffers van misbruik dient. ‘Maar hoe zal het zich ontwikkelen? De periode is zo gek dat ik het niet weet. ‘

Advertentie (4)