De luchthaven Ben Gurion ligt er deze Pesach verlaten bij

Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube

Wie had dit ooit kunnen denken, een verlaten Ben Gurion Airport tijdens Pesach, normaal gesproken een van de drukste tijden van het jaar.

Tot twee maanden gelden waren honderdduizenden Israëliërs bezig met het plannen van hun reis voor tijdens de Pesach week. Ze hadden voor een half miljard shekel (125 miljoen euro) aan tickets geboekt en keken uit naar een weekje vakantie in het buitenland.

Nu zijn de terminals gesloten, blijft de vertrekhal blijft leeg, zijn de restaurants en de winkels van de duty free verlaten en staan de vliegtuigen ongebruikt te wachten op de terugkomst van de reizigers.

Hotels zijn gesloten, toerisme staat op nul. Frankrijk was vorig jaar de derde meest populaire bestemming tijdens Pesach en Italië vierde. Nu behandelen beide landen tienduizenden patiënten en hebben duizenden doden. Duitsland stond op de vijfde plaats in de lijst met favoriete bestemmingen en ook daar is het alleen maar slecht nieuws.

De nieuwe grote luchthaven van Istanbul is ook volledig verlaten. Dit jaar zou het op de eerste plaats staan op de lijst van Pesach bestemmingen. Met ongeveer 30.000 geïnfecteerden door het coronavirus zijn zelfs binnenlandse vluchten in Turkije verboden. 

Veel reizigers zouden naar Thailand vertrekken, naar de magische stranden en de turquoise zee, maar de rust van de Thaise-eilanden werd een totale afsluiting.

Dit is ook het geval in Georgië, dat een van de snelst groeiende bestemmingen was vanaf Ben Gurion Airport.

Israëliërs die eigenlijk nu op vakantie in het buitenland zouden zijn, zitten nu gedwongen thuis, gescheiden van hun familie en vrienden.

Met de totale afsluiting van het land van woensdagmiddag 3 uur tot donderdagochtend 7 uur, en een verbod op reizen buiten de woonplaats van dinsdagavond 7 uur tot vrijdagochtend 7 uur, krijgt de vraag die tijdens de Seider wordt gesteld: Ma Nistana Halaila Ha Ze – Wat maakt deze avond anders dan andere avonden- een totaal andere betekenis.

Advertentie (4)