Chinese supporters van Israël doneren enorm veel medische apparatuur en goederen

Vliegtuig met 20 ton medische apparatuur uit China arriveert op Ben Gurion Airport, 6 april 2020. Foto:El Al / Ministerie van Defensie

Na de landing van een vliegtuig beladen met medische hulpgoederen uit China op Ben Gurion Airport, werd bekend gemaakt dat een groot deel van de vracht is geschonken door toeristen en afgestudeerde Chinese studenten van Israëlische universiteiten.

“Er zijn enorm veel Chinezen die Israël willen helpen”, zegt Betty Xi, die de fondsen heeft ingezameld om beschermende uitrusting voor Israël te kopen.

Yossi Ben Shritrit, de strategische adviseur van het Israëlische consulaat in Shanghai, vertelt The Times of Israel dat de diplomatieke missie overspoelt wordt met schenkingen van medisch materiaal voor verzending naar Tel Aviv.

Het Chinese toerisme naar Israël is de afgelopen drie jaar enorm gegroeid en volgens Ben Shitrit hebben de meeste donoren Israël bezocht als toerist of om zaken te doen.

Donaties maken een groot deel uit van de vracht die maandag aankwam. De 10 andere vluchten die naar Israël komen met medische goederen uit China, naast de goederen die Israël zelf koopt, bestaan ook voornamelijk uit donaties.

Volgens het Ministerie van Defensie, die de verzending heeft georganiseerd, bracht de de vlucht die maandagochtend arriveerde meer dan 900.000 chirurgische maskers, een half miljoen beschermende pakken voor medische teams en andere ‘kritieke apparatuur’.

‘Het blijft maar komen’, zegt Ben Shitrit.

Hij voegt eraan toe: “We hebben donaties ontvangen van verschillende groepen. Er zijn zeer rijke mensen in China die bereid zijn om te doneren en mensen die van Israël houden. In China is anders dan andere plaatsen in de wereld, in die zin dat er geen antisemitisme is maar veel bewondering voor Israël en joden. ”

Naast donaties gaven sommige Chinese steden ook medische apparatuur, volgens Ben Shitrit.

Bij de Azrieli Faculteit Geneeskunde van Bar Ilan University in de noordelijke stad Safed wordt met spanning gewacht op de pakketten met beschermende pakken, gelaatsschermen, medische brillen om de ogen te beschermen, N95-maskers en chirurgische maskers die binnenkort – gestuurd door Chinese alumni van de universiteit- uit China aankomen.

De voorraden beschermende uitrusting raken daar zo langzamerhand op en sommige artsen en personeel werden naar huis werden gestuurd omdat ze niet veilig kunnen werken. Nu kunnen ze terugkeren naar de faculteit.

“Het is een wonder, want we wisten echt niet waar we apparatuur vandaan moesten halen”, zegt Danielle Gurevitch, directeur van Bar Ilan’s Dangoor Center for Universal Monotheism en coördinator van de Chinese alumni-organisatie van de universiteit.

Betty Xi (rechts) en Danielle Gurevitch . Foto <em>Danielle Gurevitch</em>

Gurevitch zegt dat door studenten en artsen weer in staat te stellen weer te gaat werken de Chinese hulp levens redt.

Xi, een gastwetenschapper aan de Peking Universiteit, is ook een afgestudeerde en terugkerende Bar Ilan-student. Zij verdeelt haar tijd tussen China en Israël en verzamelde het geld voor de goederen van de universiteit door 50 andere alumni aan te spreken. In 72 uur tijd haalde ze 36.000 shekel op (9.970 dollar) op, voornamelijk van mensen die academici zijn geworden na postdoctorale studie in Israël.

“We hebben zulke goede herinneringen aan Bar Ilan in Israël en werden zo sterk beïnvloed door de geest van de universiteit, dat we echt iets voor de universiteit wilden doen”, zei ze in een telefonisch interview vanuit Beijing.

Xi voegde eraan toe dat het gevoel van solidariteit wordt versterkt door het feit dat Israëlische hulp in China werd ontvangen toen de coronaviruscrisis daar op zijn hoogtepunt was.

Sharon Goldman, vicepresident voor Global Resources van Bar Ilan, schreef een emotioneel bedankbriefje aan de alumni in China.

‘Ik wil gewoon mijn grote waardering uitspreken voor alles wat je hebt gedaan’, schreef ze. “Niet alleen zijn de daadwerkelijke zendingen ongelooflijk betekenisvol, maar ook de moeite en zorg die je besteedt aan het organiseren ervan. Echt, toen ik zag hoe je je briefje tekende en de stickers die je op de pakjes plakt, kreeg ik tranen in mijn ogen. ‘

Advertentie (4)