Het was een ontroerende start van Onafhankelijkheidsdag met eerbetoon aan zorgmedewerkers

Arabisch Israëlische Yasmin Mazawi, 18, vrijwilligster bij MDA tijdens haar toespraak voor aansteken fakkel. Screenshot YouTube

De start van Israëls Onafhankelijkheidsdag is zoals ieder jaar een grote show op tv waarbij bekende en onbekende Israëliërs de 12 toortsen aansteken. Ook dinsdagavond gebeurde dat, alleen dit jaar is alles anders en was de show van te voren zonder publiek opgenomen op Mount Herzl. De show stond in het teken van een eerbetoon aan alle zorgmedewerkers in Israël.

De nationale feestdag, meestal gemarkeerd met veel vuurwerk, barbecues, straatfeesten en vliegshows, zal dit jaar anders zijn omdat alles is afgelast om een ​​nieuwe uitbraak van het coronavirus te voorkomen. Inmiddels zijn meer dan 210 mensen gedood door het virus en meer dan 15.000 in het land besmet. Barbecues zullen plaatsvinden op de balkons of in de tuinen van de appartementen gebouwen. Dat is dan ook het enige wat nog overblijft, omdat Israëliërs vandaag aan huis gebonden zijn vanwege een algemene lockdown.

‘We hebben nog nooit zo’n Onafhankelijkheidsdag gehad. We zijn fysiek ver van elkaar verwijderd, maar we zijn nooit zo dicht bij elkaar geweest’, zei premier Benjamin Netanyahu in een video toespraak, waarin hij medisch personeel en veiligheidstroepen prees die de regels handhaven.

‘Er komt een dag dat de knuffels zullen terugkeren, maar we zijn er nog niet, omdat de pandemie nog steeds bestaat’, zei hij in de video, die werd uitgezonden voor de fakkelverlichtingsceremonie begon.

“Deze dagen zijn moeilijk en we moeten ons voorbereiden op nog moeilijkere dagen”, zei de leider van Blauw & Wit, Benny Gantz, die ook Knesset voorzitter is, tijdens het evenement, verwijzend naar de pandemie.

Naast de vele vijanden van Israël: “hebben we nu ook een vijand die we niet kennen, die Israël een nationale en sociale les leert over wederzijdse verantwoordelijkheid”, zei hij. In een pleidooi voor eenheid voegde Gantz eraan toe dat Israël deze les moet kanaliseren om een ​​betere toekomst op te bouwen.

Gantz stak de eerste fakkel aan, sprak over zijn carrière als stafchef van de IDF en droeg het aansteken van de fakkel op aan het medisch personeel dat het virus bestrijdt, de veiligheidstroepen, de Knesset, de Israëlische soldaten wier lichamen nog steeds in Gaza worden vastgehouden, de twee Israëlische gevangenen aldaar en alle Israëliërs.

De andere fakkel aanstekers die dit jaar de eer kregen waren: de Israëlische comedienne Tzipi Shavit; zanger Idan Raichel; IDF-commandant Hisham Ibrahim; Eli Ben Shem, die de Yad L’Banim-organisatie runt voor de families van gevallen soldaten; Prof. Galia Rahav, die de dokters van Israël vertegenwoordigde; Renee Abitbul, 92, en de Arabische Yasmin Mazawi, 18, die de vrijwilligers in ziekenhuizen en vrijwillige ambulance medewerkers vertegenwoordigden; opvoeder en sociaal activist Adi Altshuler; Uri Cohen, oprichter van het educatieve programma “Masa Yisraeli”; het hoofd van de non-profit Yedidim, die langs hulp biedt langs de wegen, Israel Almasi; “Birthright for Moms” oprichter Lori Palatnik; en Arabische verpleger Ahmad Balauna en joodse verpleegster Yael Viluzhni-Azulay, die alle verpleegsters vertegenwoordigden.

Via deze link kunt u de tv show terugkijken waarin ontroerende momenten zijn te zien en waar bekende en onbekende joodse, Druzische en Arabische fakkel aanstekers laten zien trots te zijn op hun land, de staat Israël.

Er is vandaag geen fly-over van de luchtmacht om te voorkomen dat miljoenen mensen te dicht op elkaar naar de jaarlijkse luchtshow komen kijken.

Wel zulle vier stuntvliegtuigen van de luchtmacht over alle ziekenhuizen in het land vliegen als eerbetoon en steun aan alle zorgmedewerkers en hun strijd tegen het virus.