Israël opent eerste psychiatrische afdeling ter wereld voor corona patiënten

Een verpleegkundige controleert patiënten met het COVID-19 virus op de psychiatrische afdeling op veilige afstand. Foto met dank aan Sheba Medical Center

Het Sheba Medical Center in Tel Hashomer heeft op 25 maart de eerste speciale afdeling ter wereld geopend voor psychiatrische patiënten besmet met het nieuwe coronavirus.

De afdeling heeft in totaal 16 bedden en staat onder leiding van Dr. Mark Weiser, hoofd van de afdeling psychiatrie in het Sheba Medical Center.

“We zijn de eerste ter wereld die een speciale psychiatrische afdeling voor corona patiënten heeft geopend als onderdeel van onze inzet om de zwakkere bevolkingsgroepen te helpen”, kondigde Weiser op 26 maart aan op een via internet uitgezonden persconferentie. Specialisten uit 19 landen namen aan de conferentie deel.

Weiser legde uit dat psychiatrische patiënten met COVID-19 moeite hebben om zich te houden aan sociale afstand en andere ziekenhuisregels die bedoeld zijn om besmetting te voorkomen.

“Een hele afdeling kan besmet raken, zoals in Zuid-Korea is gebeurd”. Weiser verwees hiermee naar een incident uit februari wat plaats vond in het Chungdo Daenam-ziekenhuis waar binnen korte tijd op meer dan 100 psychiatrische patiënten besmet raakten. “Daarom hebben we één instelling aangewezen voor alle psychiatrische patiënten in Israël die positief zijn getest met het coronavirus.”

Weiser zei dat het minder dan een week duurde om de afdeling op te zetten.

Het luchtventilatiesysteem van de eenheid is ontworpen om losgekoppeld te worden van de rest van het ziekenhuis. Er is tweerichtingscommunicatietechnologie geïnstalleerd, waardoor patiënten op veilige afstand met therapeuten en familieleden kunnen praten.

Op 31 maart opende Sheba ook de eerste speciale kraamafdeling van Israël voor vrouwen die besmet zijn met het COVID-19 coronavirus. De afdeling omvat 10 bedden, twee geboortekamers, één operatie kamer voor geboorten via een keizersnede, een kinderdagverblijf en een speciale onderzoekskamer.