Acht andere steden mogelijk afgesloten; regering overweegt woensdag algehele lockdown

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Israëlische regering heeft zondagavond een regeringscomité benoemt dat vandaag, maandag, zal besluiten welke plaatsen er nog meer zullen worden afgesloten. Daarnaast wordt het Israëlische publiek opgeroepen woensdagavond, wanneer de Pesach seder begint, thuis te blijven, omdat Israël mogelijk in algehele lockdown gaat.

Tijdens een telefonische vergadering gaf het kabinet het comité toestemming om verschillende gebieden in Israël met een hoog besmettingspercentage tot “verboden gebieden” te verklaren. De commandant van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever heeft dezelfde bevoegdheden gekregen.

Het ministerieel comité komt maandagmiddag bijeen om te bespreken welke gebieden er zullen worden afgesloten.

Berichten in de Hebreeuwse pers duiden erop dat de afsluiting acht steden en 15 buurten in Jeruzalem zal omvatten. De beperkingen zouden echter minder streng zijn dan die welke momenteel gelden in Bnei Brak, wat door de nieuwssite Ynet een ‘ademende afsluiting’ genoemd wordt.

Volgens de Israëlische nieuwszenders Channel 12 en Channel 13 bevat de lijst ultraorthodoxe wijken in Jeruzalem, de steden Elad, Migdal Haemek, Beitar Illit, Ashkelon, Tiberias, Or Yehuda, Modiin Illit en delen van Beit Shemesh.

De wijken van Jeruzalem die waarschijnlijk zullen worden afgesloten, zijn bijna uitsluitend ultraorthodox, waaronder Har Nof, Bayit Vegan, Givat Mordechai, Ramat Shlomo, Sanhedria, Shmuel HaNavi, Beit Yisrael, Mea Shearim, Geula, Bucharim, Zichron Moshe, Ramot, Makor Baruch, Givat Shaul en Kiryat Moshe.

Ook wordt er van uitgegaan dat de afsluiting van Bnei Brak met een week zal worden verlengd.

Dat de overwegend seculaire steden Migdal Haemek en Or Yehuda, op de lijst zijn geplaatst, komt volgens Ynet om te voldoen aan de vraag van minister van Volksgezondheid Yaacov Litzman en minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri, die erop stonden dat niet alleen gebieden met grote ultraorthodoxe bevolkingsgroepen zouden worden afgesloten.

De gemeente Beitar Illit kondigde zondagavond aan dat met onmiddellijke ingang alleen inwoners van de ultraorthodoxe nederzetting de gemeenschap worden binnengelaten.

Verder heeft minister Deri van Binnenlandse Zaken aangekondigd dat de Israëlische bevolking er rekening mee moet houden dat er woensdagavond een volledige afsluiting van het land zal plaatsvinden.

Woensdagavond begint Pesach. In normale tijden gaat de ene helft van Israël op bezoek bij de andere helft om gezamenlijk de Seder te vieren.

Om te voorkomen dat mensen toch gaan rijden ondanks de strikte regels in Israël, overweegt de regering een algehele afsluiting, waarbij snelwegen en wegen in en uit de steden en dorpen zullen worden geblokkeerd en politie iedereen zal bekeuren die toch de weg opgaat.