Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Politie in de afgesloten stad Bnei Brak. Screenshot YouTub

Welkom in de gesloten stad: na Bnei Brak worden zeer waarschijnlijk nog een aantal steden – de meeste met omvangrijke ultraorthodoxe bevolkingsgroepen – in gedwongen quarantaine geplaatst, nu het Pesach snel nadert.

 • Channel 12 News publiceert wat volgens haar een lijst is van steden die op volgorde van prioriteit worden afgesloten: bepaalde buurten van Jeruzalem, Migdal Ha’emek, Beit Shemesh (bepaalde buurten), Beitar Illit, Ashkelon, Tiberias of Yehuda , Modiin Illit en Modiin.
 • Volgens het rapport zou de afsluiting van Modiin alleen de stad Modiin omvatten en niet Reut en Maccabim, die deel uitmaken van de gemeente maar eigenlijk hun eigen entiteiten hebben.
 • Haaretz merkt op dat “het besluit van donderdag een ministerieel comité van de regering machtigt een om een ​​stad of wijk tot een afgelsoten gebied te verklaren, maar degenen die naar verwachting een daadwerkelijk besluit zullen nemen, zijn de premier, in samenwerking met de National Security Council.”
 • Voormalig generaal Gal Hirsch, die de anticoronavirusactiviteiten in de stad Elad coördineert (ondanks enkele naar verluidt duistere transacties in zijn verleden), vertelt Army Radio dat hij ‘onder de indruk is van de discipline hier, het publiek handelt correct. De claims tegen het ultraorthodoxe publiek zijn onterecht en ongepast.’
 • Minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri, hoofd van de ultraorthodoxe Shas-partij, vertelt Kan radio dat de meeste geïnfecteerden in Jeruzalem afkomstig zijn uit de ultraorthodoxe wijken van de stad. ‘In sommige buurten zijn er meer inwoners per capita ziek in Bnei Brak’, zegt hij.

Branden na het voeren: En hoe gaat het met de afsluiting op Bnei Brak? Vanaf zondag is het openbaar vervoer van en naar de stad afgesloten en wordt de belangrijkste doorgaande weg geblokkeerd.

 • Channel 13 merkt op dat de politie tijdens Sjabbat weinig problemen had in de stad, maar dat agenten zich opmaken voor het Pesach feest, dat het ‘het grootste gevaar’ noemt.
 • “De politie bereid een nooit eerder geziene handhavingsoperatie voor om te voorkomen dat families uit Bnei Brak naar Jeruzalem en andere steden gaan”, meldt het kanaal.
 • Maar de grotere zorgen zijn wat er in de huizen van mensen gebeurt, ervan uitgaande dat ze tijdens het Pesach feest binnen blijven, terwijl het leger de controle over de stad overneemt en voorziet in de behoeften van de inwoners.
 • Sprekend tegen Israël Hayom zegt de voormalige generaal Roni Numa , die daar de inzet van het leger leidt, “dat soldaten specifieke families krijgen toegewezen waar voor zullen zorgen. De bewoners van Bnei Brak beginnen te begrijpen dat we er zijn om hen te helpen. Het zal nog een dag of twee duren, maar ik denk dat ze ons halverwege de week al volledig zullen vertrouwen en begrijpen dat we niet zijn gekomen om ze te wurgen of in een getto te stoppen, zoals sommigen beweren, maar eerder om ze te helpen.”
 • Numa vertelt aan de publieke omroep KAN dat het zorgen voor mensen nu niets is in vergelijking met wat het mogelijk over twee weken zal zijn, wanneer veel meer mensen gedwongen worden thuis te blijven.
 • Walla nieuws meldt dat onder de hulp die bewoners zullen krijgen, soldaten hun zuurdesem voor hen verbranden, traditioneel gedaan tijdens grote gemeenschappelijke vreugdevuren in de uren voordat het Pesach feest begint, waardoor het hele land ruikt naar verbrande toast (rabbijnen hebben dit jaar aanbevolen gewoon bleekwater over het voedsel te sprenkelen, dat hetzelfde bereikt.)
 • ‘Het leger heeft besloten dat het vóór Pesach speciale tassen zal uitdelen aan alle families in de stad, en dat de soldaten ze woensdagochtend voor dat Pesach begint ophalen bij bij de ingangen van de flatgebouwen. De tassen worden op vrachtwagens geplaatst en buiten de stad verbrand, met als doel een nieuwe uitbraak te voorkomen. ”

Vast zitten in de hete zone: Shoshanna Hen die in de stad woont, beschrijft het leven in Bnei Brak, of tenminste zoals ze het vanuit haar raam kan bekijken, met een mengeling van verdriet en verbijstering over wat er is geworden van haar geboortestad, waar mensen bidden op de balkons op Shabbat waardoor de hele plaats veranderde in een gigantische synagoge, maar waar ook politie en leger patrouilleren.

 • “De situatie maakt me koud als een overlevende van de tweede generatie. Hoe zou mijn overleden moeder, een overlevende van Auschwitz, reageren als er soldaten op haar deur klopten en haar vertelden dat ze de stad moest verlaten als onderdeel van een plan om de ouderen te beschermen. Waar is de gevoeligheid? ‘
 • Anderen hebben ook twijfels over de manier waarop de afsluiting wordt gemanaged.
 • Bnei Brak-zakenman Yitzhak Shienfeld vertelt de financiële krant Calcalist dat mensen in Bnei Brak honger zullen lijden als de afsluiting langer dan een week of twee duurt.
 • Een andere bewoner wordt in de krant geciteerd en beschrijft de catch-22 sitiuatie van het proberen om levensmiddelen te kopen: ‘Ik kan nergens heen om te winkelen omdat de politie me niet toestaat Bnei Brak verlaten en ik wil geen winkel binnengaan in de stad uit angst het virus op te lopen. Elke supermarkt zit vol met coronavirussen.’
 • Een andere bewoner vertelt aan Channel 12 dat hij al honger lijdt. ‘We wisten dat het serieus was, ik heb me thuis opgesloten en mijn kinderen en ik hebben de afgelopen dagen amper gegeten.’
 • Hij voegt eraan toe dat hij denkt dat de stad wordt gebruikt als een ‘proef konijn’.
 • Weer een andere bewoner vertelt Army Radio dat ‘mijn zwager thuis is met tien kinderen. Een van hen heeft het coronavirus en het is zeker dat hij iedereen zal infecteren. De vader heeft reeds bestaande aandoeningen, maar het ministerie van Volksgezondheid zei dat ze hen niet konden helpen. We weten niet wat we moeten doen. ‘

De afsluiting is eigenlijk wel cool: Haaretz schrijft dat veel bewoners vinden dat ze oneerlijk worden behandeld, maar anderen steunen de sluiting.

 • “Daar ben ik het mee eens. Ik heb een 80-jarige moeder. Het is geen collectieve straf, het is voor ons. Ik heb beneden een supermarkt van mijn huis. Ik zal daar alles kopen wat ik nodig heb voor Shabbat. Als ze de afsluiting van de yeshivot eerder hadden afgedwongen, was het mogelijk geweest om de afsluiting te voorkomen ‘, zegt een bewoner.
 • Uit een informeel onderzoek van Radio Kol Hai, een ultraorthodox station, blijkt dat bijna 70 procent van de luisteraars voorstander is om Bnei Brak in quarantaine te plaatsen.
 • Voormalig legerwoordvoerder Ronen Manelis, die zich bezighoudt met de communicatie voor het leger in de stad, vertelt het radiostation Kol Barama dat 99 procent van de stad de regels volgt en dat het leger werkt aan het oplossen van de problemen. Maar hij voegt eraan toe dat het opheffen van de afsluiting afhangt van het aantal nieuwe infecties en ‘het is nu te vroeg om over een tijdlijn te praten’.

De mislukking van Rina: Ultra-orthodoxen en anderen voelen zich ook zuur over Channel 12-presentator Rina Matzliah, nadat ze op live tv vrijdag een schimprede over de gemeenschap had gelanceerd.

 • Tijdens een rondetafelbijeenkomst over nieuws noemde Matzliah het virus een kans voor de staat om de manier waarop het omgaat met de ultraorthodoxe gemeenschap te veranderen, die volgens haar nooit de autoriteit van de staat heeft aanvaard: ‘De Haredim moeten leren, ze moeten het goede met het slechte nemen.’
 • Als collega presentaoren Dana Weiss en Danny Kushmaro, haar onderbreken en zeggen dat ze niet zomaar een hele gemeenschap kan zwart maken, schiet ze terug: ‘Ik zeg wat ik wil. En ik zeg dat de meeste Haredim worden bestuurd door rabbijnen die worden bestuurd door wheeler-dealers. ‘
 • “Matzliah’s buitensporige opmerkingen tegen de ultraorthodoxe gemeenschap hebben geleid tot boze aanklachten online en oproepen van Haredi-politici om haar te ontslaan”, schrijft de website van Kikar Hashabbat.
 • ‘Als Dana Weiss en Danny Kushmaro de Haredi-gemeenschap moeten verdedigen tegen de ongebreidelde opruiing van Matzliah, zegt dat alles’, schrijft Yishai Cohen, uitgever van de site.
 • De Srugim-website heeft een kop die haar opmerkingen ‘gênante domheid’ noemt, onder verwijzing naar een opmerking van Israel Hayom-verslaggever Yehuda Shlesinger.
 • “In elke generatie komen ze om te discrimineren”, leest een kop over de affaire op de Haredim10-website, die Matzliah in wezen vergelijkt met de ergste schurken uit de Joodse geschiedenis.
 • In Israel Hayom’s Engelse site maakt columnist columnist David M. Weinberg in wezen hetzelfde argument als Matzliah, maar met een beetje meer liefde voor Joodse wetsovertreders.
 • “De Israëlische Haredi-gemeenschap is een categorie op zich, totaal verschillend van de Arabieren of de Bedoeïenen, zowel wat betreft haar eigen zelfdefinitie als de bredere relatie van de Israëlische samenleving. Haredi-Israëli’s zijn echt broeders, mede-joden ”, schrijft hij. ‘Het wordt hoog tijd om meer verplichtingen en verantwoordelijkheden op te leggen aan de minderheidsgroepen van dit land, met name de Haredi-joden. Men zou hopen dat de coronavirus crisis de haredi-leiders ertoe zou brengen de uitgebreide inspanningen van de staat Israël te waarderen om hun gemeenschap te behandelen en te genezen, en daardoor ertoe bewogen zouden worden enkele van hun extremere ‘sociale afstandelijke’ manieren te herstellen. ”

Op zoek naar het nieuwe normaal: terwijl sommigen de schuld krijgen, zoeken anderen naar een uitweg uit deze puinhoop.

 • In het nieuws programma van Channel 12 zegt Moshe Bar Siman-Tov, directeur van het Ministerie van Volksgezondheid: “Ik hoop echt dat als onze gezamenlijke inspanningen – die van de autoriteiten en de mensen die thuisblijven – als ze de komende twee weken doorgaan en vrucht blijven dragen, er toe zullen leiden dat we na Pesach in staat zijn om op een afgemeten en gecontroleerde manier terug te keren naar de economische activiteit. ”
 • Shaul Amsterdamski van publieke omroep KAN bekijkt hoe het land eruit zou kunnen zien als het na de Pesach vakantie opnieuw probeert te open te gaan. Erop wijzend dat onderzoekers denken dat het land zich binnen een paar weken voorzichtigkan openen, en de zaken kan voortzetten, maar wel in een beheersbaar tempo, maar merkt ook op dat het een paar pogingen zal kosten om de balans te vinden. (Om te illustreren, voegt hij een grafiek toe waarop de afgeplatte kromme verandert in wat meer op een achtbaan lijkt.)
 • ‘Dit zal keer op keer en keer op keer gebeuren. Soms met meer succes en soms minder. Als we succesvoller zijn, zal de economie langer open zijn, als we dat minder zijn, zal ze voor een kortere periode open zijn. Hoe kunnen we een routine van normale economische activiteiten als deze opbouwen? Het antwoord is dat het vrij moeilijk is, en dit wordt het nieuwe normaal, iets dat we ons nog steeds moeilijk kunnen voorstellen. ”
 • Gezondheidsexpert Ran Balicer komt tot een vergelijkbare conclusie in Haaretz, maar schrijft dat Israël het rustig aan moet doen en moet wachten tot het testen meer verspreid is om te voorkomen dat er na twee weken een vertraagde massale uitbraak plaatsvindt.
 • Maar als er een uitgang is, ziet hij het als gebaseerd op ‘een snelle en gerichte poging om geïnfecteerde individuen te lokaliseren en aan te pakken; een differentieel en dynamisch lockdown-beleid onder gerichte gemeenschappen; en aangewezen beleid om ervoor te zorgen dat herstelde immuunpatiënten terugkeren naar het normale leven en een steeds grotere rol gaan spelen in het ondersteunen van de economie. “