Nu met laatste updates: Israël wordt totaal afgesloten tijdens eerste dagen Pesach

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak op 6 april 2020. Screenshot tv

In tegenstelling tot eerdere berichten waarbij het zou gaan om steden en wijken met een overwegend ultraorthodoxe bevolking gaat nu het hele land op slot. Tijdens een tv toespraak maandagavond maakte premier Netanyahu deze nieuwe maatregel bekend.

Na goedkeuring door het kabinet is vanaf dinsdagavond 19.00 uur het niet meer toegestaan buiten de woonplaats te reizen. Deze maatregel geldt tot vrijdag 06.00 uur en kan eventueel worden verlengd tot na de Shabbat.

Vanaf woensdagmiddag 15.00 uur is het niet meer toegestaan zich meer dan 100 van de woning te begeven. Deze maatregel bestond officieel al, maar zal nu strikt worden gehandhaafd. Dit om te voorkomen dat mensen elkaar voor de Seder-avond gaan opzoeken. De maatregel duurt tot donderdagavond 19.00 uur.

Openbaar vervoer met uitzondering van taxi’s is niet toegestaan.

Jeruzalem zal worden verdeeld in zeven stadsdelen en het verkeer tussen deze delen wordt beperkt, tenzij er een essentiële behoefte is om van het ene deel naar het andere te reizen.

De maatregel tijdens Pesach geldt niet in Arabische steden en dorpen.

Tegelijk heeft het ministerie van Volksgezondheid de Israëlische bevolking verplicht om buitenshuis een mondkapje te dragen.

Eerder had Netanyahu aangekondigd dat de maatregel een paar uur later zou ingaan, maar uit de verklaringen van verschillende ministers valt, volgens de Israëlische nieuwszender Channel 13 op te maken dat de regelgeving eerder ingaat.

Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat mensen al vanmiddag naar andere plaatsen reizen om met familie en vrienden de Pesach seder op woensdagavond te vieren.

De noodmaatregel waarbij vanaf woensdagmiddag niemand zijn huis mag verlaten is genomen om te voorkomen dat mensen toch bij elkaar komen om de Seder te vieren.

Normaal gesproken gaat voor de Pesach Seder de ene helft van Israël op bezoek bij de andere helft om gezamenlijk Pesach te vieren, maar ook om samen te genieten van een uitgebreide maaltijd.

‘We zitten in een noodlottige week. Een noodlottige week voor de wereld en voor Israël ‘, zei Netanyahu in een verklaring op televisie vanuit zijn officiële woonplaats in Jeruzalem.

Netanyahu zei ook dat er een aantal “positieve tekenen aan de horizon” waren, waaronder een langzame vermindering van het aantal besmettingen. De premier riep de Israëlische bevolking op niet “zelfgenoegzaam” te worden en de twee meter sociale afstand te blijven handhaven. Hij voegde daaraan toe dat de Pesach week cruciaal zal zijn.

“Pesach zal geen Poerim zijn”, verklaarde hij, verwijzend naar de feestelijkheden begin maart die volgens gezondheidsfunctionarissen hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus.

Netanyahu zei dat op zijn het vroegst de huidige beperkingen na de Pesach vakantie kunnen worden teruggedraaid.

‘De kans is reëel dat als de huidige trends aanhouden, we na het Pesach en Mimouna feest geleidelijk de beperkingen kunnen verlichten’, zei hij. “Het hangt van jullie af. Het hangt af van het voldoen aan de huidige strenge richtlijnen. Wees niet zelfgenoegzaam,” zo voegde hij eraan toe.

Hij zei dat wanneer die versoepeling van beperkingen komt, dit gefaseerd zal gebeuren, waarbij degenen die het meest kwetsbaar zijn, geïsoleerd moeten blijven lang nadat degenen die minder kwetsbaar zijn, voorzichtig hun normale leven kunnen oppakken.

Advertentie (4)