Israëlische bevolking moet zich gaan aanpassen aan een nieuwe routine

Verlaten strand van Tel Aviv. Screenshot YouTube

De Israëlische regering is van plan enkele van de huidige beperkingen, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus te bestrijden, tegen het einde van de Pesach vakantie eind april op te heffen, onthulden hoge regeringsfunctionarissen begin woensdag. Er wordt daarbij van uitgegaan dat de stijging van het aantal besmettingen onder controle is. De functionarissen waarschuwen echter dat Israëli’s hun leven zullen moeten aanpassen aan een “geheel nieuwe dagelijkse routine”.

Tijdens de aankondiging maandagavond, van de verscherping van de maatregelen, hield premier Netanyahu de deur naar een volledige lockdown nog open , indien het aantal besmettingen zou blijven stijgen.

De directeur van de Nationale Veiligheidsraad, Meir Ben-Shabbat en de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar-Siman-Tov, kondigden tijdens een persconferentie de contouren aan van de exitstrategie van Israël zodra de COVID-19-verspreiding zich zou hebben gestabiliseerd.

In het beginstadium worden een aantal beperkingen voor ten minste twee weken worden versoepeld, waarna de ambtenaren de toekomstige maatregelen zullen beoordelen, afhankelijk van hoe in die twee weken de situatie zich zou hebben ontwikkeld.

Scholen en kleuterscholen zullen echter gedurende de twee weken waarin de beperkingen worden versoepeld, dicht blijven. Waardoor miljoenen kinderen nog minimaal een maand thuis zullen moeten blijven.

Jongeren zonder onderliggende gezondheidsproblemen of mensen die hersteld zijn van het virus en daardoor immuniteit hebben opgebouwd, mogen terugkeren naar hun werkplek.

De hoeveelheid coronavirus-test zal ook aanzienlijk worden verhoogd. Netanyahu heeft het ministerie van Defensie al opgedragen voldoende testkits aan te schaffen zodat Israël 30.000 tests per dag kan uitvoeren.

Ben-Shabbat zei dat zijn beleid vier doelstellingen had:

1. Bestrijding van de epidemie

2. Verbeter de paraatheid voor de voortdurende verspreiding van coronavirus

3. Het creëren van de juiste voorwaarden om de huidige beperkingen op te heffen

4. Een zorgvuldige, langzame en geleidelijke terugkeer naar een dagelijkse routine die totaal anders zal zijn dan het Israëlische publiek aan gewend was.

“We bevinden ons nog steeds in de gevarenzone” , zei Ben-Shabbat.”Een enkele dag als Purim of een enkele lokale uitbraak is voldoende om onze inspanningen te te niet te doen, dus we moeten de bestaande beperkingen blijven volgen.”Een ander probleem dat momenteel gaande is, is het dragen van beschermende maskers bij het verlaten van huis.

Dinsdag riep Bar-Siman-Tov het publiek op om (chirurgische) maskers te dragen bij het verlaten van huis. Vanwege een tekort aan maskers is het ministerie aan het discussiëren of het gebruik van geïmproviseerde maskers van stof is toegestaan.

Werkplekken die nog steeds in bedrijf zijn, moeten nu ook strengere regels handhaven, waarbij werknemers hun temperatuur moeten meten voordat ze aan het werk gaan en een verklaring ondertekenen waarin ze bevestigen dat ze geen coronavirus symptomen hebben – een temperatuur van meer dan 38 ° C, hoesten en moeite met ademhalen.

Werknemers moeten elke dag op hun werkplek een formulier invullen voordat ze aan het werk kunnen gaan en de werkgever moet de formulieren verzamelen en bewaren.