Israëlische experts geven 10 tips om tijdens het coronavirus je emoties het hoofd te bieden

Screenshot YouTube

Na jaren van oorlog en trauma staan ​​Israëlische professionals in de geestelijke gezondheidszorg wereldwijd bekend om hun expertise in het leren van het behouden van je veerkracht door dik en dun. ISRAEL21c verzamelde praktische tips van drie experts om u en uw dierbaren te helpen hun emotionele gezondheid in deze moeilijke tijd te behouden.

TIP # 1: Let op, geen angst

‘Dit is een tijd om onderscheid te maken tussen voorzichtig zijn en bang zijn. We moeten voorzichtig maar niet bang zijn ‘, zegt Ben-Zion.

Voorzichtigheid betekent het volgen van richtlijnen van de overheid over thuisblijven, jezelf beschermen als je uit moet gaan en vaak handen wassen met zeep en warm water.

Angst betekent paniekaankopen van belachelijke hoeveelheden toiletpapier, obsessief aan het nieuws gekluisterd zijn, en ander onheilspellend gedrag dat jou – en de mensen om je heen – alleen maar zenuwachtiger maakt.

‘Ik vertel mijn patiënten dat ze hun zorgen moeten opschrijven en ze vervolgens in de prullenbak moeten gooien’, zegt Ben-Zion.

Tip # 2: laat los en accepteer het nieuwe normaal

“Je denkt dat je bent wie je bent omdat je X of Y doet – en nu kan je het niet meer”, zegt klinisch maatschappelijk werkster Talia Levanon, directeur van de Israel Trauma Coalition .

‘Denk aan dingen die je elke dag wilt loslaten, dingen die je kunt opgeven, en accepteer dit als het nieuwe normaal, hoe lang deze situatie ook duurt.’

Levanon geeft een persoonlijk voorbeeld: “Ik merk dat ik tegenwoordig zo vaak op Zoom zit en telefoneer dat ik niet veel van de mensen kan bellen die ik normaal gesproken zou bellen. Ik moet dat gewoon accepteren. ‘

Een ander voorbeeld is het veranderen van regels die passen bij de situatie.

“Als je je kinderen gewoonlijk beperkt tot 20 minuten schermtijd, zou je je niet schuldig moeten voelen om ze meer tijd te geven en uit te leggen dat dit de nieuwe regel voor nu is”, zegt Levanon.

Tip # 3: Behoud routine

“Als alles wat we weten niet relevant lijkt en we ons verlamd voelen, moeten we zorgen voor continuïteit in de meeste van onze rollen in het leven”, zegt Levanon. “Het is nu belangrijk om een ​​routine voort te zetten of een nieuwe routine te creëren.”

Eet op normale tijden, ga op normale tijden naar bed en sta op normale tijden op, ook al is het leven niet normaal. Als u thuis kinderen heeft, maak dan een programma met educatieve en recreatieve activiteiten dat voor elk kind geschikt is.

“Als alles verandert, willen we sommige dingen constant houden, vooral als we geen controle hebben over de situatie”, zegt klinisch psycholoog Eli Somer, emeritus hoogleraar psychologie aan de University of Haifa’s School of Social Work, tijdens een online briefing voor de American Society of the University of Haifa.

Tip # 4: Oefen dankbaarheid

‘Herinner jezelf elke dag aan drie dingen om dankbaar voor te zijn’, beveelt Ben-Zion aan.

Dit is een geweldige oefening om aan het eind van elke dag met gezinsleden van alle leeftijden te doen.

Somer zegt dat een houding van dankbaarheid zal helpen verzekeren dat je uit deze pandemie komt met een diepere waardering voor het leven.

Tip # 5: herformuleer uw situatie

“We hebben de keuze om onszelf als slachtoffer van de situatie te bestempelen of om het opnieuw in te richten als een plaats waar we geen controle hebben, maar waar we veel keuzes kunnen maken”, zegt Levanon.

‘In plaats van te denken:’ Het is zo vreselijk, ik ben thuis bij de kinderen en we klimmen tegen de muren ‘, in plaats daarvan kan ik denken:’ Dit is een kans om de kinderen te versterken, om hen te leren huishoudelijke taken te laten doen en verantwoordelijkheden te geven, al is het maar het kiezen welke game vandaag wordt gespeeld. ‘ Ik kan het vanuit een tragedie herformuleren en woorden gebruiken om ermee om te gaan.

Als je proactief bent, zegt ze, ben je minder slachtoffer van omstandigheden.

Tip # 6: blijf in contact

Kinderen zijn misschien teleurgesteld dat ze niet bij grootouders, tantes, ooms en neven kunnen zijn voor de Pesach Seder of andere familiefeesten. Maar er zijn effectieve manieren om een ​​familiegevoel te behouden.

Levanon stelt voor om kinderen brieven of vakantiekaarten te laten schrijven aan hun familieleden. Betrek kinderen bij Zoom videogesprekken met dierbaren om een ​​gevoel van familie-saamhorigheid te creëren. U kunt elke dag van de week een andere vriend of familielid kiezen om te bellen.

Tip # 7: Spreek en luister voorzichtig

‘Kinderen volgen signalen van hun ouders. Dus ik zou ouders aanraden dat hun kinderen reageren op wat ze zeggen over de corona-crisis en hoe ze het zeggen ‘, zegt Somer.

Luisteren is niet minder belangrijk dan het kiezen van de juiste woorden om te zeggen.

‘Ouders moeten zichzelf beschikbaar stellen om te luisteren en eventuele vragen van hun kinderen te beantwoorden’, zegt Somer.

Hij dringt er bij iedereen op aan te luisteren naar tekenen van emotionele nood bij mensen met wie we in de buurt zijn, vooral als het ouderen, migranten, werklozen, slachtoffers van huiselijk geweld zijn of personen met een voorgeschiedenis van angst, PTSS of depressie. Als professionele begeleiding gerechtvaardigd lijkt, help hen dan.

‘Als iemand die je kent het moeilijk heeft, laat hem dan met je praten en luister gewoon’, zegt Ben-Zion.

Tip 8: Maak gebruik van je innerlijke bronnen

“Tijdens deze uitdagende tijd kunnen mensen hun eigen capaciteiten realiseren – hun vermogen om te weerstaan ​​en te overwinnen”, zegt Somer.

“De pandemie geeft ons de kans om opnieuw te beoordelen wat belangrijk voor ons is en de kleinere dingen in het leven te waarderen. Sommigen van ons ontdekken misschien spiritualiteit, de waarde van familie, intimiteit met hun partner en de waarde van pauzeren om na te denken. ‘

Ben-Zion voegt eraan toe: ‘Kijk terug op problemen waarvan je dacht dat ze ondraaglijk waren en hoe je eraan kwam.’

Tip # 9: Houd de vlam brandend

Uw seksleven kan zijn spanning verliezen wanneer u en uw partner thuis vastzitten, gestrest over uw financiën, uw kinderen, uw bejaarde ouders, uw gezondheid en de algemene toestand van de wereld.

‘Het is geen tijd om nieuwe posities uit de Kama Sutra te proberen’, adviseert Ben-Zion.

‘Als je de liefde wilt bedrijven, is dat een goede en positieve zaak, maar daar is niet iedereen op dit moment mee bezig. Maak een afspraak om met elkaar te bespreken wat je wilt en behoefte aan hebt. Je partner kan je gedachten niet lezen. ‘

Aanraken, wrijven over de rug, strelen, knuffelen en zoenen zijn allemaal belangrijke aspecten van een intieme relatie, benadrukt hij.

Om jezelf en je partner in de stemming te brengen, zegt Ben-Zion, moet je uit je pyjama komen, douchen, je mooi aankleden en jezelf verzorgd houden – zelfs als je nergens heen kunt.

Bovenal: ‘Wees geduldig en aardig voor elkaar. Breng geen onderwerpen ter sprake waar je ruzie over maakt. ‘

Tip # 10: leer nieuwe dingen, maar breng geen grote veranderingen aan

Thuis zitten zijn biedt uitstekende mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te leren of nieuwe hobby’s uit te proberen – van breien tot qi gong.

Ben-Zion waarschuwt echter: ‘Dit is niet het moment om op dieet te gaan, te scheiden of te trouwen. Het is tijd om dingen te leren die je zelf kunt doen, zoals koken. ‘

Omdat het normaal is om tijdens deze pandemie gespannen te zijn, beveelt Ben-Zion zelfzorgactiviteiten aan, zoals mediteren en sporten.

Advertentie (4)