Israëlische MDA gaat coronavirus patiënten met nieuw ‘passief’ medicijn behandelen

MDA Hotline call centrum . Foto MDA

Uitgaande van de veronderstelling dat degenen die hersteld zijn van het coronavirus speciale antivirus proteïnen of antilichamen in hun plasma hebben ontwikkeld, die zieke patiënten daarom zouden kunnen helpen ermee om te gaan, gaat het MDA een ​​”passief vaccin” creëren om Israëli’s die ernstig ziek zijn door het virus, mee te kunnen behandelen.

De eerste patiënt die woensdag herstelde van coronavirus doneerde plasma dat zal worden gebruikt om dat ​​”passief vaccin” te creëren.

‘Als mensen worden blootgesteld aan een ziekte, ontwikkelen ze antilichamen’, legt Shinar uit.

Passieve immunization is wanneer u die voorgevormde antilichamen krijgt. Een actief vaccin daarentegen is, wanneer u wordt geïnjecteerd met een dode of verzwakte versie van een virus dat uw immuunsysteem doet denken dat u de ziekte heeft gehad en dat uw immuunsysteem antilichamen aanmaakt om u te beschermen.

In de eerste fase zal plasma worden ingevroren en vervolgens aan ziekenhuizen in het hele land worden geleverd voor patiënten die door transfusie worden behandeld, zei Shinar. In de tweede fase is het doel om voldoende plasma te verzamelen om antilichaam (immunoglobulin) concentraat te bereiden waarmee patiënten later zullen worden behandeld.

Shinar zei dat het ministerie van Volksgezondheid momenteel in gesprek is met twee bedrijven die het immunoglobulin kunnen maken en schrijft een protocol voor wie de behandeling kan krijgen. 

MDA verzamelt al meer dan 30 jaar plasma; Duizenden vrijwilligers doneren elke dag op deze manier bloed. Plasma met antilichamen werd gebruikt om patiënten met SARS te behandelen tijdens de uitbraak in 2002. Bovendien bood Israël een vergelijkbare behandeling aan voor patiënten met West-Nijl-koorts. 

Vorige week, zei Shinar, keurde de FDA een soortgelijk protocol goed in de VS. Eerder deze week publiceerde het Journal of the American Medical Association een artikel over plasma dat wordt gebruikt voor de behandeling van vijf COVID-19-patiënten in China, waarin stond dat het “zeer hielp bij hun herstel”, zei Shinar.

Voordat een patiënt plasma kan doneren, moet hij 14 dagen wachten vanaf het moment dat hij of zij negatief is bevonden voor het coronavirus via twee afzonderlijke uitstrijkjes – vandaar dat het eerste plasma pas op 1 april werd gedoneerd. Shinar zei dat er nog een aantaltal donoren beschikbaar zijn na Pesach – degenen die tijdens de Purim-vakantie besmet waren.

MDA zal de potentiële donoren uitnodigen voor haar crisiseenheid in het MDA Blood Services Center in het Sheba Medical Center, Tel Hashomer. Shinar zei dat als er genoeg donoren zijn uit een bepaalde stad, MDA daar een centrum zou kunnen opzetten. Donateurs kunnen ook aanbieden om zelf te doneren door te bellen naar 03-530-0445.

Plasma kan wel twee keer per maand worden gegeven. Directeur-generaal van MDA Eli Bin zei dat zijn organisatie een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen het coronavirus in Israël, en hij hoopt dat met deze nieuwe behandeling en andere testen in Israël en de rest van de wereld: “We hopen allemaal dat we samen deze uitdaging zullen overwinnen”.

Advertentie (4)