Nieuw Yom Hazikaron project vertelt verhalen van gevallen soldaten in animaties

Screenshot YouTube

Joods Cultureel Centrum Beit Avi Chai in Jeruzalem, laat ieder jaar voor Yom Hazikaron, de dag waarop Israël haar gesneuvelden herdenkt, animatie films maken over gevallen IDF-soldaten en slachtoffers van terrorisme.

De korte animatiefilms vereeuwigen momenten in het leven van een gevallen soldaat of slachtoffer van terrorisme, zoals verteld door hun dierbaren. Nabestaanden ontmoeten animators om met behulp van de modernste animatietechnologie de scherven tot leven te brengen.

Ynetnews bracht twee van de verhalen die dit jaar nieuw leven zijn ingeblazen door animatie.

De eerste is het verhaal van Tzachi Itach, die sneuvelde in Beaufort Castle en de laatste IDF-soldaat was die stierf in Libanon voordat Israël in 2000 al zijn troepen het land uit trok.

De tweede is het verhaal van Ehud en Chagai Gordon, een tweeling die in 1973 tijdens de Yom Kippoer-oorlog, 13 dagen na elkaar werden gedood .

“The Music of His Life” van Inbal Ochayon vertelt het verhaal van Tzachi, die vanaf zijn zesde zijn liefde voor muziek uitsprak en een begaafd muzikant bleek te zijn.

Als jonge jongen bood hij zich aan om te spelen bij muzikale evenementen, waaronder school- en stadsceremonies. Toen hij ouder werd, bood hij zich aan om te spelen op evenementen voor gezinnen in nood.

Later, als gevechtsmilitair tijdens de Israëlische bezetting van Zuid-Libanon, bracht hij altijd zijn toetsenbord naar de militaire post en speelde hij vaak voor kinderen in Kiryat Shmona in het noorden van Israël, die vele dagen in schuilkelders moesten doorbrengen.

Op een vrijdag probeerde Tzachi’s moeder zijn mobiele telefoon te bellen. Toen hij niet antwoordde, liet ze hem een ​​spraakbericht achter met een van Tzachi’s favoriete liedjes op de radio. Na zijn dood, toen zijn familie zijn mobieltje ontving, ontdekten ze dat het nummer precies op het moment van zijn dood was opgenomen.

“All About Honey” van Mariana Raskin vertelt het verhaal van Ehud en Chagai Gordon, die tijdens de slag om de Chinese boerderij in oktober 1973 tussen het Egyptische leger en de Israëlische strijdkrachten als onderdeel van de Jom Kipoeroorlog.

Toen Ehud en Chagai jong waren, waren ze geïnteresseerd in bijen. Ze woonden in Shadmot Devorah, een moshav in het noorden van Israë. Toen ze 18 maanden oud waren, ging Chagai naakt de tuin in, duwde zijn voet in een van de kasten en werd gestoken.

Het incident gaf Chagai het gevoel dat hij immuun was voor bijensteken. Hij veranderde zijn liefde voor bijen in een beroep en werd imker.

Zijn tweelingbroer Ehud, gespecialiseerd in technologie en innovaties, behield ook zijn liefde voor bijen. Naast zijn werk als ontwikkelaar voor Elta, werkte hij ook als imker en combineerde hij zelfs zijn twee liefdes toen hij een nieuwe technologie ontwikkelde die een revolutie teweegbracht in de bijenteelt.

Met het uitbreken van de Yom Kippoer-oorlog werden Ehud en Chagai opgeroepen voor dezelfde eenheid, in hetzelfde militaire gebied in de Sinaï en werden ze 13 dagen na elkaar gedood.

Het project wordt geleid door: Yotvat Fireizen-Weil en Liran Lipschitz / Artistieke begeleiding: Osi Wald.

Alle nieuwe films zijn te zien op: http://www.bac.org.il/memory .

Advertentie (4)