Nieuwe aanvulling op eerder aangekondigde versoepeling van de strikte regels in Israël

Gesloten shoppingmall. Eigen foto

Na de eerdere aankondiging vanmorgen vroeg over het opstarten van de economie en de versoepeling van de strikte regels in Israël heeft het ministerie van Gezondheid en het kantoor van premier een aanvullende verklaring doen uitgaan waarin gespecificeerd wordt aangegeven wat de komende twee weken wel en niet in Israël is toegestaan.

De nieuwe maatregelen blijven van kracht tot 30 april, waarna zal worden bekeken of er een toename van het aantal besmettingen is of niet.

Zoals eerder was aangekondigd moeten bedrijven voldoen aan de ‘purple badge”standaard. De belangrijkste regels van deze ‘purple badge’ standaard voor werkgevers zijn:

  • elk bedrijf zal iemand aanstellen die verantwoordelijk is voor controles op het coronavirus, naleving van de hygiënevoorschriften, een verbod op bijeenkomsten in koffieruimtes en kitchenettes.
  • Werknemers zullen zoveel mogelijk op hun kamer eten en zullen afstand van afstand van twee meter tussen hen en hun collega’s houden.
  • Bij binnenkomst van de werkplek zal de lichaamstemperatuur worden gecontroleerd.
  • Werkgevers zullen vervoer voor vervoer voor dezelfde groep medewerkers en in dezelfde shift regelen.
  • Twee werknemers kunnen aanwezig zijn in een ruimte van maximaal 20 vierkante meter, meer is alleen toegestaan als er een barrière is om de overdracht van mond/neusdruppels te voorkomen, waarbij tot een maximum van vijf werknemers aanwezig kunnen zijn in een ruimte van meer dan 20 vierkante meter, indien er een barrière is kunnen meer werknemers aanwezig.
  • Als een werknemer op de werkplek wordt besmet met het coronavirus, wordt de gehele (of een deel van) een werkplek gesloten voor een periode vand= de tijd dat het epidemiologisch onderzoek door het ministerie van Volksgezondheid duurt.
  • Naast het voorgaande wordt aanbevolen dat iedereen met een achtergrondziekte en werknemers boven de 67 jaar niet naar zijn werk gaan.

Opening van verschillende commerciële en dienstverlenende bedrijven

De opening van verschillende commerciële en dienstverlenende vestigingen is goedgekeurd onder de voorwaarde dat wordt toegezegd te voldoen aan de volgende (‘purple badge’-norm voor de detailhandel) waarvan de voorwaarden zijn :

  • gezondheidsverklaring en lichaamstemperatuur meten bij binnenkomst.
  • het afbakenen van een afstand van twee meter tussen klanten bij de kassa.
  • een fysieke barrière tussen koper en verkoper.
  • werken in regelmatige diensten.
  • naleving van hygiëne en frequente desinfectie.
  • het beperken van het aantal mensen dat de winkel binnengaat, zodat er niet meer dan twee klanten tegelijkertijd in de winkel zijn of twee klanten per actieve kassamedewerker.
  • in winkels groter dan 400 vierkante meter kunnen vier personen per actieve kassamedewerker aanwezig zijn.

Winkels en commerciële bedrijven die open mogen met inachtneming van het bovenstaande:

Media- en communicatieapparatuur, audio- en videoapparatuur; computers; ondersteunende accessoires; communicatiesoftware; textiel; metalen gereedschappen; verf en glas; tapijten; tapijten, behang en vloerbedekking; meubilair; elektrische / gas huishoudelijke apparaten; huishoudartikelen en andere huishoudelijke producten (behalve speelgoed en spellen); culturele en recreatieve objecten; boeken; kranten; kantoorapparatuur en schrijfwaren; sportuitrusting en fietsen; muziekinstrumenten, muziek en films; medische accessoires; wasserijen; naaisters / kleermakers en schoenreparatie.

Leveringen kunnen worden gedaan vanuit alle winkels, evenals het zelf afhalen van bestelde goederen uit winkels die zijn geopend volgens de voorschriften.

Indien deze bedrijven in een shoppingmall zijn gevestigd is het verboden om open te gaan.

Kliniek- en spoedeisende hulp artsen zullen geen behandeling bieden voor esthetische behoeften, tenzij dit nodig is om een ​​essentiële gezondheidsreden.

Het zal mogelijk zijn om in een ​​dierentuin, safari of nationaal park activiteiten te houden in een open ruimte ontworpen voor mensen met een handicap volgens de richtlijnen bepaald in de verordeningen.

Met bovenstaande aanvullingen is het voor de Israëlische bevolking eindelijk duidelijk welke bedrijven er nu wel en welke niet open mogen.

Er is wel kritiek op het feit dat men niet verder dan 100 meter van huis mag, terwijl het voor sporten is toegestaan tot 500 meter ver te gaan, terwijl het ook is toegestaan naar één van de winkels te reizen in je woonplaats die toestemming hebben om open te zijn, ook al is die bijvoorbeeld 6 km van je woning vandaan.

Verder is bekendgemaakt dat viering van Jom HaZikaron (herdenking van alle gesneuvelden) op 28 april en Jom Ha’atzmaut (Onafhankelijkheidsdag) zonder publiek zullen zijn. Er zal geen vuurwerk worden afgestoken en er is sprake van een lockdown voor beide dagen.

Dit alles om verspreiding van het virus te vorkomen.

Advertentie (4)