Oprichter van BDS: Geen sancties tegen mogelijk Israëlisch coronavirus vaccin

Omar Barghouti. Screenshot YouTube

Omar Barghouti, oprichter van de anti-Israel BDS (Boycot, Divestment and Sanctions) beweging vindt dat als Israël een vaccin tegen het coronavirus ontwikkelt, er even geen sprake is van boycot, desinvesteringen of sancties.

Barghouti maakte de opmerkingen in een live video op de Arabische Facebook-pagina van BDS als onderdeel van een webinar over “BDS en anti-normalisatie: de belangrijkste strategieën om het vredesplan van Trump te bestrijden, zelfs in de tijd van COVID-19.”

De oprichter van BDS waarschuwde dat het coronavirus geen ‘huwelijksreis’ voor Israël kan zijn en vroeg zich af waarom de Palestijnse Autoriteit de veiligheidssamenwerking met Israël niet heeft stopgezet.

Tegelijkertijd gaf hij aan dat hij geen bezwaar zag om medische apparatuur uit Israël te gebruiken. “Samenwerken met Israël tegen het virus, beschouwen wij van de BDS, het niet als normalisatie.”

“De BDS beweging heeft lang geleden normalisatiecriteria aangekondigd”, zei Barghouti. “Als Israël bijvoorbeeld een geneesmiddel voor kanker of een virus ontwikkelt, is het geen probleem om met Israël samen te werken en miljoenen levens te redden.”

Barghouti voegde er echter aan toe: “Tot nu toe hebben we niet in een situatie gezeten waarin we Israël dringend nodig hebben en dat niemand anders ons zou kunnen redden behalve Israël. Als dat gebeurt, is het redden van levens belangrijker dan wat dan ook, zelfs belangrijker dan een boycot van Israël”, aldus Barghouti.

De Facebook-post van Barghouti, waarin BDS-supporters werd uitgenodigd om deel te nemen aan de webinar, voorzag een “humanitaire ramp” in Gaza en onder Palestijnen in Israëlische gevangenissen, als gevolg van de verspreiding van het coronavirus.

De BDS-beweging beschuldigt Israël er ook van “Palestijnse arbeiders te blijven uitbuiten, zonder bescherming tegen het virus” en “land te plunderen, arrestaties uit te voeren, onderdrukking en moord” tijdens de pandemie, en veroordeelde verdergaande “normalisatie.”

Deze uitspraken van Barghouti zijn in tegenspraak met die van de VN die juist Israël en de Palestijnse Autoriteit herhaaldelijk hebben geprezen voor hun samenwerking bij de bestrijding van het coronavirus. Volgens de VN is de samenwerking op het gebied van inspanningen om de epidemie in te dammen “uitstekend“.