Passagiers uit New York niet gecontroleerd op Ben Gurion Airport

Zo goed als leeg Ben Gurion Airport. Screenshot YouTube

Ongeveer 70 passagiers uit het door het coronavirus getroffen New York zijn bij aankomst op Ben Gurion Airport zaterdagochtend niet gecontroleerd op hun lichaamstemperatuur. Ook hoefden ze geen formulieren in te vullen waarin stond waar ze gedurende de vereiste 14 dagen in quarantaine zouden worden gaan.

Het incident vond plaats ondanks het feit dat premier Benjamin Netanyahu vorige week had opgedragen dat alle inkomende passagiers in quarantaine moeten worden geplaatst in speciaal daarvoor aangewezen hotels verspreid over het hele land.

Een ambtenaar van het Ministerie van Volksgezondheid vertelde aan de Israëlische nieuwszender Channel 13 dat reizigers uit New York die op Ben Gurion Airport aankwamen weigerden om naar de quarantaine hotels te gaan. “Op dit moment is er geen echte juridische mogelijkheid om hen te dwingen. De voortdurende aankomst van vluchten vanuit New York en het niet overbrengen van passagiers naar de daarvoor speciaal aangewezen hotels is een ernstige nalatigheid.”

Volgens gegevens van het Corona National Information and Knowledge Center komt ongeveer een derde van de nieuwe infecties in Israël voor bij mensen die uit het buitenland zijn teruggekeerd. Veel van die gevallen doen zich voor bij mensen die vanuit New York zijn gereisd.

De huidige procedure op de luchthaven Ben Gurion zou zijn dat passagiers bij aankomst hun temperatuur laten controleren door het personeel van de ambulancedienst van Magen David Adom. Daarna moeten ze een vragenlijst invullen over hun gezondheid en met wie ze contact hebben gehad.

Vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid worden vervolgens geacht een lijst van passagiers die in gevaar zijn gekomen of die geen zelfisolatiegarantie hebben ondertekend, te overhandigen aan het Home Front Command. Deze is vervolgens verantwoordelijk voor het vervoer van die personen naar een aangewezen quarantaine hotel. De hotels vallen ook onder de verantwoordelijkheid van het Home Front Command.

De vlucht die zaterdagochtend uit New York aankwam had uitzonderlijke toestemming van de autoriteiten gekregen om in Israël te landen, ondanks de huidige afsluiting van het vliegveld. Volgens Channel 13 nieuws werden slechts zeven van de ongeveer 80 passagiers op de vlucht in New York naar hotels in quarantaine geplaatst.

Voormalig directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Gabi Barbash vertelde The Times of Israel dat het feit dat passagiers aankwamen uit hotspots van het coronavirus zoals de Verenigde Staten zonder in quarantaine te worden geplaatst, geleid heeft tot een toename van geïmporteerde infecties. Dit in tegenstelling tot overdracht binnen de binnenlandse Israëlische gemeenschap die is vertraagd als gevolg van de strenge beperkingen die de burgers de afgelopen weken zijn opgelegd.

“Ik voel me hier erg slecht over en tegelijkertijd zien we een toename van patiënten met gevallen van geïmporteerd coronavirus,” zei Barbash. ‘Dit is op zijn zachtst gezegd niet goed gelukt.’

Op zaterdag heeft premier Benjamin Netanyahu alle vluchten naar Israël stopgezet totdat het het Home Front Command van de IDF in staat is om onder toezicht staande isolatiefaciliteiten aan alle inkomende reizigers aan te bieden. Netanyahu zei dat vliegtuigen die momenteel op weg zijn naar Israël zullen mogen landen, maar dat het vliegverkeer daarna zal worden gestopt.

Zondagmorgen heeft het kabinet ingestemd met een nieuwe maatregel waardoor iedereen die in Israël arriveert verplicht 14 dagen in quarantaine moet in een van de daarvoor ingerichte en onder toezicht van het Home Front Command staande, hotels.

Advertentie (4)