Volgens de PLO gebruikt Israël het coronavirus om nederzettingen uit te breiden

PLO LOGO.

De PLO heeft een probleem. Volgens een opiniepeiling van het Palestinian Centre for Public Opino (PCPO) steunt maar liefst 68,3% van de ondervraagde Palestijnen de samenwerking met Israël om het coronavirus te bestrijden. Ruim 84% van de Palestijnen maakt zich zorgen over het coronavirus.

Ondanks, of misschien juist vanwege deze samenwerking, blijven hoge Palestijnse functionarissen op zoek naar redenen om Israël te veroordelen.

“Het Nationaal Bureau voor de verdediging van het land en het weerstaan ​​van nederzettingen” van de PLO beweerde dat kolonisten “door het dolle zijn” door de noodtoestand die is uitgeroepen vanwege het uitbreken van het coronavirus.

Het bureau beschuldigde de Israëlische regering er ook van haar beleid van bouw van nederzettingen en onteigening van gronden voort te zetten, ondanks de verspreiding van het virus. Concreet bewijs hiervoor wordt niet geleverd. Wel zijn er in de media artikelen te vinden dat er wegen zouden zijn aangelegd bij Schem, Jeruzalem en Bethlehem en dat kolonisten olijfbomen hebben geplant.

Volgens de PLO is Israël van plan de nederzettingen in verschillende delen van de Westelijke Jordaanoever uit te breiden, waaronder Efrat in Gush Etzion en nederzettingen in de Jordaanvallei.

De PLO beschuldigde Israël er ook van de verspreiding van het coronavirus te gebruiken om de beweging van Palestijnen in een aantal gebieden te beperken, met name in het dorp Barta’a dat zich aan weerszijden van de Groene Lijn in de regio Wadi Ara uitstrekt.

De gebieden onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit zijn in lockdown vanwege de coronavirus pandemie. De Palestijnse regering heeft hier zelf toe besloten.