Rabbijn Avraham Yeshayahu Heber overleden aan coronavirus, richtte Give of Life op

Rabbijn Avraham Yeshayahu Heber. Screenshot YouTube

Rabbijn Avraham Yeshayahu Heber, die in Israël de nierdonororganisatie ‘Gift of Life’ oprichtte, is donderdag aan het coronavirus overleden. Hij 55 jaar.

Heber, zelf een ontvanger van een nierdonatie, was ongeveer twee weken in coma en aangesloten aan een beademingsapparaat in het Jeruzalemse Hadassah-ziekenhuis Ein Kerem. Zijn toestand verslechterde op 14 april.

De nierdonatieorganisatie die Heber heeft opgericht, Matnat Chaim (Gift of Life), vierde vorige week haar 800ste transplantatie in het afgelopen decennium. Matnat Chaim faciliteert vrijwillige nierdonaties in Israël.

Blue and White MK Chili Tropper die onlangs een nier had gedoneerd in een levensreddende procedure voor een man die hij niet kende via de organisatie van Heber, rouwde donderdag om Heber en noemde de rabbijn een van de ‘helden’ van Israël die ‘zijn leven wijdde aan levens, met oneindige toewijding, uitzonderlijke nederigheid en liefde voor mensen die moeilijk te verkrijgen is’.

“Velen zijn hem hun leven verschuldigd en de Israëlische samenleving is dankzij zijn levenswerk beter en menselijker geworden”, zei Tropper.

Premier Benjamin Netanyahu “uitte zijn diepe verdriet over het overlijden” van de rabbijn en zei dat Heber “het grote publiek bewust maakte van het belang van een nierdonatie.”

“Dankzij hem kregen honderden mensen in Israël een nieuw leven”, zei Netanyahu. “Rabbijn Heber was een model van menselijkheid, vriendelijkheid en wederzijdse verantwoordelijkheid.”

Blue & White partijchef Benny Gantz zei dat Heber “zoveel vriendelijkheid en solidariteit verspreidde. De ouders, kinderen, broers en zussen die hem het leven van hun dierbaren verschuldigd zijn, en wij allemaal die getroffen zijn door de kracht van zijn donaties aan de gemeenschap, zijn vanavond verdrietig”,

Heber is door het Ministerie van Volksgezondheid en de Israëlische ziekenhuizen geëerd voor zijn werk.

“Ik heb zelf een niertransplantatie ondergaan en Rabbijn Heber was degene die mijn leven redde. Vanavond voel ik me een wees”, zei Rabbijn Moshe Klein, rabbijn van het Hadassah Medical Center op de berg Scopus. ‘De doktoren hebben tot het laatste moment voor zijn leven gevochten. Hij wilde alleen levens redden, voor hem was er nooit een verschil van persoon tot persoon.”

Rabbijn Heber werd vanmorgen om 2.00 uur op de begraafplaats Har Hamenuchot in Jeruzalem begraven. Vanwege de geldende beperkingen mochten slecht 19 mensen bij de begrafenis aanwezig zijn.

Advertentie (4)