Terugdraaien beperkingen wegens het coronavirus wordt een lang proces dat maanden gaat duren

Gesloten shoppingmall. Eigen foto

Gezondheids deskundigen zeggen dat Israël’s opheffing van maatregelen rond het coronavirus, die voorlopig gepland staan om na het Pesach feest te beginnen, zeer geleidelijk zal verlopen en dat het proces op zijn minst enige maanden zal gaan duren.

Gabi Barbash, directeur-generaal van het Tel Aviv Sourasky Medical Center en een van de beste medische experts van het land, gaat ervan uit dat het land waarschijnlijk zeven fasen zal doorlopen voordat het volledig van de huidige beperkingen zou zijn verlost.

In eerste instantie, en over een periode van meerdere dagen, zullen de fabrieken opnieuw worden geopend op voorwaarde dat de werknemers eerst op het virus worden getest, voorspelde Barbash. Slechts 50% mag eerst terugkeren, de rest komt in fasen terug, vertelde hij aan Channel 12 News.

Vervolgens zouden hightechbedrijven en startups de activiteiten mogen hervatten in de hoop dat ze een boost kunnen geven aan het economisch herstel, zei Barbash.

Ze zouden worden gevolgd door benodigde diensten die sociale afstands- en hygiënevoorschriften kunnen handhaven, zoals boekhouding, advocaten en openbare service kantoren.

De vierde fase, die Barbash beoordeelde, zou pas na een lange periode worden bereikt, en zou zijn winkels en restaurants opnieuw mogen worden geopend. Hij waarschuwde echter dat zelfs dan de activiteiten op dergelijke plaatsen anders zullen zijn dan vóór de crisis, met strengere voorwaarden voor de manier waarop ze werken. Bedienend personeel zal waarschijnlijk afstand moeten houden tussen klanten. Voor winkelcentra zal het nog langer duren voordat ze weer normaal open kunnen, waarschuwde hij.

Pas op dat moment zouden ook scholen en kleuterscholen weer opengaan, voorspelde Barbash. Hij legde uit waarom ze waarschijnlijk zo laat in het proces worden geopend, omdat ze ‘infectieopslagplaatsen’ zijn, zoals in andere landen over de hele wereld werd aangetoond. Bovendien zijn de Israëlische klaslokalen bijzonder vol en is het moeilijk om slechts een gedeeltelijke terugkeer naar de klassen te regelen, zei hij.

Bioscopen, theaters, musea en andere cultuurcentra zullen als een van de laatste heropenen in de zesde fase, en zeer waarschijnlijk pas na een langere periode.

Als laatste zal de hervatting van het vliegverkeer worden hervat. Maandag vertelde een luchthavenmedewerker van Ben-Gurion Airport daar aan winkeleigenaren dat de luchthaven waarschijnlijk pas in juli weer normaal functioneert, en zelfs dan zullen er volgens Channel 13-nieuws veel minder dagelijkse vluchten zijn dan vóór de crisis.

Barbash voorspelde dat het proces op zijn minst enkele maanden zou duren.

Zijn opmerkingen kwamen overeen met een beoordeling door Nadav Davidovitch, hoofd van de School of Public Health aan de Ben Gurion University, die onder meer werkt aan het opstellen van een plan dat aan de National Security Council zal worden gepresenteerd.

Davidovitch vertelde zondag aan de openbare omroep Kan dat, omdat het besmettingspercentage in Israël stabiliseert, ‘we kunnen nadenken over een exitstrategie’.

Net als Barbash voorspelde hij een gefaseerde terugkeer naar de economie en zei dat verschillende strategieën worden overwogen. Er zijn een aantal teams van experts die parallel werken aan het voorbereiden van strategieën voor de NSC, zei hij, eraan toevoegend dat hij er lid van is.

De opties die worden bekeken zijn een terugkeer naar het werk gedurende vier dagen, gevolgd door tien dagen thuiswerken. Net als Barbash zei hij dat scholen in de vroege stadia niet zouden opengaan, hoewel er een overweging is om de 11e en 12e klas toe te staan ​​om met studies te beginnen, zodat ze hun toelatingsexamens volgens schema kunnen afleggen. Hij zei dat de ideeën slechts suggesties zijn die aan de National Security Council zijn gedaan, en nog geen formele strategie zijn.

Een opvallende verandering in de toekomst zal zijn dat Israël niet langer wordt beschouwd als één enkele eenheid voor volksgezondheidskwesties, voorspelde hij, met een lock-out die is toegesneden op gebieden waar epidemieën voorkomen.

‘We kunnen lockdowns op specifieke gebieden verwachten’, zei Davidovitch.

Epicentra met ziekten zullen op dezelfde manier worden geïdentificeerd als werd gedaan met Bnei Brak, buurten in Jeruzalem en andere plaatsen tijdens de coronavirus pandemie. Bnei Brak, dat een van de hoogste besmettingspercentages in het land heeft, is tot een verboden gebied verklaard en de toegang van en naar de ultraorthodoxe stad van 200.000 inwoners wordt gecontroleerd door politiecontroleposten.

“Bnei Brak is een casestudy” voor toekomstige sluitingen van bepaalde gebieden, beoordeelde hij.

“De opsplitsing van het land in subeenheden, zelfs tot het niveau van een buurt zijn hulpmiddelen die beschikbaar moeten zijn”, zei Davidovitch.

Advertentie (4)