“Ultra-orthodoxe Joden volledig in de war door coronavirus, zoeken leiderschap”, zegt ZAKA-hoofd

Yehuda Meshi-Zahav, hoofd van ZAKA. Screenshot YouTube

Het hoofd van de ultra-orthodoxe vrijwillige noodhulporganisatie ZAKA zegt dat er grote verwarring bestaat onder Israëlische chassidische Joden over de pandemie, gecombineerd met een groeiend gevoel van teleurstelling dat hun leiderschap heeft gefaald. ZAKA helpt de overheid bij het implementeren van beperkingen in ultra-orthodoxe wijken en steden om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

“Zij hebben niet alleen de ernst van het virus onderschat, de Haredi-gemeenschap is in shock. Er heerst volledige shock en verwarring”, zegt Yehuda Meshi-Zahav, de oprichter en voorzitter van ZAKA en zelf afkomstig uit de ultra-orthodoxe gemeenschap.

In een interview met Galei Tsahal, het radiostation van het Israëlische leger, vertelt Meshi-Zahav dat de meeste rabbijnen oproepen de regels te respecteren. “Hoewel er nog een paar kleine gemeenschappen zijn die niet gehoorzamen, gehoorzaamt nu ongeveer 95 procent van de Haredim.”

“Maar het is te laat”, waarschuwde hij, verwijzend naar het hoge besmettingspercentage in ultra-orthodoxe buurten.

Nadat de voornamelijk ultra-orthodoxe stad Bnei Brak vrijdag werd afgesloten, bezochten ZAKA-vrijwilligers afgelopen sjabbat de huizen van meer dan 60 mensen in ultra-orthodoxe gemeenschappen waarvan uit tests is vastgesteld dat zij besmet zijn met het coronavirus.

Zij reageerden niet op telefoontjes van het ministerie van Volksgezondheid om ze te informeren dat ze besmet zijn met het coronavirus. Ook al hebben de hoogste rabbijnen in Israël de gemeenschap opgeroepen telefoons op sjabbat (vrijdagavond t/m zaterdag zonsondergang) aan te laten en te beantwoorden in afwachting van uitslagen van coronavirus besmettingen.

Volgens Meshi-Zahav hebben velen in de gemeenschap het gevoel dat ze in de steek zijn gelaten door hun leiderschap, die te laat en geen duidelijke berichten over het coronavirus hebben afgegeven, waaronder het houden van sociale afstand.

“Mensen beginnen in te zien dat het hen raakt. Het beïnvloedt hun hechte cirkel. Er is in bijna elk huis wel iemand ziek”, aldus het ZAKA-hoofd. “Maar er is nog steeds grote verwarring en mensen beginnen te begrijpen dat het leiderschap hen heeft gefaald, niet professioneel is en niet in staat is om hiermee om te gaan.”

Advertentie (4)