Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Arabische moslim verpleegster leest de 4 vragen tijdens de seider voor aan bewoners van een Joods verpleegtehuis ( video staat onderaan dit artikel. Screenshot video

En nu gaat iedereen die arriveert in quarantaine  Het kabinet keurde zondag een maatregel goed die vereist dat alle Israëliërs die uit het buitenland terugkeren, twee weken in door de staat geleide quarantainehotels verblijven. Als dit u bekend klinkt, komt dat omdat premier Benjamin Netanyahu al tien dagen geleden had aangekondigd dat dit het beleid zou zijn.

  • Wat is er dan gebeurd? Welnu, de publieke omroep KAN legt uit dat Netanyahu al snel ontdekte dat er juridische en financiële problemen waren aan een dergelijke vereiste, dus in plaats daarvan werd er een kwalificatie ingevoerd, die stelde dat mensen die arriveerden die konden bewijzen dat ze een plek hadden om in quarantaine te gaan, niet naar de quarantaine hotels hoefden.
  • Zaterdag kreeg de Israëlische pers er lucht van dat een vliegtuig uit New York was geland en mensen zonder problemen met taxi’s naar huis gingen, zonder dat iemand hun temperatuur had opgenomen.
  • Haaretz’s Josh Breiner interviewde iemand die net aankwam die zegt dat hij van tevoren de autoriteiten heeft gebeld om te controleren wie hem zou ophalen van het vliegveld om hem naar zijn huis te brengen. ‘Er is mij verteld dat iemand van het Home Front Command me zou meenemen, maar zoals je kunt zien, is er niemand hier’, zegt de passagier.
  • Maar waarom dan opeens al die ophef en nieuwe maatregelen? Amalya Duek van Channel 12 meldt dat het aantal personen dat na terugkeer uit het buitenland positief op het virus had getest, de afgelopen week is gestegen van 16 naar 90.
  • Barak Ravid van Channel 13 onthult dat Netanyahu aanvankelijk alle aankomende passagiers wilde laten betalen voor hun gedwongen verblijf in de door de staat gerunde hotels. De premier legde uiteindelijk die wens naast zich neer nadat bleek dat een dergelijke verblijf niet zo duur is als hij aanvankelijk had aangenomen.

Je hebt het verknald. Nee, jij hebt het verknald: gezien de onthulling van de zeer openbare blunder bij de behandeling van aankomsten op Ben Gurion Airport door de regering, zijn ministeries vervolgens begonnen te kibbelen over wie de schuldige is.

  • Een hoge ambtenaar die vrijmoedig spreekt onder de voorwaarde van anonimiteit, vertelt Channel 13 dat de wetshandhaving nalatig heeft gehandeld door mensen die arriveerden niet in quarantainehotels te dwingen en zegt dat er geen “echte wil” van de kant van ministers is om de gearriveerden gescheiden te houden van de rest van het publiek.
  • Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan is woedend over de anonieme aanval en reageert op Twitter dat de politie niet bevoegd was om aankomsten met geweld in quarantainehotels te slepen, en voegt eraan toe dat het ministerie van Volksgezondheid zich zorgen moet maken over het overtuigen van bevestigde virus dragers om naar dergelijke hotels te gaan voordat ze andere mensen vertelt hoe hun werk te doen.
  • Alon Ben-David van Channel 13 meldt dat een zeer geprezen operatie van het ministerie van Volksgezondheid om 1500 willekeurige tests uit te voeren in Bnei Brak om opnieuw te evalueren naar de omvang van het probleem in de ultraorthodoxe stad die al een week lang is afgesloten, tot nader order is uitgesteld.
  • Yair Cherki van Channel 12 voegt eraan toe dat het Rabbijnse Comité voor Mediazaken (“een problematisch orgaan op de meeste dagen en een niet-transparant en niet-gereguleerd monopolie binnen het Ministerie van Communicatie”) een onlangs in werking gestelde Hotline van het Ministerie van Gezondheid, bedoeld voor de Haredi-sector, heeft verhinderd om verder te werken met de ‘koosjere-telefoons’ die door velen in de ultraorthodoxe gemeenschap worden gebruikt.
  • Voor meer informatie over wat de aanhoudende pandemie zal betekenen voor de toekomst van Israëls ultraorthodoxe, legt The Times of Israel’s Haviv Rettig-Gur in een uitmuntende analyse uit dat de Haredi-cultuur veerkrachtig, samenhangend en zelfkritischer is dan de meeste buitenstaanders beseffen, deze sterke punten werden de kwetsbaarheden ervan tegenover COVID-19.

Doe wat ik zeg, maar doe niet zoals ik doe: hoewel er een aantal dagen zijn verstreken, zijn Israëli’s – waaronder velen in de media – nog steeds kwaadover de onthullingen dat Netanyahu en president Reuven Rivlin de coronavirus richtlijnen hebben geschonden terwijl zij het juist waren die erop stonden dat iedereen zich zou houden aan de eis voor de Pesach seider om niet te dineren met niet in huis wonende kinderen.

  • Yedioth Ahronoth heeft dagelijks zijn voorpagina de kop “Hoe durven ze”, naast de gezichten van Netanyahu, Rivlin en minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman, die vorige week naar verluidt werd gezien bij illegale gebedsdiensten nadat zijn kantoor die expliciet had verboden .
  • ‘Hoewel we ons aan de richtlijnen houden en onze gezinsleden niet ontmoeten tijdens de Pesach vakantie, mogen zij doen wat ze willen. Terwijl wij de afsluiting regels volgen, laten zij de lucht open. Dit is het met Israël verbonden regime dat zich alleen om zichzelf bekommert ‘, schrijft Ra’anan Shaked in Yedioth.
  • n een aanval met de redactionele kop ‘Oneerbied in plaats van leiderschap’, schrijft de linkse Haaretz-krant dat Netanyahu, Rivlin en Litzman het publiek een verontschuldiging verschuldigd zijn.
  • Ariana Melamed van de krant gaat verder en roept Rivlin op om af te treden, waarbij niet alleen zijn minachting voor de richtlijnen van zijn eigen regering wordt benadrukt, maar ook zijn besluit om zijn connecties te gebruiken om de dochter die zich bij hem voegde voor de seder te laten testen om ervoor te zorgen dat hij niet in gevaar zou worden gebracht.
  • ‘U, voor wie de menselijke waardigheid zo kostbaar is, hoe zou U dat kunnen? Hoe bent U de slechte zoon uit de Haggadah geworden, degene die zich belachelijk maakt: ‘Wat is dit werk voor U en U verontschuldigt zich? U moet uw hoofd buigen – en naar huis gaan ‘, schrijft ze.
  • Het Netanyahu fanclub blad Israel Hayom begraaft het verhaal van de seider-overtreding op pagina zes en maakt geen melding van Netanyahu, die in tegenstelling tot Rivlin zich niet eens heeft verontschuldigd voor het hosten van zijn zoon Avner voor Sieder en het pronken met een foto ontdekt door Channel 12. Het kantoor van Netanyahu heeft gezegd dat de zoon van de premier alleen aan de overkant van de straat woont en heeft de afgelopen twee weken zijn appartement niet verlaten, behalve om naar het huis van zijn vader te gaan. Barak Ravid van Channel 13 spreekt echter met getuigen die Avner de hond hebben zien uitlaten en een pizza oppikken.
  • “Ik zag vandaag de dag nogal wat mensen op straat ”, schrijft Haaretz’s Bar Peleg, komt dat door het mooie weer of door het gedrag van onze leiders waardoor mensen lak hebben aan de regels/”Daarmee suggererend dat de acties van de Israëlische leiders gevolgen zullen hebben.

Niet eerlijk om alleen nultraorthodoxe wijken in Jeruzalem af te sluiten:  Israel Hayom’s Ariel Kahana meldt “woede” onder de ministers over het plan om buurten met veel besmettingen in Jeruzalem af te sluiten omdat ze van mening zijn dat de criteria voor het selecteren van gebieden om af te sluiten zijn ontworpen om Haredi-locaties te onderscheiden.

  • Noa Landau van Haaretz reageert op het rapport van Kahana door erop te wijzen dat de criteria zijn gebaseerd op het aantal bevestigde gevallen per 1.000 inwoners. De correspondent van Israel Hayom stelt echter dat de criteria zijn ‘gemanipuleerd’ om zich alleen te richten op ultraorthodoxe gemeenschappen.
  • ‘Denk je echt dat iemand hier de Haredim probeert lastig te vallen? Kom op. De sluiting is bedoeld om levens te redden ”, antwoordt Landau, die Kahana vraagt ​​of hij echt tegen het beleid is. Hij zegt dat hij geen expert is, maar vertrouwt de regering omdat haar beleid heeft geleid tot een veel lager sterftecijfer dan de meeste grote landen.
  • Landau verwerpt het antwoord, door te zeggen dat terwijl Kahana geen arts is, hij wel een journalist is en als zodanig moet hij naar verwachting lastige vragen stellen, “net zoals je weet omdat te doen in andere zaken waarin je geen expert bent.” Het argument toont een filosofische kloof die lijkt te groeien tussen journalisten aan weerszijden van het politieke spectrum.
  • Kahana’s collega Limor Samimian-Darash steunt vierkant het kamp van haar Israel Hayom-collega en schrijft boven een door Netanyahu getweet artikel: “Net als in de uitputtingsoorlog, wanneer de soldaten aan het front staan, zitten commentatoren in studio’s in Tel Aviv of de hoofdstad en praten veel losmaking en misverstand over de situatie, obsessief op zoek naar een ‘fout’ die er niet was – terwijl Israël tijdens de coronavirus crisis het veiligste land ter wereld is. ‘

Zo dichtbij, maar o zo ver: Blauw en Wit voorzitter Benny Gantz heeft presiedent Rivlin officieel gevraagd om zijn mandaat om een regering te vormen met twee weken te verlengen.

  • Ondertussen vertelt een hoge ambtenaar van Gantz’s partij aan Kan’s Michael Shemesh dat Netanyahu bewust van de gemaakte afspraken met Blauw en Wit terug komt omdat hij weet dat zodra Gantz het mandaat teruggeeft, hij veel van zijn invloed bij de onderhandelingen heeft verloren.
  • Channel 12’s Amit Segal schrijft dat de onderbreking van de gesprekken echt is. “Toen Netanyahu en Gantz de eerste doorbraak naar een eenheidsregering maakten, die Blauw en Wit uit elkaar bracht, gebeurde dit zonder gepassioneerde smeekbeden in de media. De twee hadden een rechtstreekse communicatielijn zonder persberichten en interviews. Het feit dat ze zijn teruggekeerd naar dergelijke tactieken, toont aan dat er geen open communicatielijn meer is en dat er geen vertrouwen meer is tussen de partijen. ”
  • Globes ‘Tal Schneider schrijft dat recente uitspraken in naam van Netanyahu en Gantz bedoeld zijn om het belangrijke verhaal op te bouwen van wie de schuld moet krijgen voor de vierde verkiezing als deze inderdaad plaats gaat vinden.

Haal me op: zoals we de laatste dagen al deden sluiten we ook nu weer af met goed nieuws.

  • De seider is voorbij, maar velen zijn nog steeds emotioneel na het zien van deze video van een Arabisch-Israëlische verpleegster die de Vier vragen voorleest aan Joodse patiënten op de geriatrische afdeling van een medisch centrum in Pardes Hannah, die hun kleinkinderen niet konden horen zingen tijdens dit Pesach lied.

  • De gazan van de IDF maakte een weel heel mooie versie van ‘Vehi SheAmda’ wat tijdens de seider wordt gezongen.
  • Diezelfde IDF had wel een heel speciale video gemaakt om iedereen een goede Pesach toe te wensen waarbij het Pesach verhaal als een rode lijn door de geschiedenis van de Joodse staat liep.

  • Joodse en ook niet-Joodse beroemdheden hebben een virtuele Pascha Seder opgezet om geld in te zamelen voor inspanningen om de pandemie te bestrijden.

Advertentie (4)