‘Adopt A Doc’ Israëliërs helpen zorgpersoneel

Foto Adopt A Doc

Adi Karmon Scope hing thuis rond en hield drie jonge kinderen bezig tijdens hun coronavirus isolatie. Hoeveel moeilijker was het niet voor artsen en verplegend personeel in de frontlinie van de pandemie?

De 44-jarige startende ondernemer vroeg op Facebook of er mensen waren die de gezondheidswerkers willen helpen die lange uren in de ziekenhuizen werken om levens te redden.

Het resultaat overtrof alle verwachtingen.

In minder dan drie weken hebben zich meer dan 10.000 mensen aangemeld voor ‘Adopt A Doc’. Naast het leveren van de benodigde beschermende uitrusting en andere medische benodigdheden, doet een leger van vrijwilligers boodschappen, bezorgt zelfgemaakte maaltijden, past op kinderen en huisdieren.

Het initiatief van Adi Karmon Scope geniet de robuuste inzet van technisch onderlegde Israëliërs die gedwongen thuis zitten en alle tijd hebben om een website te bouwen om vrijwilligers te koppelen aan artsen, verpleegsters en ander overwerkt medisch personeel in de buurt.

Bijna 1.000 vrijwilligers zorgen nu voor de persoonlijke behoeften van het medisch personeel, inclusief het vinden van parkeerplaatsen wanneer ze na late diensten terug naar huis keren. Zo’n 3.000 andere vrijwilligers bieden op andere manieren ondersteuning.

Volgens Karmon Scope heeft de basisorganisatie nu een coördinator in elk ziekenhuis in het land. “We wilden er zeker van zijn dat er voor onze medische teams wordt gezorgd. Dat hun hele persoonlijke leven wordt verzorgd, zodat ze zich echt alleen kunnen concentreren op hun werk en alles kunnen geven in de ziekenhuizen.

Einat Kedem, een 51-jarige digitale projectmanager uit Raanana in centraal Israël bezorgt drie keer per week veganistische maaltijden bij Maayan Bacher, een arts op de eerste hulp met twee kinderen.

Bacher aarzelde aanvankelijk om hulp te zoeken en zei dat ze als arts gewend was hulp te verlenen. Maar haar kinderen zijn verliefd geworden op de pastagerechten van Kedem.

‘Het is hartverwarmend dat mensen om ons geven’, zei ze bij ontvangst van weer een maaltijd. “Het is een goed gevoel om gewaardeerd te worden, want we zijn tenslotte in deze functie gekomen om mensen te helpen.”