Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Huilende falafel verkoper Yuval Carmi op TV. Screenshot Channel 13

Hij hield zijn emoties op camera niet meer in: Channel 13 zond beelden uit van een snikkende falafel winkeleigenaar, Yuval Carmi die explodeerden op sociale media. Carmi is een symbool geworden van de financiële tol die het virus eist van het Israëlische publiek, met name eigenaren van kleine bedrijven die de regering wekenlang hebben beschuldigd dat ze met lege handen achter worden gelaten tijdens de aanhoudende pandemie.

 • ‘Ik schaam me voor mijn kinderen, om te zeggen “ik heb niets om voor je te kopen”. Ik heb ze niets te eten te geven. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik weet niet wat ik moet doen,” vervolgt hij, huilend en verontschuldigend voor zijn tranen, waardoor de interviewer Noga Ne’eman ook kapot ging.

 • Aan het begin van het interview legt Carmi uit hoe net een klant was aangekomen, maar dat de politie hem ervan had weerhouden hem te bedienen omdat falafel kiosken, zoals alle restaurants, alleen eten mogen bezorgen, ‘en ik’ ben niet ingesteld om leveringen te doen. “
 • Ne’eman meldt dat sinds de beelden waren uitgezonden, mensen uit Israël en het buitenland haar netwerk hadden gebeld om donaties aan te bieden. Tijdens een vervolginterview vertelt Carmi aan journalisten dat hij niet geïnteresseerd is in liefdadigheid. ‘Ik wil gewoon een eervolle boterham verdienen’, benadrukt hij.
 • In een afzonderlijk interview op Channel 12 dat ook viraal ging, spreekt een woedende eigenaar van een evenementenhal premier Benjamin Netanyahu rechtstreeks toe tijdens een protest van zelfstandige Israëliërs buiten de Knesset: “We hebben op je gestemd. Je bent gekozen als iemand die weet hoe je oorlogen moet beheren. In de coronavirus oorlog heb je gefaald! Je moet opstaan ​​en vertrekken! ‘

 • Channel 12‘s Daphna Liel voorspelt dat dergelijke hartverscheurende beelden Netanyahu ervan zullen overtuigen niet langer te flirten met het idee van een vierde verkiezing en akkoord te gaan met een eenheidsregering met Blauw & Wit leider Benny Gantz.
 • Michael Hauser Tov van Army Radio vat Netanyahu’s dilemma als volgt samen: Polls laten zien dat zijn partij momenteel maar liefst 40 zetels krijgt, maar hij zal het opnemen tegen een zee van rauwe emotionele beelden van Israëliërs die niet meer rond kunnen komen in de loop van de verkiezingscampagne.

De verwarring wordt groter: Hoewel de versoepeling van de beperkingen door het kabinet het mogelijk heeft gemaakt dat steeds meer Israëliërs terug aan het werk kunnen, is er veel verwarring over wie mag gaan werken ​​en wat precies de regels zijn.

 • Op Channel 12 zegt een winkeleigenaar uit Tel Aviv dat hij in een wolk van verwarring terecht is gekomen omdat zijn winkel een combinatie biedt van sommige benodigdheden die de nieuwe richtlijnen toestaan ​​en andere die nog niet mogen worden verkocht. ‘Ik sprak met een juridisch adviseur en hij vertelde me dat hij vindt dat het goed moet komen, maar ik maak me grote zorgen dat ik een boete krijg’, zegt hij.
 • Volgens Moshe Nussbaum van het netwerk zeggen verschillende politieambtenaren dat de nieuwe richtlijnen simpelweg te ingewikkeld zijn om te handhaven en dat ze niet zeker weten in hoeverre ze boetes moeten opleggen aan overtreders, in plaats van overtreders te laten gaan met een waarschuwing.
 • En aan degenen die dachten dat het versoepelen van beperkingen een geleidelijk proces zou zijn, vertelt een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid aan de Kan-omroep dat zijn bureau in feite “zijn hele bullet-tijdschrift heeft leeggemaakt en dat er geen aanvullende noodmaatregelen zullen zijn voor de markten voor de komende twee weken.”
 • Kan’s Shaul Amsterdamski schrijft dat de regering de Israëlische bevolking veel onbeantwoorde vragen heeft nagelaten, waaronder: Wat moeten bedrijven doen met werknemers ouder dan 67 jaar die niet meer mogen werken? Wat moeten bedrijven die gesloten moeten blijven doen om de crisis te doorstaan? En wat moeten ouders doen met kleine kinderen die niet voor een computerscherm kunnen zitten tijdens de lange uren online leren die door het ministerie van Onderwijs zijn opgelegd?
 • Channel 13‘s Barak Ravid meldt dat Netanyahu tijdens de nachtelijke kabinetsvergadering van zaterdag erkent heeft dat de “terugkeer naar routine” tot een nieuwe uitbraak zou kunnen leiden en binnen drie of vier weken een nieuwe lockdown zou kunnen afdwingen. “Het zal vallen en opstaan”, citeert Ravid Netanyahu, zoals hij de ministers heeft verteld.
 • Ravid’s collega Nadav Eyal beweert dat zonder een goed systeem van massatests die binnen 24 uur resultaten kunnen opleveren, samen met uitgebreide epidemiologische gegevens om diegenen op te sporen die met dragers in aanraking zijn gekomen, het niet mogelijk zal zijn om een ​​nieuwe uitbraak te voorkomen wanneer Israëliërs terugkeren naar werk.
 • Channel 12‘s Amalia Duek presenteert cijfers die een stijging van 50% voorspellen van het aantal bedrijven dat dit jaar zal moeten sluiten als gevolg van de pandemie. Dit is 25% hoger dan het wereldgemiddelde. De VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongkong, Nederland en Zweden waren in deze categorie allemaal tussen de 11 en 40 procentpunten beter dan Israël.

Als ik niet voor mezelf ben: de Pesach vakantie is voorbij en daarmee ook enkele kansen voor politieke leiders om de richtlijnen voor sociale afstandsverkeer tegen te gaan. Maar ministeriële capriolen gaan door.

 • Het blad de Marker onthult dat nadat de zoon van minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri het coronavirus had opgelopen bij terugkeer uit het buitenland, de adviseur van minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman contact opnam met het hoofd van de gezondheidsdienst van de minister van Volksgezondheid, Sigal Sedesky, om een ​​VIP-epidemiologisch onderzoek te ontvangen zodat dat de Shin Bet beveiligingsdienst geen toegang krijgt tot zijn telefoon.
 • Over Litzman gesproken, Yaron Avraham van Channel 12 meldt dat de minister van Volksgezondheid de afgelopen drie weken niet in heeft gebeld bij kabinetsvergaderingen, ook al is hij hersteld van het coronavirus dat hij opliep nadat hij naar verluidt illegale gebedsdiensten had bijgewoond.
 • Het belangrijkste is dat Netanyahu de post van het ministerie van Volksgezondheid voor hem heeft gereserveerd in de volgende regering’, schrijft Maariv’s Yoav Limor sarcastisch.
 • Naast de kabinetsvergaderingen meldt Michael Shemesh van Kan dat de laatste sessie en de eeuwige lekken naar de pers de kabinetssecretaris Tzachi Braverman irriteerde tot het punt waarop hij besloot een dringende brief te sturen aan ministers waarin hij de bezorgdheid uitte dat het bepaalde personen waren die letterlijk de inloggegevens aan journalisten hadden gegeven, zodat zij samen met de hoogste regeringsfunctionarissen konden inloggen op de vergaderingen van het conference call-kabinet. Braverman dreigt met juridische maatregelen tegen degenen die dergelijk gedrag voortzetten.
 • Ondertussen meldt Dana Weiss van Channel 12 dat ministers het hebben gehad met wat zij zien als de buitenmaatse macht die door Moshe Bar Siman-Tov gedurende de pandemie wordt uitgeoefend, waarbij een kabinetslid zei dat de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid het op zich had genomen om ” te dienen als waarnemend premier. ‘

Een les op de harde manier leren: in een interview in Channel 12 dat een woede van negatieve reacties opriep die met oproepen haar te ontslaan, verklaart voorzitter van de Israel Teachers Union, Yaffa Ben-David, dat haar vakbond niet bereid is om één dag werk toe te voegen aan de zomervakantie om de verloren dagen als gevolg van de pandemie goed te maken.

 • De opmerkingen van Ben-David komen enkele minuten nadat minister van Onderwijs Rafi Peretz het netwerk vertelde dat er geen andere keus was dan de lessen in juli voort te zetten. ‘Het is onaanvaardbaar dat iedereen dan moet werken terwijl de leerkrachten dan vakantie hebben’, zei de minister.
 • Ben-David is niet onder de indruk en zegt dat leraren hun Pesach vakantiedagen al hebben opgegeven en dat “niemand begrijpt wat er nodig is om online lessen mogelijk te maken. Er is geld op het ministerie van Financiën, ze kunnen het gebruiken om de zomerschool te financieren (in plaats van ons te laten werken) ‘, stelt ze, terwijl Yonit Levi het belang benadrukt van’ solidariteit ‘in tijden van nood. ‘Laat ze zeggen wat ze willen. Ik geef geen gil, ‘antwoordt Ben-David.
 • Woedende reacties komen bijna onmiddellijk binnen. Ron Notkin van het Knesset Channel noemt de voorstelling een ‘horrorshow’ en betreurt dat het ministerie van Onderwijs geen instrumenten heeft om op te staan ​​tegen de machtige vakbond van Ben-David.
 • Linoy Bar Geffen van de publieke omroep KAN zegt dat Ben-David zichzelf snel tot de meest gehate figuur van de pandemie maakte en de voormalige directeur van het ministerie van Volksgezondheid, Yoram Lass, overtrof, die had gezegd dat de regering overdreven heeft gereageerd in haar reactie op het virus en dat het de moeite waard is om het leven te riskeren van een aanzienlijk deel van de oudere bevolking om de economie draaiende te houden.
 • Maar sommige analisten komen in feite tot de verdediging van Ben-David. ‘Zou iemand ooit overwegen om medisch personeel te laten werken zonder betaald te worden? Zou iemand de gezondheids- en financiële chefs willen vragen om ‘onder de brancard’ te gaan in naam van solidariteit? Alleen als het om leraren gaat, denken we dat het redelijk is om zulke eisen aan hen te blijven stellen ”, schrijft Noa Landau van Haaretz. “Wat het ministerie van Financiën op dit moment van leraren vraagt, is om tijdens de online leerperiode naast het lesgeven, in de zomer met een half salaris te werken.”
 • Yanir Cozen van Army Radio stelt dat Ben-David simpelweg de belangen verdedigt van degenen die ze vertegenwoordigt, van wie velen heel weinig verdienen en het hele jaar door vreselijk slecht worden behandeld.

Slecht beoordelingsvermogen aantonen: Israëliërs zijn gewend geraakt aan de “zwarte vlag” protesten waarin opgeroepen wordt tot afzetting van Netanyahu. De demonstratie gisteravond in Tel Aviv was niet de eerste in het tijdperk van sociale afstand, maar het wekte zeker de interesse van een publiek in het buitenland, die gebiologeerd leek te zijn door de foto’s van Rabin Square.

 • Russia Today legt aan zijn lezers uit dat het plein “vaak een podium is voor bijeenkomsten”, waaronder vorig jaar toen “homorechtenactivisten opdaagden tegen een ​​controversiële draagmoederschap wet.”
 • Zondag was er echter een bijeenkomst die nog nooit eerder was geweest. Menigten van demonstranten stonden twee meter van elkaar verwijderd, hun plaatsen op de grond gemarkeerd met zwarte kruisen ”, zo meldt de krant.
 • Zelfs Iran’s Press TV vindt de zaak de moeite waard om te bespreken, en meldde dat “tijdens de COVID-19-uitbraak in de bezette gebieden, de protesten op zondag plaatsvonden onder strikte door de staat opgelegde beperkingen, waarbij demonstranten afstand moesten houden van elkaar en gezichtsmaskers moesten dragen.”
 • Economisch Midden-Oosten correspondent Gregg Carlstrom grapt dat “het coronavirus eindelijk de Israëlische linkerzijde een manier heeft gegeven om zijn protesten groots te laten lijken.”
 • Louis Fishman, assistent-professor aan het Brooklyn College, schrijft: “Sociale afstand kan niet cooler worden dan dit!”

Nog steeds bezig? Op het moment van schrijven hebben Gantz en Netanyahu nog steeds geen coalitieovereenkomst opgesteld, maar de bij de besprekingen betrokken ambtenaren verzekeren de verslaggevers dat een overeenkomst zo dichtbij is als al wekenlang wordt gezegd.

 • Michael Shemesh van KAN citeert Likud-ministers die zeggen dat Netanyahu een deal met Gantz tegenhoudt in de hoop dat hij een paar afvallige wetgevers van Blauw & Wit kan overtuigen om zich bij een smalle rechtse coalitie aan te sluiten, zodat hij de voormalige IDF-chef in de ‘prullenbak van politieke irrelevantie’ kan gooien.
 • Een Blauw & Wit functionaris vertelt Yuval Karni van Yedioth Ahronoth dat de reden dat de onderhandelingen zo langzaam verlopen, is omdat er te veel advocaten bij betrokken zijn, aangezien Netanyahu de gesprekken gebruikt om immuniteit te waarborgen tegen de corruptiebeschuldigingen waarmee hij wordt geconfronteerd en waarvan de eerst zitting van zijn rechtszaak binnenkort zal plaatsvinden.
 • Michael Hauser-Tov van Army Radio zegt dat Blauw & Wit wetgevers nog steeds debatteren of ze de anti-Netanyahu-wetgeving willen bevorderen, zoals Gantz had gedreigd te doen als de gesprekken tot niets zouden leiden. Ze zijn echter bezorgd over het volledig sluiten van de deur voor gesprekken.
 • Haviv Rettig Gur van de Times of Israël stelt het ‘out-of-the-box’-idee van een historicus voor om de politieke impasse te doorbreken en iedereen te geven wat ze beweren dat ze willen.
 • “De mogelijke oplossing: artikel 11 van de basiswet schrappen: de regering die een termijn van enkele weken stelt voor het vormen van een regering, en besluit dat de Knesset automatisch wordt ontbonden als die termijn zonder regering wordt bereikt”, schrijft hij .
 • “Het schrappen van artikel 11 zou de positie van Gantz versterken door alle hoop die Netanyahu zou hebben dat het doortikken van de klok in zijn voordeel werkt uitwissen. Het haalt de klok weg. Het behoudt Netanyahu ook als premier tijdens de viruscrisis en levert de stabiliteit op waar alle partijen, inclusief Netanyahu, zo dringend om vragen. ”

Advertentie (4)