Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Shoppingmall Ir Yamim. Eigen foto

Open en gesloten en toch weer open: Israël opent zich weer. Nou ja, een soort van. Wat de eerste dag zou zijn waarop de meeste winkels weer open konden, een teken van bijna normaal na alle hele en halve lockdowns, wordt overschaduwd door sluitingen, voortdurende klachten en half afgemaakt werk.

 • Ondanks dat de beperkingen om middernacht werden opgeheven, zeiden zo’n 200 ketens, waaronder toonaangevende winkels in kleding, optica, woonaccessoires, kamperen en sport, evenals cafés en restaurants, zaterdagavond dat ze hun deuren niet zouden openen en klaagden over een gebrek aan staatshulp, beperkende maatregelen en een gebrek aan kinderopvang.
 • “Winkeleigenaars gaan weer aan het werk, maar zijn woedend over hoe ze door de staat zijn verwaarloost en beweren dat ze het gevoel hebben dat ze hun winkels mogen openen onder omstandigheden die hen niet in staat zullen stellen een redelijk inkomen te verdienen, zodat de staat kan voorkomen dat ze bedrijven moeten compenseren ‘, Meldt Walla.
 • “Zonder dat scholen open zijn, heeft het geen zin om winkels te openen”, luidt een kop op de website van Channel 12 nieuws, citerend uit een brief van de leiders van de grootste arbeidsfederatie van Israël en de overkoepelende ondernemersvereniging.
 • Maar het kanaal meldt later op zondag dat ondanks dreigingen, tenminste één keten, babyartikelenwinkel Shilav, die zei dat ze gesloten zouden blijven, in feite open is.
 • Amos Harel klaagt in een artikel in Haaretz met als kop: “Met verborgen richtlijnen en geen duidelijk beleid stuurt Israël mensen hun huis uit.”
 • ‘Sommige regels zijn vaag geformuleerd, andere spreken elkaar tegen of missen enige logica. Handhaving door politie en inspecteurs is ook niet uniform of wordt niet goed uitgelegd. Het kabinet besprak het openen van kapsalons en schoonheidssalons en Haaretz meldde dat minister van Cultuur Miri Regev erop stond de behandelingen voor laserontharing te hervatten. Terwijl de wachtenden rond IKEA in lange lijnen staan opgesteld, voerde de politie een heldhaftige jacht op een eenzame surfer uit, ver op zee, voor het strand van Tel Aviv ”, schrijft hij.

Eerst klagen en dan niet opengaan: Aan de andere kant is het ministerie van Financiën geïrriteerd door de ondernemers omdat ze hun eigen cake willen opeten, en ook nog wat staatsgeld toe willen hebben.

 • “Het kan niet zo zijn dat bedrijven en ketens, van wie sommigen vóór de coronavirus crisis al in slechte financiële toestand verkeerden, geld van de belastingbetaler willen hebben, terwijl andere bedrijven de last dragen”, citeert de publieke omroep KAN een bron op het ministerie van Financiën.
 • “Ze huilden de hele tijd dat hun verkoop werd geschaad, en nu voorkomen ze dat hun werknemers weer aan het werk gaan en artikelen gaan verkopen”, zegt Shai Babad, directeur van het ministerie van Financiën, tegen Army Radio, waarin hij hun beslissingen om niet open te gaan en het driegement werknemers te ontslaan “onverantwoordelijke acties” noemt.
 • “Op het hoogtepunt van de crisis waren er 90.000 werklozen in de detailhandel, sommigen van hen gaan weer aan het werk, dus we hebben het over 60.000 werknemers, wat niet niets is, maar het is verkeerd om er een staking over uit te roepen,” citeert Channel 13 andere mensen van het ministerie van Financiën.

Als zij niet open willen gaan willen wij wel : terwijl degenen die open mogen dat niet willen, willen degenen die niet kunnen open mogen graag lid worden van de club van open winkels. Channel 12 meldt dat sportscholen en personal trainers nu klagen dat ze ook willen openen nadat ze ‘kapsalons, schoonheidssalons en IKEA-vestigingen hebben geopend’.

 • “Onze sector ondersteunt gezondheid, we zijn een gezondheidsindustrie, mensen sterven niet alleen aan het coronavirus, maar ook aan obesitas en diabetes”, zegt de eigenaar van een sportschool.
 • In Yedioth Ahronoth schrijft columnist Sarit Rosenbloom dat de meeste van de winkels die weigeren te openen waarschijnlijk toch gesloten moeten blijven: “Terwijl landen over de hele wereld geleidelijke en duidelijke plannen uitwerken om de terugkeer naar routine onder de virusdreiging aan te pakken, heeft Israël volledig in één klap zijn voet van de rem gehaald. Niet-essentiële werkplekken, winkels in alle soorten en maten, niet-essentiële dienstverleners, zoals kapsalons en schoonheidsspecialisten – iedereen is vanaf vandaag uitgenodigd om open te gaan. ”
 • In een gesprek met KAN geeft directeur Moshe Bar Siman-Tov van het ministerie van Volksgezondheid in ieder geval toe dat de opening van IKEA een vergissing was, omdat het verkeerd was ingedeeld als een huishoudelijke warenwinkel.

Ministerie van Ongezondheid: Bar Siman-Tov heeft meer te verantwoorden aan zijn gastheren, waarbij het ministerie van Volksgezondheid zwaar onder vuur komt te liggen en zelfs oud-minister van Volksgezondheid Yaakov Litzman op zoek is naar een andere baan en van plan is het ministerie van Huisvesting over te nemen.

 • Israel Hayom begint zijn editie met senior artsen die het Ministerie van Volksgezondheid beschuldigen van het nemen van slechte beslissingen op basis van slechte statistieken.
 • “Beslissingen moeten worden genomen op basis van statistieken, niet op basis van grillen”, citeert de krant Hagai Levine, voorzitter van de Israeli Association of Public Health Physicians, tijdens een discussie over dit onderwerp met andere top professionals. ‘De ruwe cijfers met betrekking tot het coronavirus zijn niet toegankelijk voor professionals binnen het Ministerie van Volksgezondheid of daarbuiten, en ze kunnen geen aanbevelingen doen over wat ermee moet worden gedaan. We zouden veel beter met het coronavirus kunnen omgaan. ‘
 • Ynet omschrijft het Ministerie van Volksgezondheid als “ziek” en dat het wordt geteisterd door begrotingstekorten en een gebrek aan benodigde uitrusting of planning na een decennium met Litzman aan het roer, die naar eigen zeggen “het ministerie in crisis achterlaat”.
 • ‘Er zijn maar weinig gezondheidswerkers die tranen zullen vergieten over het vertrek van Litzman’, luidt het nieuwsbericht.
 • Op de Orthodoxe Srugim-website schrijft columnist Berla Krombi dat het probleem van Litzman niet mumly slecht management maar slechte PR was: ‘De avondbriefings gingen hem slecht af. De hele show kostte hem veel steun van het publiek, dat niet begreep wat hij zei door zijn gemompel en niemand begreep waarom hij om acht uur ‘s avonds kostbare schermtijd in beslag nam.’
 • Blue and White is naar verluidt op jacht naar het ministerie met de hoop daar een technocraat te plaatsen in plaats van een politicus. Maar Yuval Karni van Yedioth schrijft dat de partij haar haar energie moet steken om haar nummer 2, voormalig IDF-chef Gabi Ashkenazi, voor de post te nomineren, aangezien het bestrijden van menselijke vijanden blijkbaar hetzelfde is als het bestrijden van een virus.
 • “Ashkenazi is de juiste kandidaat voor de baan. Hij kan binnenstormen en een oorlog voeren tegen het coronavirus en dat is voor de levens van mensen niet slechter dan wat hij deed in alle andere oorlogen ‘, schrijft hij.

Gevallen engelen: met de komst van de dodenherdenking komende dinsdag beginnen nieuwssites te kijken naar de verschillende manieren waarop Israëli’s dit jaar die dag zullen doorkomen, met begraafplaatsen die zullen worden afgesloten om overbevolking te voorkomen.

 • Tijdens een bezoek aan de militaire begraafplaats op Mount Herzl vorige week, vond ToI’s Judah Ari Gross weinig mensen die vroeg graven bezochten en veel teleurstelling.
 • “De terrassen met graven waren donderdagochtend grotendeels leeg, met slechts een klein aantal individuen, stellen en af ​​en toe gezinnen die over de begraafplaats slenterden. Israel Defense Forces-soldaten en tieners uit verschillende jeugdbewegingen zetten tafels op bij de ingangen van Mount Herzl en delen bloemen en flessen water uit aan de bezoekende nabestaanden. De enige geluiden waren fluitende vogels, de wind die door de pijnbomen waaide die de graven overschaduwden, en de zwakke geluiden van het playback muziek terwijl productiebedrijven aan de andere kant van de heuvel werkten om de geluidssystemen voor te bereiden voor de nationale ceremonies op de dag van de Dodenherdenking en Independence Day ” , schrijft hij.
 • Het is allemaal anders. Het feit dat ik hier vandaag alleen ben, dat we niet samen kunnen zijn, dat we elkaar niet kunnen vasthouden, dat we mijn moeder niet bezoeken, het is anders ‘, zegt een vrouw die normaal dinsdag bij het graf van haar broer zou zijn, op tijd voor de sirene om 11 uur maar dat dit jaar niet mag.
 • Kijkend naar de absurditeit van IKEA – ieders favoriete boeman – die open is en begraafplaatsen gesloten, schrijft romanschrijver Meir Shalev in Yedioth dat het ‘woede, verwarrend en achterdochtig’ is, verwijzend naar een bericht dat de ronde doet, dat Litzman op de een of andere manier verbonden is met de eigenaren van IKEA.
 • Dit is niet één hand die niet weet wat de andere doet, maar precies dezelfde hand. De hand die de begraafplaatsen afsluit en verhindert dat rouwenden en mensen die willen herdenkin binnenkomen, is dezelfde hand die IKEA openstelt voor het winkelend publiek ‘, schrijft hij.
 • Haaretz meldt echter dat de verschuiving naar online ceremonies een zegen zal zijn voor een jaarlijkse herdenking van Combatants for Peace, die nabestaanden van Israëli’s en Palestijnen samenbrengt.
 • ‘Niet iedereen kan een ceremonie bijwonen in Tel Aviv. Maar omdat iedereen op internet zit, denken we dat we dit jaar nieuwe populaties kunnen bereiken, onder Israëli’s, Palestijnen en over de hele wereld, ” vertelt de Israëlische coördinator Nathan Landau aan Allison Kaplan Sommer.
 • Op Twitter grapt verslaggever Noa Landau dat het ook betekent dat Israël niet de mogelijkheid zal hebben om Palestijnse activisten te blokkeren van deelname en dat rechtse mensen niet de kans krijgen om buiten te staan ​​en te protesteren tegen het evenement.

Lichamen in de lucht: Wat betreft de pas overledenen, meldt Raphaël Ahren van ToI dat hoewel de meeste levende mensen niet naar Israël kunnen vliegen, de doden nog steeds kunnen worden begraven, zelfs als ze COVID-19 hadden.

 • Van begin februari 2020 tot eind april werden 100 Israëlische burgers en 253 buitenlanders vanuit het buitenland naar Israël gebracht voor begrafenis, velen van hen op speciaal georganiseerde vluchten, waaronder 10 Israëli’s en 45 buitenlanders die stierven aan het coronavirus, meldt hij.
 • Het probleem lijkt minder gezondheidsgerelateerd dan bureaucratisch, met weinig vluchten, hoge kosten en veel administratieve rompslomp.
 • “De hele zaak had heel soepel moeten verlopen – behalve dat het in deze specifieke tijd gebeurde”, zei een inwoner van Jeruzalem die erin slaagde het lichaam van zijn vader uit Engeland te halen om in Israël begraven te worden.
 • Sommige levende mensen komen ook nog steeds naar Israël, zoals Almog Sibony, die in Miami woont maar terugvloog om bij zijn familie te zijn, en aan Noa Epstein van Haaretz  verteld- die een wekelijkse column bijhoudt om mensen op de luchthaven te interviewen – dat als hij sterft hij tenminste in Israël begraven wil worden.
 • Maar het interessantste verhaal dat Epstein vindt, is dat van twee backpackers die hun weg naar buiten proberen te vinden na een maand door het land te hebben gereisd om elk laatste hostel te vinden dat hen zou opnemen, en die een aantal gekke avonturen beleefden.
 • Het werk van Epstein is voor haar geknipt, met bijna niemand die het vliegveld in en uit komt. Een luchthavenfunctionaris vertelt aan Channel 13 dat “we vroeger 5.000 passagiers per uur hadden. Nu hebben we in heel april 5.000 passagiers.
 • Maar dat kan binnenkort veranderen: Wizz Air kondigt aan dat het vanaf volgende maand vanuit Londen en Wenen naar Tel Aviv zal vliegen.
 • En er is meer, volgens Globes, die meldt dat: “British Airways heeft al aangekondigd dat het vanaf 1 mei vluchten naar Tel Aviv vanuit London Heathrow herstart en Air Canada herstart vluchten vanuit Toronto en Montreal naar Tel Aviv in mei en juni herstart. Delta herstart vluchten van New York naar Tel Aviv en United Airlines, dat tijdens de coronavirus crisis zijn vluchten Tel Aviv-New York bleef exploiteren, her-introduceert ook de vluchten vanuit Tel Aviv naar San Francisco.”