Na Onafhankelijkheidsdag versoepeling van beperkinge

Screenshot YouTube

Inwoners van Israël moeten nog even door de zure appel heen. Vanaf dinsdag 17.00 uur tot woensdag 20.00 uur is het gedwongen thuis zitten en mag je alleen even een luchtje scheppen rondom je huis. Maar daarna, op donderdag, worden de beperkingen van “niet verder dan 100 meter van je huis” en voor sporten niet verder dan 500 meter van huis”, opgeheven.

Eigenlijk niet zo heel vreemd dat het kabinet hiermee heeft ingestemd zondagavond, wanneer je bedenkt dat IKEA open is, met lange rijen wachtenden voor de deur. Sinds zondag zijn winkels en zelfs kappers open.

Ik zou haast zeggen ‘zoals gebruikelijk in Israël’ was er eerst enige verwarring. Minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan tweette kort na de vergadering dat de beperking onmiddellijk was opgeheven.

Binnen een uur liet kabinetssecretaris Tzahi Braverman de ministers weten dat de versoepeling van de beperkingen in de wacht stond en pas donderdagochtend om 8 uur ‘s ochtends in werking zou treden, de dag na Onafhankelijkheidsdag.

De verduidelijking werd gegeven op aandringen van de directeur van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov.

De ministers keurden vervolgens de nieuwe datum goed. Er zullen vanaf donderdagochtend geen beperkingen meer zijn voor wat betreft tot welke afstand van je huis je fysieke activiteit doen.

Dat geldt niet alleen voor sportactiviteiten. Ook winkelen op grotere afstand van je huis zal worden toegestaan, omdat de winkels nu open zijn en mensen daar naar toe willen.

Bar Siman-Tov vertelde Channel 12 later in een interview dat hij de verwarring begrijpt en merkte op, zoals hij in het verleden al heeft gedaan, dat de autoriteiten in een snel veranderende omgeving werken.

Israëliërs kennende zullen velen zeggen dat ze aan het sporten zijn als ze kilometers ver van hun huis worden aangehouden.

Dat er geen echt beleid is over hoe Israël langzaam haar economische activiteiten opstart, blijkt wel uit het feit dat IKEA open mag terwijl shoppingmalls gesloten moeten blijven.

Volgens Channel 12 zullen sportscholen ook weer open mogen, vanzelfsprekend met inachtneming van de nodige beperkingen, zoals fysieke afstand van 2 meter, mondkapjes en meer.

Ook is de kans groot dat bed-en breakfast hun deuren mogen openen samen met cultuurlocaties en recreatiegebieden die wekenlang dicht zijn geweest.

Ook hier zullen vanzelfsprekend beperkingen gelden aan het aantal bezoekers, opdat twee meter afstand kan worden gehouden en het dragen van mondkapjes.

De gedachte dat je binnenkort, na ruim zes weken min of meer gedwongen thuis zitten, er weer op uit kan, is voor velen een mooi vooruitzicht.

Dat daarbij beperkingen gelden en dat iedereen verplicht een mondkapje draagt, is onderdeel van de nieuw manier van leven en zal nog lang als realiteit moeten worden geaccepteerd.

Advertentie (4)