Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israël vandaag?

Lege Ibn Gvirol in Tel Aviv. Screenshot YouTube

 Laat mijn volk gaan : naarmate het uitgaansverbod tijdens de eerste dagen van Pesach geleidelijk aan wordt opgeheven, maar met nog steeds gedeeltelijke afsluitingen van kracht, kijkt de Hebreeuwse pers op vrijdag uit naar de mogelijke versoepeling van de beperkingen zodra de Pesach vakantie voorbij is komende donderdag, aangezien de besmettingspercentages zich lijken te stabiliseren.

 • Ik neem aan dat er na Pesach enige verlichting van de beperkingen zal zijn, geleidelijk en met toezicht, en veel controle”, zegt Itamar Gross, adjunct-directeur van het ministerie van Volksgezondheid in Israel Hayom. ‘Het is belangrijk om niet te verwachten dat alles tegelijk open gaat. Het onderwijssysteem zal zeker niet worden hervat na Pesach. Entertainment en restaurants en café’s zullen niet heropend worden, en ook shoppingmalls blijven gesloten. ”
 • Volgens Israel Hayom is de exit-strategie afhankelijk van het uitbreiden van het aantal dagelijkse COVID-19-tests tot 20.000-30.000, het dragen van maskers in het openbaar en het handhaven van regels voor sociale afstand, waarna de regels het eerst worden versoepeld in gebieden met lage infectiepercentages .
 • In Yedioth Ahronoth schrijft prof. Rafi Beyar, een voormalig directeur van het Rambam Medical Center, dat Israël “vandaag de dag moet omgaan met een exitstrategie die onmiddellijk na de Pesach vakantie moet beginnen. We moeten profiteren van chol hamoed [de tussendagen tijdens de Pesach vakantie] om een ​​plan op te stellen, waaronder een geleidelijke terugkeer naar het werk, een geleidelijke hervatting van scholen, van kleuterscholen tot universiteiten, hervatting van essentiële medische behandelingen in de openbare ziekenhuizen. De infectie kan onder deze voorwaarden tot een minimum worden beperkt, als ook wordt voldaan aan het dragen van gezichtsmaskers, het vermijden van bijeenkomsten en samen eten op het werk en het verbieden van massale bijeenkomsten zoals voetbalwedstrijden. Het Israëlische publiek heeft verantwoordelijkheid getoond en is te vertrouwen. ‘

Niet zo snel: Haaretz’s Amos Harel giet in een voorpaginakolom koud water over deze voorspellingen, en merkt op dat Israël ver achterloopt op het aantal coronavirus proeven dat het op dit moment wilde uitvoeren (eerst meer dan 10.000, vervolgens 30.000 per dag). Bovendien, zo schrijft hij, duurt het tot 48 uur voordat de testresultaten in Israël bekend zijn en blijven ze achter bij de wereld.

 • “Onder deze omstandigheden lijkt het brede debat in de media over de mogelijkheid van een geleidelijke heropening van de economie na Pesach een loos debat. Zonder snelle tests en zonder serologische tests uit te voeren om na de ziekte antilichamen in het bloed te detecteren, zal het heel moeilijk worden om de economische crisis zelfs een klein beetje te verlichten. ”
 • Nathan Jeffay van de Times of Israël schetst hier enkele van de voorgestelde exit-strategieën .
 • Hij schrijft: “Een team van wetenschappers van de Bar-Ilan Universiteit is ervan overtuigd dat ze het coronavirus in Israël binnen zes weken kunnen ‘doden’, en dat iedereen tussendoor een week kan werken, of naar school kan gaan, en daarna een week in huis blijft en zo verder. Hij heeft de Nationale Veiligheidsraad dinsdag op de hoogte gebracht van zijn voorstel. Een ander team, van het Weizmann Institute of Science, stelt een model voor van vier dagen werken en school gevolgd door 10 dagen thuis zitten voor, en dat zou dan voor iedereen moeten gelden. Dit plan is gepresenteerd aan het Ministerie van Volksgezondheid. ‘

 Regels zijn niet op mij van toepassing: Yedioth Ahronoth en Haaretz komen met het verhaal dat premier Benjamin Netanyahu de regels die voor Pesach golden gewoon negeerde, aangezien hij wordt gefilmd met zijn zoon Avner naast hem die niet in de residentie van de premier woont. Volgens de regels was dit voerboden omdat je niemand in je huis mag toelaten die er niet woont. De pro-Netanyahu Israel Hayom vermeldt het incident niet.

 • Netanyahu’s zoon verscheen met hem in een Pesach Seider-video, ondanks het feit dat de premier de afgelopen dagen herhaaldelijk het Israëlische publiek aanspoorde om deze Pesach vakantie elkaar niet te bezoeken, en met name jonge mensen smeekte om de traditionele maaltijd niet bij hun bejaarde ouders te houden – tenzij ze in hetzelfde huishouden wonen- om coronavirus infectie te voorkomen.
 • Netanyahu eist, maar Netanyahu voldoet er niet aan? leest de kop van Yedioth.
 • In zijn column in Haaretz merkt Harel ook op dat de Israel Defense Forces zichzelf ook lijkt te behandelen als zijnde boven de gezondheidsregels te staan. Het leger heeft moeite gehad om de regels in het leger te handhaven – en stuurde zelfs honderden soldaten naar huis voor de Pesach vakantie, wat een slecht voorbeeld was, schrijft hij.
 • “Met andere woorden, nadat de regering de Israëli’s heeft gesmeekt de seider niet te houden met mensen die niet permanent in hetzelfde huis wonen, besluit de IDF – om onduidelijke redenen – dat het zijn eigen regels heeft en stuurt honderden soldaten naar huis. De ouders van de soldaten waren ongetwijfeld blij hun kinderen te zien na een lange periode van gedwongen scheiding. Wat betreft de gevolgen voor de gezondheid, zullen we dat binnen één tot twee weken zien. ‘

Operaties zijn teruggeschroefd, rechtbanken blijven gesloten: ondertussen introduceert het ministerie van Volksgezondheid nieuwe richtlijnen voor het testen van ouderen en medische procedures in ziekenhuizen.

 • Het ministerie begint woensdag met het testen van bewoners van bejaardentehuizen en woonzorg centra waar veel besmettingen worden aangetroffen. Het ministerie had eerder, ondanks protesten van familieleden, afgezien van het afnemen van de tests van alle bewoners van deze voorzieningen.
 • Volgens Yedioth zijn tot nu toe 28 van de dodelijke slachtoffers in de pandemie inwoners van dergelijke voorzieningen.
 • Het ministerie van Volksgezondheid gelaste ziekenhuizen ook om de meeste operaties uit te stellen vanwege de angst voor een medicijnen tekort, meldt Haaretz.
 • En de nood regeling voor de rechtbanken werd door minister van Justitie Amir Ohana van Likud, verlengd tot 10 mei, in een beslissing gesteund door de president van het Hooggerechtshof, Esther Hayut en procureur-generaal Avichai Mandelblit. Dat is twee weken voordat het corruptieproces van Netanyahu begint, merkt Haaretz op.

Is er al een regering? Er wordt verwacht dat Likud en blauw-witte vertegenwoordigers vrijdag bijeen zullen komen om de besprekingen over het vormen van een regering te hervatten, nadat een eerdere onderhandelingsronde geen coalitie opleverde.

 • “Het akkoord tussen de partijen stond maandag op het punt te worden ondertekend, maar op het laatste moment vroeg premier Benjamin Netanyahu om een ​​clausule op te nemen waaronder dat het werk van de commissie [voor de benoeming van rechters] zal worden gecoördineerd met een Likud-minister. Blauw en Wit is tegen deze eis en dringt erop aan dat de commissie functioneert zoals ze in het verleden heeft gedaan, namelijk dat het hoofd van de commissie, de toekomstige minister van Justitie, Avi Nissenkorn, degene is die bepaalt wanneer het panel bijeenkomt en het bijeen roepen kan blokkeren zolang er geen consensus bestaat over de te benoemen rechters. ”
 • Ondanks de meningsverschillen, “streeft Netanyahu er nog steeds naar om zijn vijfde regering na de vakantie met Blauw en Wit te presenteren”, wordt er gezegd.

Uitwisseling van gevangenen in de schaduw van een pandemie : Haaretz citeert ondertussen een Hamas-functionaris die zegt dat de terreurgroep in Gaza bereid is onderhandelingen met Israël te beginnen over een uitwisseling van gevangenen voor twee burgers die in de Strip worden vastgehouden en de lichamen van twee Israëlische soldaten die in de oorlog van 2014 in Gaza waren gesneuveld.

 • Israël weet wat de eisen zijn en het hoeft niet in de media te worden besproken’, zegt de functionaris.
 • De ontwikkeling komt nadat een Libanees bericht hierover donderdag zei dat de terreurgroep Hamas een voorstel heeft ingediend voor een uitwisseling van gevangenen met Israël, met Egypte als bemiddelaar.
 • Volgens Al-Akhbar zou het voorstel ertoe leiden dat Israël een onbepaald aantal vrouwen, kinderen en bejaarde Palestijnen uit de gevangenis vrijlaat voor informatie over IDF-soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, wier stoffelijk overschot door Hamas wordt vastgehouden sinds ze in de 2014 Gaza-oorlog.
 • Het Libanese rapport vermeldde echter niets over de Israëlische burgers Avera Avraham Mengistu en Hisham al-Sayed, die vermoedelijk ook door Hamas worden vastgehouden nadat ze in 2014-2015 uit eigen beweging Gaza zijn binnengekomen.