Het was een bijzondere Pesach voor de soldaten van de IDF (maar ook voor alle Israëli’s)

COGAT-officieren en soldaten leveren essentiële zaken aan de behoeftigen en gehandicapten in Jeruzalem voor Pesach. Foto: COGAT woordvoerder

Voor de soldaten die deelnamen aan de strijd tegen het dodelijke coronavirus, was het een Pesach die ze nooit zullen vergeten. In plaats van hun gebruikelijke militaire taken en manoeuvres , werden ze ingezet in de steden van Israël, verstrekten ze voedsel aan risicopopulaties, zoals ouderen en gehandicapten,bemanden ze roadblocks en hielpen bij de evacuatie van zieke personen die door het virus waren getroffen.

Het was ook een Pesach en Seider-avond die Israël nooit zal vergeten. In plaats van dat auto’s op alle belangrijke snelwegen woensdagavond urenlang in de file stonden, waren de snelwegen stil, geblokkeerd door politie en IDF soldaten die de strikte regels van het land tegen het coronavirus handhaafden en verhinderden dat gezinnen de Seideravond met andere familieleden doorbrachten.

Het land was op slot. Niemand mochten meer tussen steden reizen, niemand mocht meer dan 100 meter van hun huizen afdwalen.

Terwijl de toegangen en uitgangen van de grotendeels ultraorthodoxe stad Bnei Brak sinds verleden week vrijdag zijn afgesloten door zo’n 70 wegversperringen, in een poging de voortdurende verspreiding van het zeer besmettelijke en dodelijke virus te beteugelen, werd het hele land bevolen thuis te blijven en de Pesach vakantie alleen met de naaste familie te vieren.

Minister van Defensie Naftali Bennett, die wekenlang premier Benjamin Netanyahu had opgeroepen om de verantwoordelijkheid voor het beheer van de crisis onmiddellijk aan hem over te dragen, zei zaterdag dat Israël in oorlog is met het coronavirus.

Stafchef van IDF Lt.-Gen. Aviv Kochavi sloot zich bij Bennett aan en schreef in een brief aan Netanyahu dat de meeste taken in bestrijding van het virus beter aan de IDF konden worden overgedragen, waaronder het testen op besmettingen.

Zelfs met verschillende drive-in-testcentra in het hele land, waaronder in Bnei Brak en de zuidelijke bedoeïenenstad Rahat, is het ministerie van Volksgezondheid nog steeds niet in de buurt gekomen van het aantal tests, zo een 30.000 per dag, dat nodig is om het virus onder controle te krijgen.

In zijn brief, waarvan delen werden gepubliceerd door Israel Hayom, merkte Kochavi op dat het leger een “duidelijk voordeel” heeft ten opzichte van de civiele autoriteiten als het gaat om crisisbeheersing.

Hoewel de regering nog geen nationale noodtoestand heeft uitgeroepen, is het IDF’s Home Front Command volgens de Israëlische wet bevoegd om samen met de civiele autoriteiten de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor het beheer van de situatie. Hoewel het ministerie van Volksgezondheid de show nog steeds leidt, staat het Home Front Command vanaf het begin centraal in de strijd tegen corona.

Als onderdeel van de inspanningen van de IDF om de verspreiding van het virus in de ultraorthodoxe sector tegen te gaan, zijn inmiddels gepensioneerde generaals die toezicht houden op de verschillende operatioes, zoals voormalig OC Central Command Maj.-Gen. (ret.) Roni Numa die toezicht houdt op de operaties in Bnei Brak, Brig.-Gen. (ret.) Gal Hirsch in Elad en Maj.-Gen. (ret.) Yossi Bachar doet hetzelfde in Betar Illit.

IDF-troepen van het Home Front Command en de 98th Division werden ook op straat gezien en brachten voedselpakketten naar woongebouwen in verschillende steden met een ultraorthodoxe bevolking.

“Als gevechtssoldaat is ons geleerd dat waar het ook nodig is voor Israëlische burgers, het onze taak is om zoveel mogelijk levens te helpen redden”, zei brigadegeneraal. Yaron Finkelman, de commandant van de 98th Paratroop Division. “De missie om de stad Bnei Brak te helpen is voor mij een symbool van wederzijdse verantwoordelijkheid en sociale solidariteit, die altijd de IDF en de staat Israël heeft gekenmerkt”

Desalniettemin was de inzet van de IDF in een ultraorthodoxe stad een dramatische zet, aangezien de ultraorthodoxe bevolking wordt gezien als grotendeels tegen het leger zijnde.

Er bestond bezorgdheid dat er botsingen zouden kunnen zijn tussen de ongewapende troepen en de bewoners, maar alle officieren die bij de operatie betrokken zijn, zeiden dat de bewoners zich aan de voorschriften hielden en zelfs de autoriteiten begonnen te bellen wanneer ze zagen dat anderen tegen hen ingingen. Army Radio meldde dat IDF-troepen ook een Jiddisch woordenboek kregen om met bewoners te communiceren.

Volgens een hoge IDF-officier die deelneemt aan de militaire operaties in de stad, hebben troepen nog geen enkele oppositie tegen hen ondervonden.

De soldaten van de Paratroop Brigade, die bij de afsluiting van Bnei Brak betrookken zijn, voorzien voedsel voor risicopopulaties, zoals ouderen en gehandicapten, en helpen ook bij de evacuatie van zieken.

Het is heel anders dan hun gebruikelijke gevechtsmissies diep achter de vijandelijke linies, “maar officieren en troepen zijn erg gemotiveerd”, vertelde een hoge officier , eraan toevoegend dat troepen zo lang als nodig in de stad zullen blijven opereren.