Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israël vandaag?

Benny Gantz (L), president Rivlin (M), president Rivlin (M)Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

“Exit” “strategie”:  Het kabinet komt bijeen voor zijn bijna-nachtelijke bijeenkomst, terwijl Israëli’s wanhopig op zoek zijn naar beslissingen die hen een duidelijker tijdschema zullen geven voor wanneer ze weer aan het werk kunnen.

 • Terwijl Dana Weiss van Channel 12 een minister citeert die verzekert dat tegen het einde van de nacht uitspraken zullen worden gedaan, slaat de klok middernacht en natuurlijk wordt er niets goedgekeurd. In plaats daarvan geeft premier Benjamin Netanyahu een verklaring af, over hoe de economie vanaf zondag weer zal functioneren, maar met weinig bijzonderheden.
 • Een hoge ambtenaar vertelt Moav Vardi van de publieke omroep KAN: “Geloof me, ik heb geen idee wat er is besloten.Het zijn een stelletje amateurs”.
 • KAN’s Shaul Amsterdamski meldt dat geen enkel ander ministerie het eens is met de criteria van het ministerie van Volksgezondheid dat er slechts tientallen nieuwe besmettings gevallen per dag moeten zijn om te beginnen met het versoepelen van de beperkingen op de economie. Dienovereenkomstig heeft het ministerie van Financiën gewerkt aan de steun van andere ministeries om haar agenda te ondersteunen, zodat het ministerie van Volksgezondheid het minderheidsstandpunt zal hebben in dekabinetsvergaderingen.
 • Channel 13’s Barak Ravid meldt dat in een eerdere bijeenkomst over de zogenaamde “exit-strategie” van de regering een verhitte uitwisseling plaatsvond tussen Shai Bavad, directeur van het ministerie van Financiën en Moshe Bar Siman Tov, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, waarbij de eerste sarcastisch spotte met de laatste, ‘Je staat ons eigenlijk niet toe om een ​​exitstrategie te bespreken. Waarom lossen we de discussie niet op en hergroeperen we ons als er 10-20 nieuwe gevallen per dag zijn. ” Bar Siman Tov antwoordde: ‘Je kunt niet alles beoordelen op basis van de Shekel’, alsof hij wilde zeggen dat het ministerie van Financiën gezondheidsproblemen negeerde en slechts aan het geld denkt.
 • In Israël Hayom legt senior directeur van Clalit, Ran Balicer uit dat het Ministerie van Volksgezondheid, net als andere ministeries, ook een ‘exitstrategie’ nodig heeft waarmee patiënten die gedwongen zijn om niet-coronavirus gerelateerde afspraken uit te stellen, behandeling kunnen krijgen. “Rugpijn, verkeerde uitlijning van de tanden, een verslechtering van de toestand van iemand met een psychische aandoening – dit alles moet ons meer bang maken dan het coronavirus”, stelt hij.
 • KAN’s Shaul Amsterdamski legt ook uit dat de zeer complexe ‘dans’ de autoriteiten moeten doen om de beperkingen op te heffen: om de economie weer op gang te brengen, moeten ouders weer aan het werk, maar om dat te laten gebeuren, moeten de scholen weer open. Maar wanneer de scholen weer opengaan, laat je de bevolkingsgroep die het snelst infecteert weer vrij. Hij onthult een plan dat momenteel door het ministerie van Onderwijs wordt afgewogen om de klassen één tot en met drie of vier dagen lang in kleine groepen naar school te laten gaan, gevolgd door tien dagen online leren. Dit is echter onder vuur komen te liggen van ouders en gemeentelijke autoriteiten die erop wijzen dat veel gezinnen geen computers hebben die hun kinderen kunnen gebruiken, waardoor minder welvarende gezinnen verder achterop raken in hun studie.
 • Evenzo gefrustreerd, is Yedioth’s Amichai Attali die schrijft dat de huidige vorm van online leren “een meervoudige straf is: de kinderen vinden het niet leuk, sommige leraren kunnen er niet achter komen hoe ze het moeten doen, maar de belangrijkste slachtoffers zijn de ouders. ‘

 De bal laten vallen:  Channel 12 onthult dat Amerikaanse inlichtingendiensten Israël al in november hebben gewaarschuwd voor de uitbraak van het coronavirus in China, maar dat het ministerie van Volksgezondheid niets heeft gedaan met die informatie, het laatste rapport van een blunder dat het terugdringen van het virus heeft bemoeilijkt.

 • In Haaretz belicht Noa Landau een cijfer van het ministerie van Volksgezondheid, volgens welke 40% van de bevestigde gevallen onder aankomsten uit het buitenland afkomstig zijn uit de VS. Ze zegt dat veel van deze aankomsten anderen infecteerden omdat Netanyahu geen quarantaine met terugwerkende kracht voor hen had ingesteld uit angst om zijn vriend, de Amerikaanse president Donald Trump, van streek te maken.
 • Yedioth Ahronoth benadrukt de situatie in de Arabische sector, die volgens experts niet zozeer is gestegen vanwege de weigering van de Arabische minderheid om zich aan richtlijnen te houden, maar eerder omdat de regering de overvolle gemeenschappen negeert. Eitan Glickman interviewt een inwoner van Deir al-Assar die zegt: ‘De zorg van de regering voor de Arabische gemeenschappen, is mislukt. Ze laten de Arabieren altijd tot het laatst wachten. Ze herinnerden zich ons pas nadat de uitbraak al had plaatsgevonden. Blijkbaar staan ​​de Arabieren onderaan de prioriteitenlijst. ‘
 • Kan’s Suleiman Maswadeh citeert een anonieme minister die klaagt dat nationale religieuze buurten zijn toegevoegd aan de sluitingslijst van Jeruzalem, simpelweg om de ultraorthodoxe leiders te sussen, die zich apart hebben gevoeld nadat hun gemeenschappen tot nu toe de belangrijkste waren die werden afgesloten vanwege hoge aantal bevestigde besmettings gevallen.
 • David Halbfinger van de New York Times wijst op een gebied waar de autoriteiten het goed lijken te doen bij het aanpakken van de pandemie: in Bnei Brak toont de politie beelden aan inwoners van hun buren, genietend van hun tijd om te bidden, eten, studeren en zelfs te dansen in de quarantainehotels om diegenen te overtuigen die de opdracht hebben gekregen om daar naar toe te gaan.

Religieuze protesteren: er komen nogal verontrustende foto’s uit Tel Aviv, waar volgens organisatoren zo’n 2.000 demonstranten bijeenkwamen om te protesteren tegen wat zij omschreven als ‘de erosie van de Israëlische democratie onder leiding van premier Benjamin Netanyahu, te midden van de coronavirus’pandemie.

 • Politieagenten vertellen Kan dat de actie werd gehouden in overeenstemming met de coronavirus richtlijnen, die inderdaad protesten mogelijk maken, maar Josh Breiner van Haaretz wijst erop dat de deelnemers zich niet hielden aan de regels die hen verplichten om twee meter uit elkaar te blijven en elke groep van tien mensen verspreidde zich tien meter uit elkaar.
 • ‘Dus dit is toegestaan ​​terwijl bidden in een quorum van tien verboden is?’ Tweet de extreemrechtse activist Itamar Ben Gvir.
 • “Afgezien van de domheid van degene die dit heeft goedgekeurd, hebben deze demonstranten en degenen die illegaal in groepen bidden, iets gemeen: hun zelfingenomenheid en spot met degenen die zich aan de richtlijnen houden”, voegt KAN’s Yair Ettinger toe
 • Channel 13’s Akiva Novick schrijft dat hij hoopt dat er een verzoek wordt opgesteld om een ​​massa gebed te kunnen houden op dezelfde locatie met hetzelfde aantal mensen en beschuldigt Netanyahu en zijn rechtse, religieuze partners voor het autoriseren van protesten tijdens de pandemie, met beperkt toezicht.
 • Noa Landau van Haaretz verwerpt de kritiek en zegt dat protesteren een fundamenteler recht is dat moet worden beschermd, terwijl de beslissing om groepsgebed te verbieden werd genomen om levens te redden. Wat betreft degenen die het niet eens zijn met de beslissing, moedigt Landau hen aan om de straat op te gaan.

Dwing me niet tot wetgeving:  Ondertussen kwamen de onderhandelaars van Blue & white en Likud bijeen voor een nieuwe marathon gespreksronde waarvan de verslaggevers concluderen dat ze nergens toe leiden ondanks alle verzekeringen dat een deal binnen bereik is.

 • Gefrustreerd over de kennelijke weigering van Netanyahu om zich aan de reeds overeengekomen voorwaarden te houden, vertelt Gantz aan mede factieleden dat hij, als er maandag geen akkoord is, wetgeving zal gaan opstellen om te voorkomen dat de Likud-leider premier wordt.
 • Ynet’s Attila Somfalvi schrijft ‘goede riddantie’, met het argument dat de enige manier om Netanyahu te overtuigen om “met de bal te spelen”, is door middel van geweld.
 • Maar Sima Kadmon van Yedioth is minder onder de indruk van de dreiging en vat de uitspraak van Gantz samen als: “ofwel u laat ons ministers in uw regering zijn, of we zullen wetgeving uitwerken die u ervan weerhoudt als premier te dienen.”
 • Yamina MK en minister van Transport, Bezalel Smotrich, zegt dat de stap laat zien dat Gantz niet echt om rechtsstaat en democratie geeft, omdat hij bereid is met dezelfde Netanyahu te werken en dat de wetgeving waarmee hij bedreigt suggereert dat hij niet geschikt is om als premier te dienen. Smotrich noemt de anti-Netanyahu-wetgeving ‘afpersing’.
 • Kadmon zegt dat het voorstel van Lapid – om de politieke situatie voor zes maanden te bevriezen, terwijl de overgangsregering mag blijven regeren met de door Blauw en Wit gecontroleerde Knesset als een machtsevenwicht – het overwegen waard is en misschien wel de enige kans voor Gantz is om zijn gezicht te redden.
 • KAN’s Michael Shemesh meldt dat, hoewel Blue and White niet bluft over zijn wetgevingsplannen, Gantz wil beginnen met een wet die termijnen vaststelt voordat ze verder gaan met de meer persoonlijke wetgeving die aangeklaagde wetgevers ervan weerhoudt een coalitie te vormen.

Vriend werd vijand:  Raviv Drucker van Channel 13 meldt dat het enige probleem dat de onderhandelingen blokkeert, de bezorgdheid van Netanyahu is dat het Hooggerechtshof hem over anderhalf jaar zal verbieden vice-premier te worden vanwege de aanklachten waarmee hij wordt geconfronteerd.

 • Channel 12’s Amit Segal voegt eraan toe dat Gantz naast anti-Netanyahu-wetten ook progressieve wetgeving over kwesties van religie en staat wil promoten in een niet-zo-subtiele waarschuwing aan de ultra-orthodoxe partijen waarvan hij kennelijk denkt dat ze niet genoeg doen om zich te houden aan hun woord dat ze Netanyahu niet zullen toestaan ​​om met Blue & White op te trekken.
 • In een Haaretz-interview gaat Yesh Atid MK Ofer Shelah los tegen zijn voormalige partijleider, hij noemt Gantz zwak en MK Gabi Ashkenazi een bedrieger.
 • Segal wijst erop dat Yesh Atid na drie verkiezingen het Likud draaiboek van aanvallen op het karakter van Gantz is gaan gebruiken.
 • De oprichter/redacteur van The Times of Israel, David Horovitz, legt uit hoe Gantz , na terug te komen op zijn belangrijkste campagnebelofte en theoretisch in te stemmen met een eenheidsregering onder leiding van Netanyahu, de Likud-leider “drie redelijke wegen heeft gegeven om de macht te behouden en, behoudens gerechtelijke tussenkomst , geen echt vooruitzicht om het te verliezen. ‘
 • En als je al niet depressief genoeg was naarmate het vooruitzicht van een vierde verkiezing groeit, geeft Globes’s Tal Schneider je een datum: 4 augustus.

Kinderen leiden de natie:  in wat nog steeds een van de meest absurde verhalen is om de krantenkoppen te halen, de groep ‘hilltop’ jongeren op een heuveltop die naar verluidt een aantal Palestijnse auto’s die stonden geparkeerd buiten de door de IDF voor de Israëlische extremisten gebouwde quarantaine heuveltop stonden geparkeerd.

 • KAN’s Carmel Dangor meldt dat de tieners besloten weg te gaan uit angst dat hun arrestaties op handen was
 • Twee van hun vrienden werden kort gearresteerd omdat ze probeerden een aantal tenten te stelen, blijkbaar om ze te gebruiken voor het bouwen van toekomstige buitenposten
 • Dangor meldt dat de politie ook onderzoekt of de benzine die eerder deze week werd gebruikt om de Palestijnse voertuigen in brand te steken, dezelfde brandstof was die het leger aan de jongeren op de heuveltop leverde om de generator op hun buitenpost te laten draaien.
 • Yishai Porat van Channel 13 bespot het besluit van de politie over het rapporteren over het onderzoek naar de brandbommen na drie dagen waarin de politie geen arrestaties verrichtte en de verdachten toestond hun versies van gebeurtenissen te coördineren, en beschouwd het als een grote klucht.
 • Hij vraagt ​​zich op Twitter ook hardop af hoe de IDF verzuimde de buitenpost te bewaken zowel voor als na de brandstichting.
 • Noa Shpigel van Haaretz vraagt ​​waarom de verdachten niet zijn gearresteerd wanneer de Shin Bet de locaties opspoort van iedereen die in contact is gekomen met een COVID-19 drager, waarmee ook de tieners zijn besmet.
 • ‘Het was niet alleen de IDF die de jeugd op de heuveltop verwende, maar ook de politie. Ieder van hen had op zijn minst een boete moeten krijgen wegens het doorbreken van de quarantaine en het verbrijzelen van de bus die hen naar het isolatiehotel bracht. Maar goed, er werd een man gezien die door Hayarkon Park rende, wat een urgenter doelwit was van hun aandacht ‘, schrijft Kan’s Roi Sharon, de spot drijvend met de prioriteiten van de politie.

Advertentie (4)